Home > 6.606 bestuurders kregen in augustus een GAS-boete van 58 euro in de bus in Blankenberge

6.606 bestuurders kregen in augustus een GAS-boete van 58 euro in de bus in Blankenberge

Geschreven op 2 september 2022 om 14:01 door Mario De Wilde

Ook in Blankenberge werden deze zomer GAS-boetes of ‘gemeentelijke administratieve sancties’ uitgereikt voor inbreuken op het gemeentereglement. Met dergelijke boetes kan het bestuur op lokaal niveau een antwoord bieden aan problematieken van openbare overlast.

Autoluw centrum

Björn Prasse, burgemeester: “Gedurende de zomervakantie werd het grootste en drukste deel van de binnenstad verkeersvrij gemaakt tussen 10 en 05 uur. Deze maatregel voerden we in uit veiligheidsoverweging, de veiligheid van bezoekers primeert. ANPR-camera’s, slimme camera’s die de nummerplaten automatisch lezen, detecteerden of bestuurders al dan niet een vergunning hadden om in de verkeersluwe zone te rijden. Aangezien de werking met ANPR-camera’s nieuw was, waren we er ons bewust van dat we een overgangsperiode moesten inlassen. We hebben actief ingezet op sensibilisering en bewustwording vooraleer we effectief overgingen tot GAS-boetes uitschrijven.”

Gedurende de maand juli (1-25 juli) werd er vooral gesensibiliseerd, er werden geen GAS-boetes uitgeschreven. Het was de bedoeling om bestuurders te laten wennen aan de nieuwe regelgeving en aan de nieuw geplaatste verkeers- en waarschuwingsborden. In deze periode reden dagelijks gemiddeld 500 bestuurders het autoluw centrum binnen.
In de periode na 26 juli werden ruim 1.500 verwittigingen verstuurd naar overtreders. Zij kregen een waarschuwing, geen GAS-boete. Vanaf 08 augustus werd er effectief beboet. De cijfergegevens tonen aan dat 6.606 bestuurders een GAS-boete van 58 euro in de bus krijgen.

Andere GAS-boetes

Daarnaast werden ook andere GAS-overtredingen vastgesteld in verband met algemene overlast of inbreuken op de algemene politieverordening.

-Sluikstorten: 13
-Urineren op de openbare weg: 5
-Honden niet aan de leiband op de openbare weg of op het strand: 10
-Vogels voederen op openbaar domein: 6
-In ontbloot bovenlijf wandelen waar dit niet toegelaten is: 1
-Andere (bv: foutief achterlaten afval, aanplakkingen, baden in niet bewaakte zone,…): 35

Björn Prasse: “Naast de effectief uitgeschreven GAS-boetes werden voornamelijk heel wat mondelinge waarschuwingen gegeven. Enerzijds zetten we daarmee in op bewustwording, anderzijds is het niet altijd mogelijk om zomaar een GAS-boete uit te schrijven. Wettelijk zijn er op dat vlak heel wat vereisten waaraan moet voldaan worden. De boodschap dat we zouden optreden heeft zeker zijn effect ook niet gemist.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.