Home > 50 jaar geleden werd de E3 geopend: nu is er de start van de rondreis Parlevinkende Praatpaal

50 jaar geleden werd de E3 geopend: nu is er de start van de rondreis Parlevinkende Praatpaal

Geschreven op 19 april 2023 om 07:56 door Mario De Wilde

In 2023 is het 50 jaar geleden dat er voor het eerst auto’s reden over de nieuwe snelweg E3. Plots kon je in één rechte lijn van de Franse grens in Rekkem tot in Gent en Antwerpen rijden. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het landschap werd doorsneden. In 2023 zet zuidwest de verjaardag van de snelweg in de kijker met een participatief publieksproject. In het projectjaar 2023 wil men samen met iedereen die hier de schouders onder schaart, de impact van de snelweg E3 bespreken en tegen het licht houden. De organisatoren duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact op onze regio en onderzoeken de veranderende blik van ons wereldbeeld dat aangedreven werd door fossiele brandstoffen naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We verbinden burgers, bedrijven en overheden, in terugblik en vooruitblik.
Parlevinkende Praatpaal
De snelweg sloeg een wonde in het landschap en tegelijkertijd verbond ze regio’s met elkaar. In elk geval: een snelweg is een lange magneet waaraan veel verhalen blijven kleven. En die verhalen, die willen we verzamelen!
Heeft u een mooi, ontroerend, grappig, onwaarschijnlijk of absurd verhaal waarin een snelweg de rode draad vormt? Kom dan binnenkort een praatje slaan met onze reizende praatpaal!

Ach, de praatpalen, je kent ze nog wel. De oranje wachters op de pechstrook, onze redders in nood. In 2017 werden ze bedankt voor hun diensten en op straat gezet. Of beter: van straat gehaald. Maar de laatste der mohikanen doolt nog steeds rond. Hij reist langs verschillende steden in Zuid-West-Vlaanderen. Misschien staat hij binnenkort wel in jouw buurt! (Wist je trouwens dat ‘parlevinken’ zowel rondtrekken als praten betekent?). De verhalen hoeven trouwens niet per se over de E17 te gaan, maar mogen ook gelinkt zijn aan een andere snelweg of aan, meer algemeen, onderweg zijn. Misschien vond u de liefde van uw leven bij een tankstation? Misschien kreeg u een geniaal inzicht in de file? Misschien herinnert u zich nog de tijd van vóór de E3 en heeft de aanleg ervan uw leven veranderd, ten goede of ten kwade? Misschien had u ooit een bijzonder gesprek aan een praatpaal? Wij horen het graag!
Praktisch
Na een testronde tijdens het voorbije Memento-festival ging de praatpaal vanaf gisteren in première en start de rondreis doorheen de regio. De eerste halte is Rekkem (Menen), waarna de paal ook nog zal passeren in Menen, Wevelgem, Zwevegem, Harelbeke, Deerlijk, Waregem en Kortrijk. Op de website www.50jaare17.be kan je de verschillende haltes en data raadplegen. Iedereen is welkom om een verhaal te delen! De Letterzetters en de collega’s van zuidwest zorgen voor een warm onthaal bij de Parlevinkende Praatpaal.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.