Home > 6 mythes over batterijen die elke bestuurder moet kennen

6 mythes over batterijen die elke bestuurder moet kennen

Geschreven op 22 november 2024 om 06:52 door Mario De Wilde

Auto-accu’s zijn cruciaal omdat ze stroom leveren voor alle functies in de auto, inclusief motor verlichting en andere accessoires. Niettemin ontbreekt het de meeste autobezitters aan voldoende kennis over autobatterijen, wat bijgevolg verwarring en blunders veroorzaakt.  Om bestuurders te helpen beter geïnformeerd te zijn, bevat deze blogpost enkele misvattingen over auto accu ‘ s.

  1. Autoaccu’s gaan 5-6 jaar mee

Een van de grootste mythen is dat elke auto batterij 5-6 jaar meegaat. De meeste batterijen gaan zo lang mee. Het hangt echter sterk af van kenmerken zoals rijstijl, klimaatomstandigheden en batterij productie. 

AAA zegt dat autobatterijen meestal 3-5 jaar meegaan. Maar sommige kunnen eerder vervanging nodig hebben, vooral als men in warme of koude gebieden woont of veel snelle boodschappen doet. Bestuurders moeten regelmatig de gezondheidsstatus van hun batterijen controleren om deze storingen te voorkomen.

  1. Vervang uw batterij alleen als deze leeg is

Men denkt misschien dat het verstandig is om te wachten tot een autobatterij volledig leeg is voordat deze wordt vervangen. Maar dit is onverstandig. Batterijen kunnen in de loop der jaren sterven of kunnen plaatsvinden, zelfs als er geen symptomen van storing zijn. 

Als u wacht tot uw batterij volledig leeg is, kunt u in een vervelende situatie terechtkomen. Het is daarom aan te raden om uw accu regelmatig te controleren, idealiter elke zes maanden, vooral bij auto’s ouder dan drie jaar. Goed onderhoud van uw voertuig helpt om dergelijke problemen te voorkomen. Voor een Volvo XC60 is het belangrijk om een geschikte accu te kiezen. U kunt hiervoor eenvoudig informatie vinden over accu’s voor de Volvo XC60 op Onderdelen24, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

  1. Koud weer zorgt ervoor dat batterijen uitvallen

Veel mensen associëren batterij problemen met koude klimatologische omstandigheden. Er is echter vastgesteld dat warm weer erger is voor autobatterijen. Bij blootstelling aan hoge temperaturen verdampt de vloeistof in de batterij en veroorzaakt corrosie in de batterij, waardoor de levensduur van de batterij wordt verkort. 

Een koud klimaat daarentegen kan een batterij een tijdje gemakkelijk neerschieten, maar het doodt de batterij bijna nooit. Controleer uw batterij voor de winter, vooral als u in een koud klimaat gebied woont – het kan tijd kosten om de motor in koude ochtenden te laten draaien.

  1. Auto Accu’s voeden alleen de motor

De meeste bestuurders denken dat de rol van de autobatterij alleen is om de starter van het voertuig van stroom te voorzien. Hoewel dit de belangrijkste functie is, laden de meeste moderne auto accu ‘ s ook andere elektrische apparatuur in de auto op. Sommige onderdelen zijn verlichting, radio, airconditioner en schakelaars voor strookvensters. 

Nu nieuwe modellen van auto ‘ s zijn uitgerust met voorzieningen zoals verwarmde stoelen, GPS-navigatiesystemen en elektronische bedieningselementen, neemt de belasting van de autobatterij toe. 

Deze elektrische systemen kunnen ook problemen ondervinden als gevolg van een zwakke of defecte batterij. Als u kortsluiting ondervindt, kan dit een teken zijn dat uw batterij uitsterft. 

  1. Jump-starten van een lege batterij werkt altijd

Een jump-start wordt beschouwd als een conventionele remedie, die van toepassing is wanneer uw auto niet start. Maar het gaat niet over de oorzaak van het probleem. 

Als de batterij leeg is vanwege de leeftijd of ernstige schade, kan het starten van de sprong slechts voor een korte tijd werken. Maar het betekent dat het probleem zich snel kan herhalen. 

Bovendien kan het verkeerd starten van een sprong het elektrische systeem van het voertuig op vele manieren schaden, variërend van mild tot ernstig. Over het algemeen is het raadzaam om uw batterij vóór het rijden te controleren en deze indien nodig te vervangen om extra problemen te voorkomen.

  1. Auto accu’s kunnen worden gerecycled, maar niet worden hergebruikt

Het is de moeite waard om te begrijpen dat autobatterijen recyclebaar zijn, maar nog meer, ze zijn herbruikbaar, wat veel bestuurders niet weten. Loodzuur Accu ‘ s wordt het meest gebruikt. Ze kunnen worden gerecycled en hergebruikt om ze duurzamer te maken. 

In feite kan tot 98% van een typische loodzuurbatterij worden gerecycled. Dus, de volgende keer dat u uw oude batterij vervangt, overweeg dan om deze naar een recyclingcentrum te brengen waar deze veilig kan worden hergebruikt. Dit zal helpen waardevolle hulpbronnen te besparen en afval te verminderen.

Eindoordeel

Auto batterij mythen kunnen leiden tot verwarring en dure fouten voor bestuurders. Het begrijpen van de ware feiten over uw batterij, zoals de levensduur, onderhoudsbehoeften en het omgaan met elektrische problemen, zal helpen om uw voertuig soepel te laten draaien. 

Door deze gemeenschappelijke mythen te ontkrachten, kunnen bestuurders beter geïnformeerde beslissingen nemen. Hierdoor blijven de accu’s van auto’s jarenlang in goede staat.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.