Home > 276 nieuwe schooldirecteurs starten met meelooptraject

276 nieuwe schooldirecteurs starten met meelooptraject

Geschreven op 4 oktober 2021 om 11:38 door Mario De Wilde

Sterke en bekwame schooldirecteurs zijn essentieel voor de kwaliteit van ons onderwijs. Toch wordt de job van schooldirecteur steeds minder populair. Zeker in het basisonderwijs is er vaak bitter omkadering en ondersteuning om de complexe job van schooldirecteur naar behoren uit te kunnen voeren. Op 1 maart van dit jaar werd het meelooptraject voor een kandidaat-directeurs gelanceerd. Dit is een tijdelijke maatregel die loopt tot eind december 2022 waarbij een kandidaat-directeur de kans krijgt om enkele maanden mee te lopen met één of meer ervaren directeurs en zich zo een beter beeld kan vormen van wat een job als directeur allemaal inhoudt en hoe een ervaren directeur ermee omgaat.

De maatregel blijkt een succes te zijn. Vijf maanden na de start van het project werden al 276 meelooptrajecten aangevraagd en goedgekeurd. Voor 2022 zijn nu al 65 aanvragen ingediend.
‘Deze trajecten hebben heel wat potentieel op verschillende vlakken,’ stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist. ‘Enerzijds kan de kandidaat-directeur zich een veel concreter beeld van de job vormen, maar anderzijds kunnen we de expertise van ervaren schoolleiders op die manier veel beter borgen. Met de pensionering van leerkrachten en directeurs dreigt immers telkens ook heel wat expertise verloren te gaan.

Op 1 september gingen in Vlaanderen tachtig trajecten meteen van start. 48 nieuwe directeurs basisonderwijs lopen gedurende zes maanden mee met hun voorganger. In het secundair zijn dat er 28. En verder zijn er ook binnen het deeltijds kunstonderwijs en de CLB’s enkele trajecten gestart.
17 van deze meelooptrajecten vinden plaats in West-Vlaamse scholen.

Op de foto (vlnr) Loes Vandromme (Vlaams Parlementslid, ondervoorzitter commissie Onderwijs), Dimitri Lamaire (aspirant coördinerend directeur scholengemeenschap Kust & Polder), Marleen Pareyn (huidige coördinerende directeur scholengemeenschap Kust & Polder) en Etienne Dezeure (voorzitter Scholengemeenschap Kust&Polder)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.