Home > 6000 ton zand worden sprookjesfiguren: opbouw zandsculpturenfestival in Middelkerke gestart

6000 ton zand worden sprookjesfiguren: opbouw zandsculpturenfestival in Middelkerke gestart

Geschreven op 23 juni 2023 om 09:57 door Mario De Wilde

Van 1 juli tot en met 10 september strijkt het grootste zomerevent aan de Belgische kust voor het derde jaar op rij neer in Middelkerke: het Zandsculpturenfestival. Dit jaar kozen de organisatoren voor het thema: sprookjes. Sinds vorige week is een team van internationale sculpteurs aan de slag om er een fabelachtige editie van te maken. Het derde kleuterklasje van de Sint-Jozefschool kreeg alvast de eer om een blik te werpen achter de schermen van het festival.

Grootste zomerevent aan de Belgische kust

Het Zandsculpturenfestival dweept er mee het grootste zomerevent te zijn aan de Belgische kust. De cijfers die het evenement kan voorleggen zijn dan ook danig indrukwekkend. Een bloemlezing: 6.000 ton zand, 26 carvers (of sculpteurs) uit tien verschillende landen, 100.000 jaarlijkse bezoekers, meer dan dertig gesculpteerde sprookjesfiguren en meer dan 100 medewerkers. Het is een imposant lijstje aan statistieken dat aan de basis ligt van wat alweer een topeditie van het zandsculpturenfestival moet worden. “We gebruiken overigens speciaal zand om alle sprookjesfiguren te doen verrijzen” weet organisator Peter Monbailleu. “Het zand dat gebruikt wordt om te sculpteren is afkomstig uit een groeve in de buurt van Brussel. Dat type zand is doorgaans veel jonger en heeft ook veel minder te lijden gehad onder erosie. Daardoor is dit zand veel hoekiger dan het zand aan de Belgische kust. De hoekige randen van de zandkorrels zorgen ervoor dat het zand als het ware “in elkaar klikt” wanneer het gemengd wordt met water om nadien aan te stampen tot een compacte massa.”

Opbouw gestart eind mei

In totaal zullen er 26 carvers aan de slag gaan om hun creativiteit en vakmanschap los te laten op het zand. Velen van hen zijn ondertussen zo’n twintig jaar aan de slag als professioneel sculpteur. Sinds vorige week vrijdag is het internationale gezelschap aan de slag, terwijl de algehele opbouw van het evenement reeds startte op 31 mei.

Derde kleuterklasje van de basisschool Sint-Jozef krijgt de beelden als eerste te zien

Naar goede gewoonte nodigen de organisatoren een lokale school uit om met één van hun klassen al eens een kijkje te komen nemen. De kinderen kunnen er dan als eerste enkele van de beelden zien. Bovendien krijgen ze ook nog te zien hoe de carvers te werk gaan en hoe zo’n sculptuur nu echt vorm krijgt.

Meer dan alleen maar zand

Dit jaar wordt er door de organisatie ook voorzien in tal van leuke extra’s voor het gezin. Zo komt er een heus zandtheater waar meerdere malen per dag een theaterstuk te zien zal zijn. “Daarnaast hebben we nog tal van nieuwigheden in petto, maar die onthullen we graag op de officiële opening op 30 juni. Daags nadien, op 1 juli, openen we deuren voor het grote publiek en gaan we van start voor een zomer vol verwondering, magie en fabelachtige sprookjesfiguren”, besluit Peter Monbailleu.

Praktisch

Het Zandsculpturenfestival Middelkerke vindt plaats van 1 juli tot en met 10 september. Info en tickets via www.zandsculpturenfestival.com.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.