Home > 9 meter hoog ‘Proud’-kunstwerk in Ramskapelle zopas feestelijk ingehuldigd

9 meter hoog ‘Proud’-kunstwerk in Ramskapelle zopas feestelijk ingehuldigd

Geschreven op 18 maart 2022 om 17:11 door Mario De Wilde

Het kunstwerk ‘Proud’ werd deze middag ingehuldigd door burgemeester Piet De Groote, kunstenaar William Roobrouck en curator Luc Michils. Reeds op 5 maart 2020 nam ‘Proud’ haar permanente en prominente plaats in de kustgemeente Knokke-Heist in maar de officiële inhuldiging bleef uit door ‘je weet wel wat’. “Nu twee jaar later zijn wij als gemeentebestuur Knokke-Heist bijzonder trots om het majestueuze werk officieel te kunnen inhuldigen. Want wie op de A11 de afrit Heist neemt en in de Heistlaan richting Ramskapelle rijdt, wordt er verwelkomd door het monumentale gelaat van een jonge Macedonische dame die glimlachend, stijlvol en hoopvol naar de toekomst kijkt.” aldus burgemeester Piet De Groote.

Het oorspronkelijke beeld ‘Proud’ werd in primeur getoond tijdens de editie 2018 van de kunsttriënnale Tentuinstelling op de site ‘Park ter Kalvekete’ van Marc Ghekiere. Na de succesvolle expositie onder leiding van curator en BuitenBeeld-expert Luc Michils werkte kunstenaar William Roobrouck, in opdracht van het gemeentebestuur Knokke-Heist, het ontwerp duurzamer uit met gegalvaniseerde profielen en stevige panelen in corten-staal. Patrick Verswijfel en Kyrell Jonckheere stonden daarbij garant voor de stabiliteitsstudies van de interne binnenstructuur en algemene stevigheid van de constructie. Bart Desmet van het Agentschap Wegen en Verkeer coördineerde de installatie van het hele gevaarte op de rotonde vlakbij ’t voormalige Hespekotje.

William Roobrouck: ”Bij de vraag van curator Luc Michils om een eye catcher te realiseren heb ik de locatie vooraf bekeken en nagedacht welk werk ik zou maken om de link te leggen met Knokke-Heist. Ik stelde mezelf de vraag: waaraan doet Knokke-Heist me denken? Ik schreef enkele trefwoorden op om daaruit inspiratie te halen: zon, zee, strand, pracht, praal, schoonheid, fierheid, mooie vrouwen, trendy, toonaangevend, zeilboten, … Het beeld van een fiere vrouw met opgeheven kin lopend in de Lippenslaan kwam steeds weer in mijn verbeelding. Die mooie vrouw was fier en gelukkig om in Knokke-Heist te zijn. Die fierheid werd uiteindelijk de titel van het beeld: “Proud”. De vormgeving van het beeld is een combinatie van een mooi vrouwelijk profiel en de schoonheid van de maan, alsook het zeil van een zeilboot. In oktober 2017, tijdens een vakantie op het eiland Kos, zag ik een jonge vrouw van 25 jaar uit Macedonië. Ze werkte in een hotel en verwelkomde ons dagelijks bij het bedienen van een drankje. Haar sympathie, stralende lach en natuurlijke schoonheid deed me niet langer twijfelen. Zij, Irena, zou het model worden voor het beeld. Ik trok met haar toestemming een foto. Thuis begon ik te schetsen en technische tekeningen te maken en kwam zo tot het resultaat zoals het er nu staat. Ik ben uiterst tevreden en fier op het resultaat. Proud dus!”

Proud is een 9 meter hoge beeld en een monumentaal kunstwerk van 3,5 ton die pronkt op eerrotonde van de A11 op de Heistlaan te Ramskapelle (Knokke-Heist).

William Roobrouck

William Roobrouck / WiLLiAMS
Geboren, Tienen, 1977
Woont en werkt in Laarne/Gent, België

Onder de naam “Williams”, creëert William Roobrouck objecten, sculpturen, kunstwerken die zijn liefde voor vormen en ruwe materialen uitdrukken. Hij vindt zijn inspiratie in de mens en de natuur, en vertaalt dit vaak in gezichten. Roobrouck werkt nauwgezet als een ervaren ambachtsman. Van de allereerste schets tot het allerlaatste laspunt, hij doet het zelf. William Roobrouck heeft deelgenomen aan tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2018 en 2019 exposeerde hij in Londen (Hampton Court Palace) Hij had een solotentoonstelling in Knokke-Heist. Zijn werken staan permanent opgesteld in Londen, Rotterdam, Wiesbaden en Knokke-Heist.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.