Home > 5 vergeten uitdagingen bij bouwen in de Vlaamse polders

5 vergeten uitdagingen bij bouwen in de Vlaamse polders

Geschreven op 20 juli 2023 om 18:39 door Mario De Wilde

Van plan om binnenkort te bouwen in de Vlaamse polders? Dat is zeker begrijpelijk gezien de vele voordelen. Het is een kalme streek waar je geniet van prachtige landschappen. Heb je dus een chaotische werkdag achter de rug? Dan kom je al snel weer tot rust in de groene natuur rondom je stek. Maar die mooie natuur creëert wel enkele uitdagingen voor je bouwplannen. Met de volgende 5 houd je alvast best rekening mee. 

  • Bodem met hoog watergehalte

Ten eerste worden de polders gekenmerkt door een zeer waterachtige bodem. Dit kan problemen veroorzaken bij het bouwen van een fundering, aangezien deze eerder instabiel kan zijn of zou kunnen verzakken. Gelukkig los je dit op door het gebruik van palen of een aangepaste funderingstechniek, maar wees je dus wel bewust van deze uitdaging. 

  • Ecologische overwegingen 

Zoals gezegd zijn de polders ideaal om je te vestigen vanwege de prachtige natuur, al neem je best enkele ecologische overwegingen in acht. De gebieden zijn namelijk vaak ecologisch gezien zeer waardevol, en tijdens het bouwproces ben je daarom steeds verplicht om rekening te houden met de biodiversiteit. Raadpleeg ook altijd de geldende voorschriften omtrent bouwmaterialen en de impact op het milieu. Wanneer je bijvoorbeeld een hoogwerker huurt, moet je erop letten dat je geen natuur beschadigt. 

  • Cultureel erfgoed

Ten derde zijn er in de polders veel historische gebouwen en beschermde monumenten terug te vinden. Bij het bouwen is het dus belangrijk om de aanwezigheid hiervan eerst na te gaan. Beschermde elementen mogen namelijk niet aangepast of aangetast worden, en dat kan beperkingen met zich meebrengen op het gebied van renovatieprocedures en ontwerp.

  • Waterbeheer 

De waterrijke landschappen zorgen in de polders voor een bijzonder uitzicht. Maar dit is de reden dat de streek bekend is om de vele waterbeheersystemen zoals dijken, sluizen en kanalen. Deze moeten in acht genomen worden om overstromingen te voorkomen. Vergeet tijdens het bouwen zaken als waterafvoer dus zeker niet. 

  • Samenwerking met professionals

Gezien het feit dat er toch wel enkele uitdagingen zijn waarmee je rekening moet houden bij het bouwen in de polders, is het aangeraden om samenwerkingen aan te gaan met professionals. Op die manier bekom je een kwaliteitsvol resultaat, zonder enige fouten. Daarnaast zal je wellicht hulp nodig hebben van technologische apparatuur zoals een spinhoogwerker, waarbij de vaardigheden van een professional ook vaak van pas komen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.