Home > 500ste medewerker aan de slag bij maatwerkbedrijf Deltagroep in Heule

500ste medewerker aan de slag bij maatwerkbedrijf Deltagroep in Heule

Geschreven op 13 november 2024 om 07:07 door Mario De Wilde

Al sinds 2014 verkleint Deltagroep de afstand tussen de arbeidsmarkt en zijn medewerkers en strijdt het voor een betere leefomgeving. Tien jaar later mag het Heulse maatwerkbedrijf met de aantrekking van zijn 500ste medewerker een absolute mijlpaal vieren. Het Heulse Deltagroep verbindt al bijna tien jaar maatwerkbedrijven De Kringloopwinkel, Fietsencentrum Mobiel en Constructief. Deze in Zuid-West-Vlaanderen verankerde organisaties focussen zich op het uitschrijven van vacatures ‘op maat’, het opleiden van mensen in de sociale economie, circulariteit en duurzaamheid.

In 2024, 28 jaar na de start van Kringloopwinkel, mag Deltagroep dan ook een bijzondere gebeurtenis vieren. Éen dag na Wapenstilstand start namelijk de 500ste medewerker. Die mijlpaal kon Deltagroep niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op de onthaaldag van 12 november krijgen alle collega’s op elke afdeling een jubileumtaartje om dit te vieren.
Graag nodigen wij dan ook persmedewerkers en fotografen uit om deze positieve ontwikkeling in de verf te zetten. Op 12 november bent u welkom op onze hoofdzetel op Warande 9 in Heule. Gisteren was er de feestelijke viering en vormden zo’n 500 taartjes van bakkerij Hoornaert de fotogenieke kers op de taart.

Werk op maat
Als maatwerkbedrijf wil Deltagroep kansarmoede bestrijden, het sociaal weefsel versterken en bijdragen tot een betere samenleving. Onze producten en diensten zorgen ook actief voor een meer duurzame leefomgeving.
De organisaties onder de vlag van Deltagroep zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die het moeilijk hebben om aan een job te geraken. “Vaak ondervinden zij drempels omwille van gezondheid, een achtergrond van armoede, of bepaalde beperkingen”, zegt personeelsdirecteur Sylvie D’Hondt. “Het profiel van onze medewerkers is vrij gevarieerd. Dat kunnen mensen zijn met een kwetsbare psychosociale achtergrond, langdurig werkloze of zieke personen en ook (anderstalige) nieuwkomers. Zij komen bij ons terecht via partnerorganisaties zoals OCMW’s of de VDAB, telkens voor een werkervaring of stage waarbij het persoonlijk ontwikkelingstraject en evolutie van de jobinhoud centraal straat.”

“Jaarlijks zijn er ondertussen meer dan 310 medewerkers die een tijdelijk traject doorlopen. De grootste groep stroomt door naar de open reguliere arbeidsmarkt, sinds 2014 vonden op deze manier meer dan 1.300 mensen werk. Daarnaast zijn er jaarlijks ruim 250 medewerkers met wie we via een arbeidsovereenkomst langlopende trajecten aangaan. Zo’n 90 medewerkers in omkadering staan in voor begeleiding, opleiding, organisatie, communicatie en administratie.”

Deltagroep heeft dankzij zijn variatie aan organisaties dus een ruim aanbod aan zinvolle en toegankelijke jobs. Wie het nodig heeft wordt opgeleid, uitgedaagd en begeleid naar de best passende tewerkstellingsplaats. “Als het bijvoorbeeld niet lukt met de machines in Team Groen kan een taak in het magazijn van de Kringloopwinkel of een job in het fietsatelier van Mobiel onze medewerker op het lijf geschreven zijn. Ook de lage instapdrempel is een grote troef. We geven onze medewerkers de mogelijkheid om de gang van zaken op een professionele werkvloer te leren kennen en verhogen tegelijk hun maatschappelijke betrokkenheid en capaciteiten om zelfstandig aan de slag te gaan. Zo stimuleren we ten volle de werkzaamheidsgraad in de regio.”
Van hergebruik tot natuurbeheer
De maatwerkbedrijven die Deltagroep met elkaar verbindt, zijn bekend bij het grote publiek. Zo is er uiteraard De Kringloopwinkel, die met 6 winkels in Zuid-West-Vlaanderen en 418 werknemers goed is voor het grootste gedeelte van de tewerkstelling en opleiding. De Kringloopwinkel focust op de inzameling en verkoop van gebruikte producten. “We redden jaarlijks zo’n tweeduizend ton spullen van de afvalberg. Om dit te kunnen doen hebben we meer mensen achter dan voor de schermen”, duidt operationeel directeur Ellen De Craemer. “We hebben een groot transport en magazijniersteam, maar ook honderden mensen die kledij of huishoudpullen sorteren, en zelfs echte elektroherstellers. Met dit straf team zamelen we jaarlijks bijna 5 miljoen kilo in en zorgen we ervoor dat je al onze goederen aangenaam gepresenteerd en voor een lage prijs in onze winkels kan kopen.”

