Home > 299 asielaanvragers blijven nog tot einde dit jaar in Sijsele, nadien elk maand 50 minder

299 asielaanvragers blijven nog tot einde dit jaar in Sijsele, nadien elk maand 50 minder

Geschreven op 27 oktober 2023 om 13:25 door Mario De Wilde

De Damse gemeenteraad heeft gisteravond een beperkte verlenging voor het noodopvangcentrum in Sijsele goedgekeurd. Het Rode Kruis mag tot eind juni 2024 gebruik maken van de kazernesite in Sijsele. Het uitdoofscenario dat al was ingezet wordt vanaf januari verder gezet. Rode Kruis Vlaanderen biedt sinds april 2020 onderdak aan asielaanvragers op de kazernesite in Sijsele. In november 2022 werd Stad Damme, samen met WVI, eigenaar van de site, met de bedoeling ze te ontwikkelen als ‘Wijk van de Toekomst.’ Daarom werd met Rode Kruis Vlaanderen een afbouwscenario afgesproken waarbij het noodopvangcentrum zou sluiten op 31 december 2023. Vandaag is door dat scenario de capaciteit van het centrum al verminderd van 470 asielaanvragers in juli naar 299 eind september.

Om de winter te kunnen overbruggen kreeg het stadsbestuur de vraag van de federale overheid om het noodopvangcentrum open te houden met een nieuwe opschaling. De gemeenteraad keurt nu een beperkte verlenging goed, maar beslist om geen nieuwe opschaling toe te staan. Het huidige, reeds afgebouwde, aantal asielaanvragers van 299 mag behouden worden tot eind 2023, waarna elke maand gemiddeld 50 plaatsen worden afgebouwd. Het centrum sluit de deuren tegen juli 2024.

Ontwikkeling Wijk van de Toekomst

Het stadsbestuur heeft na de vraag van de overheid contact genomen met de drie kandidaat-ontwikkelaars die momenteel de Wijk van de Toekomst uittekenen. Voor hen betekent een verlenging geen probleem. Ook mede-eigenaar WVI heeft geen bezwaar tegen een tijdelijke verlenging. Verder heeft de verlenging geen invloed op de lopende PPS-procedure. “We hebben als stad altijd onze verantwoordelijkheid genomen en ons solidair opgesteld. Zowel tijdens de vluchtelingencrisis van 2015-2016, als in de afgelopen periode van april 2020 tot nu. Aangezien een tijdelijke verlenging met duidelijk afbouwscenario geen invloed heeft op onze eigen ontwikkelingsplannen, keuren we deze beperkte verlening goed. We willen echter geen opschaling en een verderzetting van de afbouw vanaf januari, zodat het centrum effectief kan sluiten in juli 2024. Dat we hiermee deze winter mee een oplossing bieden voor mensen in noodopvang vinden we belangrijk ”, vertelt burgemeester Joachim Coens.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.