Home > 60 enthousiaste bewoners vragende partij. Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis wordt een pak groener

60 enthousiaste bewoners vragende partij. Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis wordt een pak groener

Geschreven op 27 december 2022 om 11:27 door Mario De Wilde

Zo’n zestig bewoners vooraan de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis bij Brugge hebben grote plannen om voor hun woning of handelszaak een tuintje aan te leggen. De buurt, tussen de nummers 25-55 en de overkant tussen de nummers 28-50 was vroeger een groene buurt met bomen en voortuintjes aan beide kanten van de straat. Het gaat om de kant tussen de Brugse Mettenstraat en Dampoortstraat. Aan sommige huizen zijn de hekken van de vroegere tuintjes nog te zien. Maar in 1967 werd de straat ‘gemoderniseerd’ en moesten de voortuintjes onder ‘zachte dwang’ verdwijnen. Het initiatief hiervoor kwam van de gemeente Sint-Kruis die het groen verving door brede voet- en fietspaden. Vooral heel brede voetpaden. Aan de noordzijde van de Moerkerkse Steenweg is het voetpad zelfs 4.5 meter breed en aan de zuidzijde zelfs 5.8 meter. Bovendien waren er de voorbije jaren flink wat verzakkingen en gebeurde er flink wat oplappingswerk. Geen fraai gezicht zo’n lappendeken van oneffenheden en verschillende plaveien. Maar sinds een tijdje broeden de buurtbewoners om meer groen en minder beton voor hun huizen te krijgen om zo de vroegere voortuintjes in ere te herstellen.

Enkele bewoners trokken bijzonder enthousiast hun spreekwoordelijke stoute schoenen aan en contacteerden alle buren tussen de nummers 25-55 en de overkant tussen de nummers 28-50 van hun straat. Iedereen was unaniem vragende partij om weer voor meer groen (en dus de voortuintjes) te gaan. Initiatiefnemers Dominiek De Groote en Karel Vandendorpe: “Als er twee meter nieuw en veilig trottoir overblijft, is er nog voldoende ruimte om groene prikkels te voorzien en de boek stevig te ontharden. Het stadsbestuur van Brugge zet de voorbije jaren heel hard in om alles te vergroenen en de voordelen zijn genoegzaam bekend. Door dit stukje te ontharden hebben we twee vliegen in één klap: de waterdoorlaatbaarheid en het groen nemen toe én de leefbaarheid in onze straat wordt een stuk gezelliger. De verbondenheid en eensgezindheid onder de buren is heel groot, dus we gaan er 100% voor en hopen dat het stadsbestuur ons hierin volgt.”

Schepenen en ’thuisspelers’ Franky Demon en Nico Blontrock waren deze voormiddag alvast present om de buurtbewoners te steunen. Het stadsbestuur van Brugge zal nu gevraagd worden om het leefbaarheidsproject verder uit te werken. Het wordt voor de buurtbewoners nu al aftellen….

1 reactie

Patrick
Geschreven op 2023-01-01 11:30:46
Hopelijk op naar volwaardige voortuinen, die ook een buffer zullen maken tegen het lawaai van het verkeer en zwerfvuil. Het zal voor de vele passanten ook veiliger zijn over vlakke voetpaden te lopen, en voor de parkerende auto’s gemakkelijker om uit te stappen, waar nu om de zoveel meter bomen staan die dit verhinderen.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.