Home > 3 streetartwerken doen Kortrijkse Dambrug, Noordbrug en Begijnhofpark schitteren

3 streetartwerken doen Kortrijkse Dambrug, Noordbrug en Begijnhofpark schitteren

Geschreven op 17 maart 2021 om 15:57 door Mario De Wilde

Stad Kortrijk investeert de komende jaren sterk in streetart, een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Na de laatste investeringen in nieuwe werken op Kortrijk Weide is voorjaar 2021 opnieuw een visueel feest. In het kader van het gratis fotofestival Track & Trace sieren vogels, eenhoorns, vissen en indringende gezichten drie nieuwe locaties.

Met een open oproep riep de stad artiesten op om aan de slag te gaan met 125 vierkante meter muur, onder de Dambrug (t.h.v. Buda Beach), een muur in het Begijnhofpark (t.h.v. De Stroate) en de onderkant van de Noordbrug (kant Texture). Niet minder dan 36 voorstellen werden ingediend, twee artiesten en een kunstenaarsduo werden geselecteerd.

Dambrug: ’t Zat vroeger vis in de Leie
Artiesten Boris & Jeps (Dieter Samyn en Jatse Verschoore) zijn sinds jaar en dag actief in de Kortrijkse graffitiscene. Voor hun werk grijpen ze terug naar de wellicht meest bekende Kortrijkse spreuk. Een grote snoek siert het landhoofd van de Dambrug, waarbij een dobber en vishaak zorgen voor een originele optische illusie. De aanwezige zitbanken werden in het werk gentegreerd.

Begijnhofpark: Door mijn stem
Aan de doorgangsweg tussen het Begijnhofpark en de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een levende held het onderwerp. Een Kortrijkse kennis van kunstenaar Intvis die zich inzet voor natuur en vrouwenrechten figureert hier met haar stem. De garagedeur zit als mond verwerkt in het werk. Als de deur opent, lijkt het alsof er een stem luidt. En wie goed kijkt, ziet de reflectie van het fototoestel in de iris. Een statement dat de vrouw centraal staat en niet gereduceerd wordt tot een passief figuur in deze kunstvorm.

Intvis, Patrick De Ceuster, is een gekende naam binnen de scene. Zo realiseerde hij in zijn thuisstad Leuven één van de grootste muurportretten van België, zo mogelijks Europa. ‘Peeping Ivy’, 16 meter hoog, 125 meter lang en 2.000 vierkante meter in oppervlakte. Het Kortrijkse kunstwerk is een verderzetting van inspiratie op zijn Leuvense werk, weliswaar iets kleiner in oppervlakte (35 vierkante meter).

Noordbrug: Birds & Unicorns
Onder de Noordbrug aan museum Texture ging Julie Vercruysse, artiestennaam Jools, aan de slag. Haar werk toont de kinderlijke ontdekking en fantasie, een jongen overweldigd door alles wat hij rondom hem ziet gebeuren. Ook hier een kleine verwijzing naar Johnny Turbo, met naast een heel aantal fauna en flora een vis uit de Leie. Het vlasverleden is in het werk opgenomen door de aanwezigheid van vlasbloemen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.