Home > 50 nieuwe kunstwerken te zien tijdens street art-festival, The Crystal Ship in Oostende

50 nieuwe kunstwerken te zien tijdens street art-festival, The Crystal Ship in Oostende

Geschreven op 10 april 2024 om 07:27 door Mario De Wilde

Het prestigieuze street art-festival, The Crystal Ship, heeft tijdens de eerste week van de paasvakantie Oostende omgetoverd tot een mekka voor kunstliefhebbers Met vijftien internationale kunstenaars, waaronder namen als Case Maclaim (D), Hera (D) en Hoxxoh (VS), werd de stad getransformeerd tot een levendig kunstwerk. Deze editie van het festival kenmerkte zich door de creatie van meer dan vijftig nieuwe kunstwerken, variërend van imposante muurschilderingen tot subtiele interventies, waardoor het totale aantal kunstwerken op tachtig grote muren en meer dan honderd kleine interventies komt.

Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale artiesten creëren er kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. Deze nieuwe creaties zijn naadloos geïntegreerd in het bestaande kunstparcours van The Crystal Ship, waardoor Oostende een levendig en voortdurend evoluerend kunstenparcours heeft.

James Ensor als inspiratie

De invloed van James Ensor was merkbaar in alle kunstwerken, waarbij artiesten hun eigen interpretatie gaven aan het thema “Carnival of Life”. Motel7 uit Zuid-Afrika voegde zelfs een quote van Ensor toe aan haar werk, terwijl Case Maclaim een indrukwekkende collage creëerde en Wayne Horse al lang geïnspireerd is door de meester.

Het thema dit jaar is Carnival of life, met een duidelijke knipoog naar James Ensor. De keuze van de artiesten is dit jaar ook gebeurd samen met een co-curator Carlo McCormick, een enorme Ensor-liefhebber van kinds af aan. Dit jaar is het voor de kunstenaars wel echt een uitdaging geworden met het slechte weer om hun muur klaar te krijgen, maar dan is het eindresultaat vandaag nog een stuk indrukwekkender. Bjørn van Poucke

Kaapstad en Ostende

Het festival blijft ook internationaal verbonden, met een uitwisselingsprogramma met het street art festival in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dit jaar was het de beurt aan Motel7 om de overstap te maken naar Oostende en haar kunst te delen met het Belgische publiek. Daarnaast werkte er ook voor het eerst een artiest uit Ostende aan een muur, meer bepaald een inwoner van het Argentijnse ‘Ostende’. Caco schildert een metershoog zelfportret van James Ensor met makers en de zee op de achtergrond.

Jaune

De Brusselse artiest Jaune blijft een publiekslieveling en heeft met meer dan dertig nieuwe werken zijn status als mascotte van het festival verstevigd. Zijn interpretatie van Ensors werk, in het kader van Ensor2024, voegt een eigentijdse twist toe aan de klassieke scènes uit De Baden van Oostende.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.