Home > 2de editie drafrennen met sulky en driver op strand van De Haan

2de editie drafrennen met sulky en driver op strand van De Haan

Geschreven op 12 maart 2020 om 12:20 door Mario De Wilde

Voor het tweede jaar op een rij opent de badstad De Haan haar toeristisch seizoen met professionele drafwedstrijden op het strand die gelopen worden door paarden afkomstig van een dertigtal Belgische stallen. Elke stal verdedigt er zijn kleuren (“zijn jasje”) in een opeenvolging van drafwedstrijden shorttrack (280m). Twee stevige dravers nemen het telkens tegen elkaar op in een sprint in rechte lijn langs de zee. Een prachtig zicht dat naadloos aansluit bij de nostalgische, 1900-sfeer van het charmante badplaatsje De Haan. Voor de professionele eigenaars van stallen, paarden en drivers maken de wedstrijden deel uit van het officieel programma van de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen. De prize money bedraagt 25.000 euro, te verdelen onder de eigenaars van de winnende paarden, de fokkers en ook een klein bedrag voor de federatie, een toewijzingsregeling die vooral de ondersteuning van deze sportactiviteit beoogt. De wedstrijden vinden plaats op het strand zelf met een live commentator. Zo wordt telkens goed uitgelegd waarom een paard gediskwalificeerd wordt bij overgang van draf naar galop. Het paard dat als eerste twee races wint, plaatst zich automatisch voor de volgende ronde; het paard dat twee races verliest wordt sowieso uitgeschakeld. Maw: het principe van “best of three”.

EEN UITDAGING GEZIEN DE IMPACT VAN DE GETIJDEN…
Gedurende 2 dagen worden meer dan 60 races gelopen op het strand, omgevormd tot een hippodroom, een tijdelijke renbaan die volledig afhankelijk is van de getijden. Zij zullen bepalend zijn voor de timing van de opbouw van de renbaan alsook voor de start van de races zelf. Een ware uitdaging voor de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen, voor de gemeente De Haan en voor de organisatoren. De starturen zijn nooit 100% definitief, maar de races zijn theoretisch gepland tussen 13u en 18u, zowel op zaterdag als op zondag.

EEN ORIGINELE, FAMILIALE ACTIVITEIT VOOR DE PAASVAKANTIE: ONTDEK DE BEROEPEN GELINKT AAN DE PAARDENSPORT
Bent u nog op zoek naar een originele activiteit voor de hele familie tijdens het 1ste weekend van de Paasvakantie? Noteer dat de drafwedstrijden op het strand volledig gratis en toegankelijk zijn voor iedereen. Deze races zijn indrukwekkend, uniek en perfect voor leuke Instagram foto’s! Voor de aanvang van de races zullen bezoekers de paarden van dichtbij kunnen zien tijdens hun opwarming op het strand. En ook de vaak weinig gekende beroepen rond de renbaan en de paardensport kunnen ontdekken. In de stallen, op de dijk achter het “pop-up clubhouse” , worden de paarden in de watten gelegd voor en na hun races door hun team. Hun identiteit wordt er nagetrokken en ze worden er gecontroleerd op verboden middelen… Dierenartsen, stalknechten, een hippotherapeut, een hoefsmid, eigenaars, trainers, drivers, commissarissen, … zoveel beroepen die draaien rond paarden en die groot en klein kunnen inspireren of die de bezoeker iets kan bijleren. Al deze beroepsmensen zullen aanwezig en beschikbaar zijn tijdens de 2 dagen om hun passie met je te delen.

 

NIEUWIGHEDEN 2020 : MINITROTTERS!
Voor de eerste keer zullen 4 teams van kinderen tussen 7 en 14 jaar het opnemen tegen elkaar. Een leuke en originele demonstratieve competitie.

De bedoeling van de vzw Belgian Minitrotters is om kinderen de kans te geven om te leren rijden in koers met pony’s om zo later de stap te kunnen maken naar het professionele niveau. De vzw werd opgericht in 2012 en ondertussen zijn er al een 5-tal professionele drivers die hun carriere begonnen zijn bij de Minitrotters. De Belgian Minitrotters doen ook mee in de World Summer Cup, een 4-landen toernooi met Frankrijk, Zweden en Spanje. In 2018 werd België hier knap 2de in. Dit jaar gaat de Belgische etappe door op 9 augustus in Waregem. België telt eveneens één van de snelste pony’s van Europa in zijn rangen: Shaggy.

MAMA, WAT IS DAT EEN “BOOKIE”?
Traditiegetrouw zullen de bookmakers of “bookies” ook aanwezig zijn. Het woord “bookie” is sinds het einde van de 19de eeuw een typische term in de paardensport. Het woord komt van het klein notitieboekje (“book”) waarin elke gokagent de inzet noteert van elke gokker om zo na elke race te kunnen bijhouden wie en hoeveel elke speler gewonnen of verloren heeft.

Er is ook een gezellige pop-up clubhouse met een groot terras en een fantastisch zicht op de renbaan en de zee. Deze races trekken zowel paardensportspecialisten aan, uit heel België, als toeristen en families die samen, enthousiast en vaak luidruchtig, de passie delen van de paardensport. De races mogen dan officieel zijn, het is vooral de sfeer rond deze tijdelijke hippodroom die de charme maakt van dit evenement.

Wij durven te wedden dat u ook zal genieten van deze unieke sfeer en u zal wagen aan een kleine weddenschap, zelfs voor 2 of 5 euro, waardoor de race tussen Boyfriend en Blason du Vivrot plots kei-spannend zal zijn!

Dit uniek sportevenement wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Ladbrokes en Bingoal, alsook de nauwe samenwerking met de gemeente De Haan en de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.