Home > 4de Preventietop van Logo Brugge-Oostende in Beernem kiest voor ‘Gezonde Publieke Ruimte’

4de Preventietop van Logo Brugge-Oostende in Beernem kiest voor ‘Gezonde Publieke Ruimte’

Geschreven op 20 mei 2022 om 08:35 door Mario De Wilde

Eergisteren vond de 4de Preventietop van Logo Brugge-Oostende vzw plaats in Beernem. Het evenement focust op het thema ‘Gezonde Publieke Ruimte’ en heeft aandacht voor het gezond inrichten en plannen van de publieke ruimte. Om dit thema te bekrachtigen, tekenen lokale besturen uit de regio er een engagementsverklaring. Waarom inzetten op een ‘Gezonde Publieke Ruimte’? De inrichting en planning van de publieke ruimte in een gemeente of stad biedt enorme mogelijkheden om inwoners te beschermen tegen schadelijke gezondheidseffecten door een ongezonde leefomgeving. Denk maar aan slechte luchtkwaliteit, verkeersgeluid en hitte. Bovendien kan je de publieke ruimte zo inrichten dat je meteen ook de gezondheid van je inwoners verbetert en versterkt. Dit kan door gelijktijdig te werken aan andere gezondheidsfactoren en inwoners aan te zetten tot het maken van gezondere keuzes.
Logo Brugge-Oostende inspireert
Tine Verfaillie, coördinator van Logo Brugge-Oostende, inspireert via de Preventietop lokale besturen om te werken aan Gezonde Publieke Ruimte. “Elk jaar focussen we op een ander thema. In 2019 ondertekenden alle lokale besturen uit onze regio het charter ‘Gezonde Gemeente’, waarmee ze verklaarden hun inwoners maximale kansen te bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. In 2020 lag de focus op het thema ‘Gezond opgroeien’. Vorig jaar stond ‘Gezond Werken’ centraal.” De thema’s voor de volgende jaren liggen ook al vast: ‘Gezond ouder worden’ en ‘Gezond kiezen’. Die laatste is naar aanleiding van de lokale verkiezingen in 2024.
Interessante sprekers
Op de Preventietop kwamen enkele interessante sprekers aan bod. Het startschot wordt gegeven door Lize Van Dyck van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zij toonde de lokale besturen wat Gezonde Publieke Ruimte is en hoe deze sterk kan bijdragen aan de gezondheid van de inwoners. Daarna kwamen enkele lokale besturen aan het woord. Ze namen bezoekers mee in hun concrete verhalen rond ‘Gezonde Publieke Ruimte’. Ook in Beernem, gastgemeente van deze 4e preventietop, zetten ze volop in op de uitbouw van een ‘Gezonde Publieke Ruimte’. Vicky Reynaert, schepen bevoegd voor volksgezondheid: ‘In Beernem proberen we onze publieke ruimte zo in te richten dat je ook de gezondheid van je inwoners verbetert en versterkt. Dit kan door aan te zetten tot beweging, maar ook door aan te zetten door het maken van gezondere keuzes: via het ophangen van borden van ‘Generatie Rookvrij’, tot het plaatsen van babbelbanken, tot het organiseren van wijkomlopen en het 10.000 stappen-project,…’

Na de lunch volgde de ondertekening van het addendum charter ‘Gezonde Publieke Ruimte’. Hiermee engageren de lokale besturen zich om expliciete aandacht te hebben voor het plannen en inrichten van een gezonde publieke ruimte. De preventietop werd afgesloten met een workshop waarin Logo Brugge-Oostende een aantal concrete instrumenten besprak. Hiermee kunnen de lokale besturen hun publieke ruimte al beter in kaart brengen. Zo kunnen ze nog beter zelf aan de slag om van elke gemeente of stad een bruisende omgeving te maken die gezondheid uitstraalt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.