Home > 497 kinderopvangplaatsen in 30 West-Vlaamse steden schakelen over naar inkomstentarief

497 kinderopvangplaatsen in 30 West-Vlaamse steden schakelen over naar inkomstentarief

Geschreven op 5 april 2024 om 08:02 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits maakt vandaag samen met agentschap Opgroeien bekend dat 1.646 plaatsen in de kinderopvang kunnen omschakelen naar plaatsen met de hoogste subsidie, waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen. Voor de provincie West-Vlaanderen gaat het om 497 plaatsen in 30 steden en gemeenten. Dankzij de extra maatregelen en investeringen zal in totaal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken.
“We hebben de voorbije maanden verschillende maatregelen genomen om de kinderopvang meer zuurstof te geven. Eén van de keuzes is om verder te investeren in duurzame, inkomensgerelateerde plaatsen die binnen de hoogste subsidiecategorie vallen. Eerder kregen 86 steden en gemeenten al het nieuws dat ze konden omschakelen naar plaatsen die volgens inkomenstarief en dus betere voorwaarden werken. Het ging toen om 3.498 extra plaatsen. Vandaag kennen we nog eens 1.646 plaatsen toe, waarvan 497 in West-Vlaanderen. Deze bijkomende omschakelingen zijn niet alleen goed nieuws voor ouders die op die manier meer toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang, maar ook voor de organisatoren die met deze middelen kunnen investeren in onder andere betere werkomstandigheden, ” aldus Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits

In de septemberverklaring is vastgelegd dat minstens 5.000 bestaande plaatsen, die nu werken met een basissubsidie (T1) kunnen omschakelen naar de subsidie inkomenstarief (T2). Daarvan werden er in december 2023 al 3.498 extra toegekend, verspreid over 86 gemeenten. Eerder in 2023 konden ook al 3.707 plaatsen omschakelen. Nu komen daar nog 1.646 plaatsen bij, verspreid over 118 steden en gemeenten in Vlaanderen.

In totaal zullen dankzij de extra maatregelen 8.851 plaatsen omgeschakeld zijn. Er lopen momenteel ook nog 2 oproepen voor de steden Antwerpen en Gent, voor respectievelijk ongeveer 270 en 59 plaatsen. Dankzij de investeringen in 2023 en 2024 zal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken. Het gaat om plaatsen die vallen onder de hoogste subsidiecategorie (T2), waar ouders volgens hun inkomen betalen en waar de lonen van het personeel hoger liggen. De extra uitbreidingen sluiten aan bij de eerder genomen maatregelen om bestaande financiële ongelijkheden in de sector weg te werken en de kwaliteit in de kinderopvang te versterken.
Voor West-Vlaanderen zijn er 497 plaatsen (in 30 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.