Home > 70 jongeren stellen project ‘ConnAction’ voor in het Brugse Gruuthusemuseum

70 jongeren stellen project ‘ConnAction’ voor in het Brugse Gruuthusemuseum

Geschreven op 11 mei 2023 om 07:52 door Mario De Wilde

In het Gruuthusemuseum van Brugge waren gisterenvoormiddag zowat 70 jongeren aanwezig voor de voorstelling van de resultaten van het project ‘ConnAction’: een projectdag door middelbare school Mia Brugge voor en met de OKAN-leerlingen van de Maricolen Brugge. OKAN staat voor Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers.

ConnAction is een samentrekking van ‘connecteren’ en ‘activeren’. Door samen activiteiten te ontwikkelen, willen ze reguliere leerlingen en de OKAN-leerlingen connecteren en de onderlinge interactie stimuleren. Ze willen de blik van alle leerlingen verruimen en hen wapenen tegen mogelijke vooroordelen om ze op die manier meer inzicht te geven in onze steeds diversere samenleving. Ze werkten hiervoor intensief samen met diverse stedelijke partners: Groep INTRO, Cultuurkuur, de Brugse jeugddienst, Villa Bota, het LAB, ’t Salon, Comma, Musea Brugge, Sport na School en Jong Volk. De Projectdag op 14 maart bestond uit een hele reeks workshops en een festival in het Het Entrepot. Een onderdeel bestond uit het creëren van kunstwerken rond het thema “Wat betekent verbondenheid in jouw cultuur?”.

De leerlingen maakten prachtige creaties olv het LAB: vooral grafische kunst, studiorecording, graffiti en fotografie. Een selectie hiervan wordt 3 weken tentoongesteld op Studio+, een van de zolders van het Gruuthusemuseum. Daar is overal de lijfspreuk van Lodewijk van Gruuthuse te lezen: “Plus est en vous”; een leuze die heel toepasselijk is voor alle leerlingen. Bovendien hoopt Musea Brugge op die manier ook nog beter te connecteren met jongeren met een migratieachtergrond en hun ouders: voor hen zijn de lokale musea veelal nog onbekend terrein.

De expositie is dagelijks te zien tijdens de reguliere openingsuren van het Gruuthusemuseum. Iedereen is welkom van dinsdag tot zondag, van 9.30 tot 17 uur. Gesloten op maandag, behalve op Pinstermaandag. Dan is het Gruuthusemuseum uitzonderlijk de hele dag open. Het museum is gratis toegankelijk voor inwoners van Brugge.

Schepen van cultuur Nico Blontrock: ‘Musea Brugge heeft als doelstelling àlle Bruggelingen naar het museum te krijgen en te betrekken bij hun werking: daarom sluiten we dan ook graag mee aan een project als dit, waar jongeren bruggen bouwen met elkaar, en met de museale werking. Een bezoekje zeker waard: de leefwereld van de jongeren komt op een prachtige manier tot uiting in hun kunst.’

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.