Home > 50 jaar Dana Belgium: zaterdag extra reden tot feesten dankzij nieuwe ontwikkeling

50 jaar Dana Belgium: zaterdag extra reden tot feesten dankzij nieuwe ontwikkeling

Geschreven op 7 september 2018 om 07:26 door Mario De Wilde

Dana Belgium viert zijn 50ste verjaardag en het Brugse bedrijf blaakt van de gezondheid. Na de forse investeringen in het voorjaar zoekt het bedrijf, gespecialiseerd in aandrijfsystemen zoals transmissies voor zware voertuigen, nu opnieuw bijkomende medewerkers voor de R&D- en productieafdeling. Komende zaterdag viert Dana het gouden jubileum met zijn 550 werknemers aan het Kasteel van Loppem onder de noemer ‘Dana in the air’. Die naam werd niet zomaar gekozen, want het bedrijf heeft de wind in de zeilen. In 1968 startte op de industriezone naast het Brugse station Clark Automotive. De Brugse fabriek was een project van de Amerikaanse multinational Clark Equipment en het Belgische La Brugeoise et Nivelles. Ze besloten hun krachten te bundelen om transmissies te bouwen voor de Europese markt. Het nieuwe bedrijf bleek een schot in de roos. Amper een jaar later al telde het bijna 200 personeelsleden.

In 1971 werd de fabriek een 100% dochterbedrijf van de Clark Equipment Company. De daaropvolgende jaren werd de vestiging in Ten Briele voortdurend verder uitgebreid. Vandaag bestrijkt ze een oppervlakte van 29.000 vierkante meter. Sinds 1997 vormt het bedrijf een onderdeel van Dana Corporation.

Dana Belgium maakt nu deel uit van de Off-Highway Drive and Motion Technologies groep binnen Dana. Hier worden vooral aandrijfsystemen gemaakt voor zware, industriële voertuigen voor de mijn- en bosbouw, havens en de constructiesector. In het voorjaar stonden nog 25 vacatures open, maar die werden ondertussen allemaal ingevuld. HR-manager Hans Aelter: “De economie trekt aan en dat voelen we. De voorbije twee jaar is de omzet van Dana met 80% gestegen. Dat is bijna een verdubbeling. We verwachten dat die trend zich ook volgend jaar doorzet.”

R&D-expertise verder uitgebouwd

Dana Corporation is wereldwijd actief. De vestiging in Brugge onderscheidt zich binnen de groep door zich in het productiegebeuren te specialiseren in alles wat complex is, zowel in de afwerkingsfase van onderdelen, de montage als in de logistieke processen. Kleine series, die technologisch complex in elkaar zitten, worden er naadloos afgewerkt. Het actieterrein van de R&D-afdeling breidde de voorbije jaren steeds verder uit. De toepassingen beperken zich al lang niet meer tot de aandrijfsystemen waarmee het bedrijf groot geworden is.

Hans Aelter: “Er is steeds meer aandacht voor duurzame technologieën om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Onze ingenieurs focussen daarom ook op elektrificatie en hybride systemen voor personenwagens en voor commerciële voertuigen. Dankzij hun onderzoek en expertise is onze R&D-afdeling een onmisbare schakel in de Dana-keten geworden. Ook het feit dat wij over een eigen, vooruitstrevend R&D-lab beschikken is een extra troef. Er zijn slechts twee technologiecentra in de wereld die de nodige expertise in huis hebben om te doen wat wij kunnen.”

Twintig nieuwe vacatures

Dana Belgium ontwikkelde recent de TE50, een nieuwe transmissie die vooral in de mijnbouw kan gebruikt worden. Het is de grootste en zwaarste transmissie die ooit in Brugge ontwikkeld werd en weegt maar liefst 2,5 ton. Die nieuwe toepassing is ook de markt niet ontgaan: “Onze klanten reageren enthousiast. Om de toenemende vraag de baas te kunnen zijn we dus opnieuw op zoek naar een twintigtal krachten om ons bedrijf te versterken, zowel in de productie als bij onze R&D-afdeling. Alle vacatures staan op www.danacareers.be.”

De goede vooruitzichten zijn een extra reden om feest te vieren. Dana bestaat precies 50 jaar en dat vieren ze op zaterdag 8 september in het Kasteel van Loppem. “Alle medewerkers worden met hun gezin uitgenodigd op ‘Dana in the air’, want het gaat ons ook echt voor de wind. Er zijn die dag tal van activiteiten voor jong en oud. De grote apotheose start om 16u”, besluit Hans Aelter.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.