Home > 2500 zwemmers waagden zich deze zomer aan een plons in de Brugse reitjes

2500 zwemmers waagden zich deze zomer aan een plons in de Brugse reitjes

Geschreven op 30 augustus 2023 om 09:18 door Mario De Wilde

September komt er stilaan aan en dat betekent om balansen op te maken. Ook in Brugge….De vijfde editie van het zomerzwemmen in de Coupure stond in het teken van de uitbreiding met een sportieve zwemzone. En dat was een ware voltreffer. Dit jaar mocht de stad opnieuw zo’n 9.000 bezoekers op het zwemponton ontvangen. Ondanks de wisselvallige zomer, een bijna evenaring van topzomer 2022. Het uitgebreide aanbod in de sportieve zwemzone zorgde voor een leuke dynamiek rondom het zwemponton. Vooral SUP was razend populair. Zo’n 2500 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om hun “rondje” op de reien te maken. Ook het openwaterzwemmen, de initiaties waterpolo, lifesaving en het big jump-initiatief konden op veel enthousiasme rekenen.

Franky Demon, schepen van Sport: “het experiment om een sportieve zwemzone voor openwaterzwemen, SUP, waterpolo en lifesaving aan de coupure te openen was een groot succes. Mits wat bijsturingen gaan we in de zomer van 2024 opnieuw voor hetzelfde concept en moet het een boost geven om de verdere openstelling van de Reien voor meer watersportrecreatie in de toekomst te bewerkstelligen.”

Ook de werking van het (sport)strand onderging dit jaar een gedaanteverwisseling. De nieuwe invulling van het sportstrand en de reddingsdienst van kersvers hoofdredder Bart Dezeure werden positief onthaald door de strandbezoekers.

De strandzomer werd begin juli op gang getrapt door een grootschalige reddingsoefening op het strand van Zeebrugge. De geslaagde provinciale communicatie- en terreinoefening “Seacoast” zette de toon voor een veilige zwemzomer aan de Brugse kustlijn. Op enkele interventies na bleven noemenswaardige incidenten uit. Het strand van Zeebrugge is bovendien meer dan ooit toegankelijk. De speciale (elektrische) strandstoelen voor mensen met mobiliteitsproblemen werd zo’n 135 keer uitgeleend, een record! Het strand van Zeebrugge profileert zich zo verder als een écht familiestrand.

De wisselvallige weersomstandigheden zorgde voor kalme(re) dagen op het strand, maar het mindere weer had ook winnaars: de redders legden tientallen trainingen af en door de gemiddeld hogere hoeveelheid wind was het een topzomer voor kitesurfers in Zeebrugge.

Franky Demon, schepen van Sport: “het strand van Zeebrugge is een écht familiestrand. Veiligheid, toegankelijkheid en ruimte voor recreatie zijn hierbij heel belangrijk. Met het vernieuwde sportstrand, de strandreddingsdienst en het aanbod van Zon, Zee… Zorgeloos zijn we blij dat we na afloop van de zomervakantie kunnen concluderen dat we op elk van die elementen vooruitgang blijven boeken.“

Enige smet op de openwaterzomer was de annulatie van de zwemdoortocht Damme-Brugge in de Damse Vaart. Ondanks de vele inspanningen van zowel de organisatie als het stadsbestuur, viel de zwemdoortocht door aanwezigheid van blauwalgen in het water. “Een domper, niet in het minst voor de organisatie en de deelnemers. Maar ook in 2024 kan de organisatie onze medewerking rekenen en proberen we het gewoon opnieuw”, concludeert Schepen Demon.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.