Home > 350 vrijwilligers ruimen vandaag zwerfvuil in Diksmuide

350 vrijwilligers ruimen vandaag zwerfvuil in Diksmuide

Geschreven op 23 maart 2019 om 09:31 door Mario De Wilde

Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart nemen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide. Die 350 vrijwilligers zullen samen meer dan 160 km weg of 320 km wegbermen vrijmaken van zwerfvuil.

Verenigingen aan de slag

Iedere vereniging engageert zich om telkens 8 km weg of 16 km berm op te ruimen. Hiervoor ontvangen ze de ‘entoesiasmepremie’ van IVVO ter waarde van 200 euro. De stedelijke milieuraad , die zelf ook mee zwerfvuil raapt tijdens de actie, geeft aan iedere vereniging 30 euro als bedanking. Met het geld kunnen de verenigingen, na het opruimen, een drankje nuttigen in hun plaatselijk caféetje of ontmoetingscentrum of lokaal. Het gaat om volgende verenigingen:

1. Gezinsbond Diksmuide

2. Bewonersplatform Oostkerke

3. Run4all

4. Waftodo Diksmuide

5. KVLV Leke

6. De vliegvissers IJzervallei

7. Oxfam Wereldwinkel

8. Tuinhier Leke/Keiem

9. Smude tafeltennis- en wandelclub

10. Feestcommissie Nieuwkapelle

11. Vriendenkring De Stille Genieters Lampernisse

12. BO De Kim Diksmuide

13. Milieuraad – werkgroep Trage Wegen

14. Scouts Zannekin Diksmuide

15. KWB Woumen

16. Dorp Sint-Jacobskapelle

17. Chiro Keiem

18. Vrije Basisschool Woumen

19. Mos Werkgroep Sint-Aloysiuscollege

20. VLadslo Leeft

21. Vrije basisschool Beerst

22. Ouderraad Beerst

Voorbereidingen

Het stadsbestuur bestelde voor de zwerfvuilactie maar liefst 350 paar handschoenen, 100 extra grijpers en 100 extra fluohesjes bij Mooimakers.be. Ze stelt dit materiaal gratis ter beschikking voor de verenigingen die deelnemen aan de zwerfvuilactie. De stedelijke reinigingsdienst zal nadien twee volle dagen rondrijden om honderden zakken en tientallen grote stukken afval op te halen.

Weging van het afval

Hoeveel afval de vrijwilligers ophalen zullen we weten op dinsdagavond 26 maart. Tegen dan wordt al het afval gewogen. Het meeste zal zoals steeds bier- en frisdankblikjes zijn. Dit vertegenwoordigt meer dan 45% van alle zwerfvuil.

Deelnemen buiten de zwerfvuilactie om? Graag!

Veel scholen in Diksmuide engageren zich ook zonder onze zwerfvuilacties om de straten te vrijwaren van zwerfvuil. Dat verdient hoe dan ook een pluim. Wil je ook je steentje bijdragen? Dat kan. Claim je plek op www.mooimakers.be en maak je afspraak met de milieudienst of de afvalintercommunale. De mooimakers zijn vrijwilligers die zich inzetten voor een propere buurt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.