Home > Abend in Wien, Boléro, Carmina Burana: Kursaal Oostende kiest voluit voor klassiek

Abend in Wien, Boléro, Carmina Burana: Kursaal Oostende kiest voluit voor klassiek

Geschreven op 7 januari 2020 om 13:05 door Mario De Wilde

Ben je fan van klassieke muziek? Hou je van wals? Of kan je jezelf meer vinden in het meesterwerk Boléro, gerangschikt onder de meest uitgevoerde oeuvres ter wereld? Hieronder vind je een breed assortiment aan klassieke concerten die in 2020 gepland staan in het Kursaal. Zorg dat je er zeker bij bent en boek nu!

Ein Abend in Wien

za 11 januari 2020 om 20:00
Hou je van de muziek van Johann Strauss? Dan moet je op de afspraak zijn op het Nieuwjaarsconcert ‘Ein Abend in Wien’! Met hun adembenemend talent brengen het ballet, de zangers, het koor, de musici van ‘Ein Abend in Wien’ je naar het grote Wenen van weleer. Op hun programma: kunstschatten uit de wereld van de operette en de opera buffo, de mooiste walsen, polka’s, marsen, csardassen, mazurka’s, waaronder de onvergetelijke ‘Kaiserwalzer’ en ‘An der schöne blauen Donau’, zonder de traditionele ‘Radetzky Marsch’ van vader Strauss te vergeten.

Waltzing away! – Nieuwjaarsconcert

zo 12 januari 2020 om 15:00
De negentiende eeuw was een grillige periode in Europa. Frankrijk bijvoorbeeld, ging in honderd jaar tijd van monarchie naar republiek, terug naar keizerrijk om vervolgens weer een republiek te worden. De rijke Parijzenaren hielden zich echter liever bezig met andere zaken: “nergens werd over gesproken, behalve danspartijen en schitterende soirees,” aldus de flamboyante modejournalist Octave Uzanne. Populair op deze festiviteiten was de wals, de levendig draaiende dans op de driekwartsmaat. Componisten schreven ze soms specifiek voor deze gelegenheden of als onderdeel van een opera of ballet

Boléro – A TRIBUTE TO MAURICE RAVEL

wo 15 januari 2020 om 20:00
Sinds zijn eerste tournee in 2016, is de Boléro een publiekslieveling. Dit ballet, uitgevoerd door het Ballet en het Orkest van de Russische Nationale Opera, vertelt hoe Ida Rubinstein, vriendin en beschermvrouw van Maurice Ravel, deze toen al beroemde componist opdracht gaf een Spaans ballet te componeren voor haar. Verleid door de dans, kiest hij voor een bolero.

Mahlers Noodlot

zo 26 januari 2020 om 17:00
“Muziek van een andere wereld, van de eeuwigheid”, dat waren de woorden van de legendarische Herbert von Karajan over Mahlers Negende. Toen hij zijn negende symfonie in Amerika uitschreef (1910) – de laatste symfonie die Mahler wist af te werken en
die hijzelf nooit heeft gehoord – was hij ernstig ziek. Mahler durfde zijn nieuwe symfonie nauwelijks zijn Negende noemen, want hadden indrukwekkende componisten als Beethoven en Bruckner na het voltooien van hun negende ook niet het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild?

Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry 70 jaar

za 1 februari 2020 om 19:00
Een onberispelijke reputatie, reeds 70 jaar ervaring, een fenomenale passie en een rijke geschiedenis. Dat is de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry. Balletschool Rose d’Ivry zag het levenslicht op 2 december 1949. Oprichtster was Rose d’Ivry, eerste ballerina aan de Koninklijke Opera te Gent. In 1984 nam Carla Rabau, die afstudeerde als danspedagoge, officieel de leiding van haar moeder over. Zij heeft tot op heden nog steeds het roer in haar handen.

UITBUNDIGE RUSSISCHE DANSEN

zo 23 februari 2020 om 17:00
De Moldau (Vltava) is verreweg het beroemdste voorbeeld van programmamuziek. Zelf zegt Smetana daarover: “De compositie beschrijft de loop van de Vltava, beginnend bij de twee kleine bronnen… De Vltava komt door bossen en weiden, door het landschap waar boeren een bruiloft vieren, de dans van de waternimfen in het maanlicht: op nabij gelegen rotsen prijken kastelen, paleizen en ruïnes. De Vltava stroomt St. Jans stroomversnellingen in, waarna hij verbreedt en naar Praag stroomt…

Carmina Burana

zo 15 maart 2020 om 15:00
Prima Donna Events presenteert ter ere van de 125e verjaardag van Carl Orff zijn prachtige compositie “Carmina Burana” wat letterlijk “ liederen uit Beuern” betekent. Dit alles in een grootse enscenering met een live symfonisch orkest, koor, solisten en dans, in totaal niet minder dan 150 artiesten. Zij brengen de hymne aan Fortuna en de liederen over liefde, gokken en drank in het Kursaal van Oostende.

A New World

zo 22 maart 2020 om 17:00
“Het beste symfonische werk dat ooit in dit land werd gecomponeerd,” titelde The New York Evening Post daags na de première van Dvořáks Negende Symfonie. Daarmee had Dvořák de Amerikanen van hun muzikale identiteitscrisis verlost. Zijn recept was nochtans eenvoudig: hij verwerkte de spirit van oude slavenliederen in een symfonie die barstte van vitaliteit. Ook Korngold zou enkele decennia later de Nieuwe Wereld omarmen.

BEETHOVEN BLAAST 250 KAARSJES UIT

zo 10 mei 2020 om 17:00
Beethoven wordt in 2020 in het zonnetje gezet. Tweehondervijftig jaar geleden geboren, namelijk. We doen dat met niets minder dan de opvoering van zijn vijfde symfonie. Het overrompelende werk heeft een ongenaakbare status. De 4 tonen van het aanvangsmotiefje (in morsetekens: kort-kort-kort-lang) is zowat het beroemdste motiefje uit de Westerse muziekgeschiedenis. Het vernuft van Beethoven gevat in 4 eenvoudige noten.

LAUREATEN KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

zo 14 juni 2020 om 17:00
De Koningin Elisabethwedstrijd is niet weg te denken uit het Belgische muzieklandschap. Ook het Kursaal surft mee op de golven van de ambitie om na afloop van de wedstrijd enkele laureaten op het podium te presenteren. De editie in 2020 staat in het teken van de piano. Na de aartsmoeilijke selecties en na de eerste ronde en halve finale, komen ze met twaalf laureaten in de arena. Wie de top haalt en welk concerto ze kiezen, is natuurlijk nog een raadsel. Maar om deze jonge toptalenten live en zonder wedstrijdstress aan het werk te horen en te zien in magistrale concerten, is een unieke ervaring.

HET ZWANENMEER

do 3 december 2020 om 20:00
Het Zwanenmeer, op de wereldberoemde muziek van de Russische componist Tchaïkovsky en in een choreografie van Marius Petipa, is één van de wereldwijd meest gedanste pareltjes uit het klassieke repertoire. Het Zwanenmeer is één van die magische werken waarvan iedereen wel al hoorde maar weinigen het gezien hebben.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.