Home > Aalscholvers, zeehonden, visdieven: ga eens op Kustsafari in een van deze zes bezoekerscentra

Aalscholvers, zeehonden, visdieven: ga eens op Kustsafari in een van deze zes bezoekerscentra

Geschreven op 27 juni 2024 om 07:08 door Gino Ester

Zes bezoekerscentra aan de kust slaan de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Kustsafari.
Een kustranger, voor Nieuwpoort is dat Natuurgids Luc David, neemt deelnemers, te voet of met de fiets, mee langs verborgen natuurparels op zoek naar opmerkelijke dieren, planten en bunkers.
De Kustsafari is een initiatief van Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Westtoer en de deelnemende bezoekerscentra. De bezoekerscentra die deelnemen zijn Atlantikwall Raversyde (Oostende), Duinpanne (De Panne), Duinenhuis (Koksijde), Uitkerkse Polder (Blankenberge) en Zwin Natuur Park (Knokke-Heist).

Nieuw dit jaar is de deelname van Kinderboerderij De Lenspolder uit Nieuwpoort. Eén van hun ‘Big Five’ is de zeehond, die aan een indrukwekkende opmars bezig is aan de Belgische kust. Elk bezoekerscentrum heeft zorgvuldig een selectie gemaakt van bijzondere soorten die zich thuisvoelen in de nabijheid van het centrum of langs het parcours van de safari. Denk hierbij aan luierende zeehonden, kleurrijke boomkikkers, vliegensvlugge visdieven, majestueuze aalscholvers en de zeldzame bruine kiekendief. Ook bijzondere planten zoals het duinbekermos en de bokkenorchis zijn te bewonderen.

Zeehonden aan de kust

De zeehond is een opvallende nieuwkomer aan onze kust die de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig is. Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar telde de vzw NorthSealTeam al meer dan 570 meldingen van levende zeehonden die op de Belgische stranden aan land kwamen.
Dat is meer dan drie keer zoveel tegenover dezelfde periode vorig jaar. Enkele permanente plaatsen waar zeehonden vaak tot rust komen zijn de Nieuwpoortse haven en havengeul, het klein strand van Oostende, het Zwin en een strandje bij de radartoren op de westelijke havendam van Zeebrugge.

De Provincie steunt de vrijwilligers van het NorthSealTeam al sinds hun opstart. Dat gebeurt aan de hand van materialen, infoborden tot de organisatie van overleg met experten en de kustgemeenten.
De Provincie zal dit najaar ook het team ondersteunen bij de vorming van hun strandwachters.

Praktische info

-Er zijn 48 safari’s tussen 3 juli en 25 augustus.
–Starten en eindigen gebeurt steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de fiets of te voet.
Voor fietstochten brengen bezoekers hun eigen fiets mee.
-De minimumleeftijd om deel te nemen is 10 jaar.
-Inschrijven is nodig.
-Elke deelnemer maakt bovendien kans op een leuke prijs: een etentje met zicht op zee, een fotoboek of een pocketgids over de natuur aan zee.

De safaritochten zijn helemaal gratis, met uitzondering van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en De Lenspolder in Nieuwpoort (max. € 5 per persoon). Meer info en inschrijven
via dekust.be/kustsafari of via visitnieuwpoort.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.