Een tweede maatwerkbedrijf is Fietsencentrum Mobiel, dat we overal in het stadsbeeld van Kortrijk zien opduiken. Hier zijn 28 mensen aan de slag. “En dit op twee verschillende werkplaatsen”, duidt coördinator Bart Lemey. “Enerzijds is er de bekende winkel in de Minister Tacklaan, aan de achterkant van het station, dat instaat voor onderhoud en verhuur en opereert als fietspunt voor pendelaars, in samenwerking met de NMBS.”

“In de Watermolenstraat aan het Astridpark bevindt zich een tweede werkplaats en opslagruimte. Hier focussen we onder meer op de onderhoudscyclus van onze 500 studentenfietsen, maar we functioneren er ook als de logistieke partner van de Testkaravaan. Er staan ook meer dan 1.000 weesfietsen opgeslagen. Wie bij ons aan de slag kan? Dat zijn uiteraard mensen die graag aan fietsen sleutelen, maar daarnaast zoeken we ook medewerkers voor fietsenvervoer en in de Mobielwinkel. Een fijne motoriek en interesse in techniek en mechaniek is een groot pluspunt.”

Ook de busjes van Team Groen (46 medewerkers), onderdeel van Constructief, zijn een vertrouwd beeld in de regio. “We hebben zeven teams, die onder meer voor Stad Kortrijk of de gemeente Kuurne of Deerlijk werken”, zegt coördinator Bart Augustijns. “Er is ook een groep die zich uitsluitend bekommert om het onderhoud van begraafplaatsen. Doorheen de jaren is onze werking meer naar natuurbeheer geëvolueerd. In tegenstelling tot klassiek groenbeheer zijn we dus ook in de winter actief, omdat wij ons vooral op biodiversiteit en natuurontwikkeling focussen. Het voordeel van werken in het groen? Dat je leert al doende. Als mensen bij de personeelscoach aangeven dat ze buiten willen werken, komen ze bij ons terecht.”

Naast Team Groen is bij Constructief ook de houtafdeling (23 medewerkers) aan de slag. “Sinds 2022 richten wij ons meer en meer op de B2B-markt”, legt coördinator Joris Vanderghinste uit. “Twee jaar geleden bestond ons klantenbestand voor 95 procent uit particulieren, maar ondertussen is dat gedaald naar 40 procent, en werken we vooral met lokale bedrijven samen. Zo plaatsen we bijvoorbeeld speelpleintjes voor Proludic, maken we dierenhokken voor Hortum en werken we samen met het Kortrijks ontwerpbureau Pilipili en de Kortrijks-Wevelgemse woonmaatschappij SW+. Mensen met interesse in hout zijn bij ons aan het goede adres. Onze medewerkers moeten in het Nederlands kunnen begrijpen hoe je op een veilige manier met machines werkt, de talenkennis wordt op de werkvloer verder uitgebreid via taalcoaching.”
Onthaaldag
Op de onthaaldag maken nieuwe medewerkers kennis met de onderneming en krijgen ze concrete info over hun traject. “We leggen op dag 1 al het accent op relevante tools om aan de slag te kunnen gaan”, zegt opleidingscoördinator Merijn Bels. “Voor velen vormen de jobs en opleidingen bij Deltagroep een nieuwe start. We ontvangen onze nieuwe medewerkers tweewekelijks op maandag en geven hen meteen een duidelijk beeld mee van wat onze organisatie inhoudt. Aan het begin van de dag zijn ze vaak nog wat afwachtend en nieuwsgierig, maar op het einde van de onthaaldag stralen ze van enthousiasme”

Vanaf dag 2 begeleiden de werkleiders en de personeelscoaches hun nieuwe medewerkers stap voor stap in de nieuwe werkomgeving. Taken worden aangeleerd, problemen besproken en complimenten uitgedeeld. Leerwerknemer Radwan Sultan vond zijn onthaaldag zo verrassend leuk en boeiend. “Er was veel aandacht voor veiligheid en klantvriendelijkheid. Ondanks de nieuwe Nederlandse woorden voelde ik me dankzij de laagdrempelige aanpak meteen welkom! Bij Team Groen ben ik vanaf dag één omringd door warme collega’s en kreeg ik de nodige ondersteuning in een voor mij nieuwe rol als begeleider-instructeur”, vult Jan Vlieghe aan. “De diversiteit aan opleidingen en de kans om samen te werken met interne en externe partners geven mijn werk een enorme meerwaarde.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.