Home > 75-jarig bestaan van Moeder Waregemse met toeters en bellen gevierd

75-jarig bestaan van Moeder Waregemse met toeters en bellen gevierd

Geschreven op 5 maart 2023 om 22:41 door Mario De Wilde

Gisteren vierden de oud-leden van Moeder Waregemse het 75-jarig bestaan van Moeder Waregemse.
Het XVe lustrum werd feestelijk gestart op het stadhuis te Waregem. Na het formele gedeelte, stapten de oud-leden op een bus voor het uitgebreid namiddagprogramma. Waren present: de burgemeester, Bavo Casteleyn (huidige Preses van Moeder Waregemse) en Lander De Stoop (huidige voorzitter van Oud-leden Moeder Waregemse en Preses Moeder Waregemse 2011-2012). Een aparte huldiging was voorzien voor Lander De Stoop en dat naar aanleiding van zijn 10-jarig voorzitterschap van Oud-Leden Moeder Waregemse.

Het vieren van een lustrum is het vieren van een studentengeneratie! Ondertussen telt Moeder Waregemse XV lustrums. Zowel de actieve club in Leuven als de oud-studenten vierden deze verjaardag met grote trots omdat we er ondanks een veranderende tijdsgeest in slagen de werking van de club verder te zetten en verder te schrijven aan de rijke geschiedenis van de club. En de laatste 5 jaar waren allesbehalve gemakkelijk voor de studentenclubs. Niet alleen werd hun reputatie ten grabbel gegooid door enkele recente schandalen maar ook corona heeft de afgelopen jaren een donkere schaduw over het studentenleven geworpen. Blijf in uw kot moesten de studenten heel letterlijk nemen en de rollingen, organiseren van cantussen en het galabal werden allemaal opgeschort. Het werd heel stil in Leuven…

Toch brandde de vlam van Moeder Waregemse voort. Dankzij de nodige creativiteit van de leden en de zoektocht naar alternatieve financiering kon de club ondanks alle beperkingen toch haar werking behouden en staat ze nog steeds sterk! Dit academiejaar levert ze met Brecht Verbeest v. Daikin opnieuw de Senior Seniorum van het Leuvense Seniorenkonvent. Hij heeft de leiding over de overkoepelende organisatie van alle Leuvense traditionele regionaal geïnspireerde studentenclubs. Hij is pas de 3e Waregemse zoon die deze begeerde positie mag bekleden.

Moeder Waregemse is een traditionele club en uitsluitend voor mannelijke studenten die aan de
Leuvense Universiteit studeren. Ze respecteren nog steeds de aloude gewoonten en gebruiken die medio jaren ‘20 door Edmond De Goeyse werden neergelegd. Helaas lukt het niet meer om exclusief leden uit Waregem en omstreken aan te trekken en moet er soms al eens wat verder gekeken worden. Zuid-West Vlaanderen blijft echter de bakermat voor het gros van de leden. Dit neemt niet weg dat ze de band met Waregem koesteren en de stad in ons hart dragen, aldus Bavo Casteleyn, huidig praeses. Dit jaar knopen ze terug aan met de lange traditie van galabals die we in de Gaverstad organiseren – dit vindt dit jaar plaats op 22 april in Feestzalen Ter Torre.

Een uitzonderlijke meerwaarde voor de club is de goed draaiende oud-ledenclub. Die organiseert op regelmatige basis activiteiten waar jong en oud verbroederen en waakt er op die manier over dat de gewoonten en gebruiken worden doorgegeven van generatie naar generatie. Een tweede doel van de oud-ledenvereniging is om ervoor te zorgen dat het contact tussen de oud-leden niet verwatert en ze brengt de vele oud-leden die ver buiten Waregem zijn uitgezwermd terug naar de heimat, verenigd onder de rood-witte kleuren. Tot slot beheert ze het rijke archief, waaronder verslagen van de oprichting van de club. Recent zijn ze er ook in geslaagd om de oude verslagenboeken van de eerste 15 jaar terug
op te sporen.

Foto (Piet Eggermont): ‘vlnr: Karel Thurman, Michiel Vandewalle, Wouter De Stoop en Lander De Stoop’.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.