Home > Sloveense delegatie te gast in Vredesstad Ieper

Sloveense delegatie te gast in Vredesstad Ieper

Geschreven op 14 december 2021 om 08:22 door Mario De Wilde

Gisteren was een Sloveense delegatie te gast in Vredesstad Ieper. Op het evenement werd de gelegenheidstentoonstelling ‘29 maanden van gevechten langs de Soča/Isonzo’ in het In Flanders Fields Museum officieel geopend. De Republiek Slovenië, die sinds juli 2021 voor de tweede keer het voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt en dit jaar 30 jaar onafhankelijkheid viert, schonk een Sloveense stoel voor de Memorial Chairs installatie in het In Flanders Fields Museum.
Tijdens het evenement werd een memorandum ondertekend waarbij alle partijen de intentie bevestigen om samen te werken aan een Europese Walk of Peace die alle fronten van de Eerste Wereldoorlog met elkaar wil verbinden. Het programma vervolgde met een bezoek aan de Europese Vredesbank bij de Menenpoort. De sprekers op het evenement waren de burgemeester van Ieper, mevrouw Talpe, de Sloveense ambassadeur bij het Koninkrijk België, dr. Genorio, de directeur van het Kobarid museum, de heer Šolar en de Sloveens defensieattaché bij het Koninkrijk België, kolonel Marič.
Tentoonstelling ‘29 maanden van gevechten langs de Soča
De gelegenheidstentoonstelling is een realisatie van het Kobarid Museum en presenteert een beknopt chronologisch overzicht van de gebeurtenissen over het hele Isonzo-front, het slagveld tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. Kobarid is een kleine stad aan de rivier de Soča in het westen van Slovenië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit gebied negenentwintig maanden lang het toneel van hevige gevechten. Die eindigden met de indrukwekkende Twaalfde Isonzoslag en de Oostenrijks-Duitse doorbraak bij Kobarid/Caporetto. Het Sloveense Kobarid Museum brengt al dertig jaar de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in hun regio. Het museum verspreidt daarbij een duidelijke boodschap over de misdaden en de waanzin van oorlog die uiteindelijk alleen maar slachtoffers maakt. Met deze vredesboodschap voelt het In Flanders Fields Museum en Vredesstad Ieper zich nauw verwant. Al in 2008 werkten beide musea voor het eerst samen. Vandaag kon een nieuwe concrete samenwerking gepresenteerd worden.
De expo ‘29 maanden van gevechten langs de Soča’ is te bezoeken in het In Flanders Fields Museum vanaf 13 december tot de jaarlijkse sluiting van het museum op 9 januari 2022.
Walk of Peace
Vandaag werd ook een memorandum ondertekend tussen Vredesstad Ieper, het In Flanders Fields Museum, het Kobarid Museum en de Stichting ‘Walk of Peace’. In het memorandum wordt de intentie uitgedrukt om in de toekomst een Europees ‘Walk of Peace’ langs de voormalige frontlijnen van de Eerste Wereldoorlog te realiseren.
Belangrijke partner is de stichting ‘Walk of Peace in the Soča Region’ die al een 500 km lange wandelroute uitwerkte. Het pad loopt langs het gebied van het voormalige Isonzo-front van de Alpen naar de Adriatische Zee door zowel Slovenië als Italië. Het Europese Walk of Peace wil hierop verder bouwen door een pad te ontwikkelen langs de voormalige frontlijnen van de Eerste Wereldoorlog van de Noordzee tot de Adriatische Zee. Het Europese Walk of Peace laat zich inspireren door het verleden om te werken aan een gemeenschappelijke toekomst van vrede.
Europese Vredesbank en Sloveense Memorial Chair
Mooi is ook dat een Sloveense stoel werd onthuld als onderdeel van de Memorial Chairs installatie in het In Flanders Fields Museum. Op Wapenstilstandsdag 2018 stuurde een wereldwijd publiek Memorial Chairs naar het museum. De stoelen kwamen uit meer dan 100 landen waar slachtoffers zijn geboren en nooit zijn teruggekeerd uit de oorlog in België. De Memorial Chairs worden per drie tentoongesteld in het museum. Een ervan is nu ook de Memorial Chair uit Slovenië, dat dit jaar zijn 30-jarige onafhankelijkheid viert.

Slovenië is tot het einde van dit jaar voorzitter van de Europese Raad. Onderdeel van het programma van vandaag was een bezoek aan de Europese Vredesbank, vlakbij de Menenpoort. De Vredesbank werd in 2014 door de leden van de Europese Raad geschonken om de 100e verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.