Home > Opvang.Vlaanderen in Zwevegem doet het met badeendjes

Opvang.Vlaanderen in Zwevegem doet het met badeendjes

Geschreven op 20 oktober 2021 om 08:32 door Mario De Wilde

Onlangs schakelde Zwevegem over op een nieuw platform voor kinderopvang namelijk Opvang.Vlaanderen. De badeendjes in het gemeentepunt, de bib en Huis van het Kind maken deel uit van de lanceringscampagne van deze nieuwe online-tool. Ouders vinden gemakkelijker opvang en Lokaal Loket Kinderopvang kan behoeften en noden beter op elkaar afstemmen.
Het moment waarop je weet dat je zwanger bent, moet je allerlei zaken in orde brengen waaronder ook zorgen voor kinderopvang. Het vinden van een opvangplaatsje is niet altijd evident. Om toekomstige ouders hierbij beter te helpen heeft de gemeente Zwevegem gekozen voor een nieuw digitaal platform: Opvang.Vlaanderen. “Zwevegem was een tiental jaar geleden één van de eerste gemeenten met een online opvangzoeker. Ook in de nieuwe tool krijgen gezinnen een overzicht van het aanbod voor 0 tot 3-jarigen en kunnen ze een aanvraag indienen bij een opvanginitiatief naar keuze”, zegt Schepen van Samenleving Eliane Spincemaille.
Belang van cijfergegevens
Naast de vraagkant is er ook de aanbodkant. Doordat alle opvangaanvragen worden verzameld in het digitaal platform, krijgt het Lokaal Loket Kinderopvang een goed beeld van het kinderopvanglandschap in Zwevegem. Zo kan de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang samen met het gemeentebestuur het beleid rond kinderopvang beter afstemmen op de noden.
Het nieuwe digitaal platform lost het eventuele tekort aan kinderopvangplaatsen niet op maar brengt het op een duidelijke en objectieve manier in kaart. Zo streven wij naar bijkomende opvangcapaciteiten op de juiste plaats.
“Een goed uitgebouwd kinderopvangbeleid in Zwevegem begint dus met volledige registratie van beide kanten: zowel de opvangbehoeftes als de opvangplaatsen. Alle kinderopvanginitiatieven in Zwevegem kregen reeds een opleiding en een startpakket om aan de slag te gaan met het platform Opvang.Vlaanderen. Maar we hebben ook de medewerking van de ouders nodig, vandaar de badeendjes-campagne. Registreer je aanvraag, het duurt slechts een paar minuten. Je vindt meteen mogelijke oplossingen en je helpt de gemeente in haar regierol”, aldus Schepen Eliane Spincemaille (CD&V).
In de watten
Onze onthaalouders hebben er een aantal drukke maanden op zitten. Niet in het minst door hun dagelijkse inzet en de zorg voor onze Zwevegemse kinderen, hun ondersteuning van ouders, hun flexibiliteit en enthousiasme. Daarnaast werkten ze intens mee bij de keuze van het nieuwe platform en plaatsten ze reeds hun info op de online-tool.
“Als dank mocht elke onthaalouder in #weekvandekinderopvang een (h)eerlijk pakket ontvangen van de Wereldwinkel. In het voorjaar volgt nog een ontmoetingsmoment waarbij o.a. ervaringen met het nieuwe platform kunnen uitgewisseld worden”, aldus Ann Opsomer, voorzitter van het adviesorgaan kinderopvang.

Op de foto Eliane Spincemaille (schepen van Samenleving), Griet Vandeburie (diensthoofd Samenleving), Iris Vandermeersch (dienst Samenleving), Ann Opsomer (Voorzitter Lokaal Overleg Kinderopvang). copyright Huis van het Kind Zwevegem

1 reactie

DEQUESNE
Geschreven op 2022-01-11 13:30:42
HALLO, ik hoor van enkele mensen dat het platform niet goed aangevuld is ,zo moeten ze altijd een mail sturen of telefoneren daar er te weinig info ingevuld is . Ik moet zeggen als onthaalmoeder dat ik ook hulp kreeg van een collega om mijn info aan te vullen ,wist ook voor bepaalde dingen niet hoe . MISSCHIEN NOG EENS RONDVRAGEN aan andere onthaalmoeders ,ouders wat ze ervan vinden ?groeten katrien

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.