Home > ‘A Brush with Silence’ verzamelt op 7 mei kalligrafen uit verschillende culturen in de Godelieveabdij van Brugge

‘A Brush with Silence’ verzamelt op 7 mei kalligrafen uit verschillende culturen in de Godelieveabdij van Brugge

Geschreven op 21 april 2022 om 10:14 door Mario De Wilde

‘A Brush with Silence’ is een meditatie in kalligrafie en stilte. Een twaalftal (of meer) kalligrafen uit verschillende culturen zitten samen op één locatie en schrijven elk een verschillend schrift uit een verschillend werelddeel. Dit mooi en verstild gebeuren brengt kalligrafen uit vele culturen bijeen als een toonbeeld van culturele verdraagzaamheid en eenheid in diversiteit. Terwijl ze in een grote, effectvol verlichte ruimte hun teksten schrijven met penseel, ganzenveer en rietpen heerst een sfeer van sereniteit en concentratie. Kalligrafie is een kunstvorm die vrijwel alle culturen gemeenschappelijk hebben. Van China tot het Midden-Oosten, van Europa tot Afrika en over Noord en Zuid-Amerika heen kunnen beschavingen terugbuigen op een lange kalligrafische traditie. Deze tradities worden vandaag nog steeds in ere gehouden en beoefend door miljoenen mensen wereldwijd.

Vandaag, temidden een oorlog die opnieuw mensenlevens verwoest in Europa, hebben we nood aan die getuige van verdraagzaamheid, traditie en respect voor het menselijk leven. Deze editie van ‘A Brush with Silence’ is opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het zal een stil maar krachtig pleidooi zijn voor vrede, geschreven in vele talen. ‘A Brush with Silence’ is een symbool van de diversiteit en de culturele rijkdom van hedendaags Europa. Het Europese continent telt burgers uit alle beschavingen van de wereld. Velen beoefenen kalligrafie als vorm van discipline en zelfonderzoek. Grote Europese steden herbergen kalligrafen uit China, Japan, de Arabische wereld, Iran, India, Thailand, Tibet, Noord-Afrika (Toeareg en Arabisch), Israel, Rusland and uiteraard ook alle talen van de Europese Gemeenschap.

In deze editie van ‘A Brush with Silence’ (zaterdag 7 mei, van 18 tot 21 uur in de Boeveriestraat) worden kalligrafen van minstens vijftien verschillende culturen bijeengebracht in de grote ruimte van de Godelieveabdij in Brugge. Iedere kalligraaf is in het wit gekleed en zit aan een aparte tafel waarop de traditionele kalligrafische schrijfinstrumenten van die cultuur zijn uitgestald. Het publiek beweegt zich doorheen de ruimte, maar wordt verzocht de stilte te bewaren. Het is geen kalligrafische demonstratie en de kalligrafen zullen dan ook geen vragen beantwoorden. Ze zullen ongestoord woorden van vrede blijven schrijven en dit in vele talen. Het zal een speciale editie worden. We zullen een video link hebben naar kalligrafen over heel de wereld, ook in Oekraïne. De kalligrafen zullen hun boodschap van vrede schrijven vanuit Israel, de Verenigde Staten, India, Japan, Italië en nog andere landen. Het gebeuren wordt verzorgd door Brody Neuenschwander, een kalligraaf en tekstkunstenaar in Brugge, België. Vorige edities van ‘A Brush with Silence’ vonden plaats in België, Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, Japan, Estland en Australië. Ieder van deze gelegenheden trok honderden, soms zelfs duizenden mensen aan om deze geschreven meditatie mee te beleven.

 

 

 

 

3 reacties

Rita Denayer
Geschreven op 2022-04-27 18:16:37
goedenavond, Proficiat met dit prachtige initiatief. Wij wonen in de buurt van Brussel daarom mijn vraag : Kunnen we ook online volgen? Mvg Rita Denayer
Clazien van Dijk
Geschreven op 2022-04-24 10:09:44
Wat een mooi initiatief. Hoop dat er snel vrede komt over heel de wereld.
Frieda vanhove
Geschreven op 2022-04-21 18:32:59
Prachtig initiatief. Mag iedereen binnen springen en komen zien?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.