Home > 55 kinderen en jongeren konden in Oostende opnieuw een taaltraject volgen

55 kinderen en jongeren konden in Oostende opnieuw een taaltraject volgen

Geschreven op 8 maart 2022 om 11:41 door Mario De Wilde

Om jongere nieuwkomers te ondersteunen en te versterken in hun integratieproces lanceerde Stad Oostende het project ‘ABC aan Zee’ samen met verschillende partners. Tijdens de krokusvakantie konden maar liefst 55 kinderen en jongeren opnieuw het taaltraject volgen.
Ze werden begeleid door 16 jonge vrijwilligers.

Stad Oostende is de afgelopen twintig jaar geëvolueerd naar een stad waar 1 op de 4 kinderen geboren wordt met een migratieachtergrond en 20 procent van de inwoners buitenlandse roots heeft. Om de jongere nieuwkomers te ondersteunen en te versterken in hun integratieproces, lanceerde Stad Oostende vorig jaar het project ‘ABC aan Zee’. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid kunnen geïnteresseerde kinderen en jongeren nu elke schoolvakantie profiteren van een leerrijk en speels programma.

Aanbod krokusvakantie
Tijdens de krokusvakantie hebben 56 kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar oud deelgenomen aan het project. Voor hen is deze vakantieweek ook een stukje een werkweek. Tijdens de voormiddag werkten de jongeren in kleine groepjes rond taal. De lessen vonden plaats in de lokalen van OLVO (Kaaistraat 22). In de namiddag waren er groepsactiviteiten. Zo bezochten ze de jeugdhuizen, een kunstatelier in Mu.ZEE en was er een workshop zeefdruk bij Ithaka vzw.

Ouderbetrokkenheid en meertaligheid
ABC aan Zee betrekt ook de ouders bij het project. Dat is belangrijk want op die manier worden ouders bewustgemaakt van de kansen en de voordelen om de Nederlandse taal te leren. Tijdens de krokusvakantie konden ouders deelnemen aan praattafels (met info over de UiTPAS) en konden ze een bezoekje brengen aan de Huizen van het Kind.

ABC aan Zee ziet meertaligheid als een meerwaarde en daarom krijgt de moedertaal van de jongeren een plaats in het project. Vrijwilligers kunnen een beroep doen op een ruim aanbod van lesmateriaal rond meertaligheid.

Begeleiding door vrijwilligers
Het project ABC aan Zee zou niet realiseerbaar zijn zonder de inzet van enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers gaan tijdens de taalstimulerende activiteiten aan de slag met thema’s die tot de leefwereld van de jongeren behoren. Naast het leren en oefenen van de taal, is er ook aandacht voor een warme omgeving waarin de deelnemers zich goed en veilig voelen. Met de bezoeken aan de jeugd-, sport- en cultuurmogelijkheden kregen, de jongeren ook een duidelijker beeld van het vrijetijdsaanbod in onze stad. Voor de krokuseditie van ABC aan Zee werd een beroep gedaan op stagiaires van de hogescholen VIVES en HOWEST.

Claudine Hollevoet, vaste vrijwilliger, getuigt: “ABC aan Zee leerde me omgaan met verschillende culturen. Ik leerde de jongeren op een andere manier kennen. Dat geeft voldoening, zeker met dit gemotiveerde team om je heen. Voor mij was het ook de sociale kaart van Oostende leren kennen en mijn eigen netwerk uitbreiden. Voor de kinderen en de jongeren hoop ik echt op succes. Enkel als je kansen krijgt, kan je ze nemen.” Sara Gani, ook vaste vrijwilliger, vertelt haar verhaal: “Ik ben geboren en getogen in Oostende, maar ik heb Albanese en Spaanse roots. Ik kom zelf uit het OKAN-onderwijs, dat is aangepast onderwijs voor kinderen met een taalachterstand. Ik heb het project ABC aan Zee vorig jaar leren kennen toen ik er een stageplaats had voor mijn studie Orthopedagogie. Het was een heel verrijkende ervaring. Deze week mocht ik lesgeven aan acht toppers uit Afghanistan, Congo, Somalië en Kameroen.”

Vrijwilligers gezocht
Omdat het project vooral steunt op vrijwilligers, is Stad Oostende doorlopend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich vrij kunnen maken tijdens de vakanties. De Stad biedt hen doorheen het proces goede ondersteuning en omkadering. Ook de ouders van de jongeren zijn welkom als vrijwilliger om praktische taken op te nemen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.