Home > 25 klassen 6de leerjaar krijgen in Kortrijk opleiding rond dodehoekongevallen

25 klassen 6de leerjaar krijgen in Kortrijk opleiding rond dodehoekongevallen

Geschreven op 28 september 2021 om 08:57 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Kortrijk, de politiezone Vlas, de Lijn en stortbeton Declercq slaan de handen in elkaar om in de regio de dodehoekongevallen verder te bestrijden. Dode hoeken zijn plekken rond een voertuig die de chauffeur niet kan zien. Jaarlijks gebeuren in Vlaanderen gemiddeld meer dan 30 dodehoekongevallen waarbij een fietser wordt aangereden door een vrachtwagen die rechts afslaat. Concreet wordt een campagne opgestart waarbij kinderen uit het 6de leerjaar alles worden bijgebracht omtrent de gevaren, situaties en de dode hoeken bij een vrachtwagen en een lijnbus.

De infosessies vinden plaats van maandag 27 september t.e.m. vrijdag 1 oktober op de terreinen van de politiezone Vlas in de Min. de Taeyelaan en zijn gratis aangeboden aan alle Kortrijkse scholen. 17 scholen schreven zich in, goed voor 25 klassen. De infosessies zijn tweeledig. Eerst krijgen de leerlingen een theorieles waarbij aan de hand van concrete verkeerssituaties en met behulp van foto’s uitgelegd wordt welk manoeuvre een vrachtwagen zal uitvoeren en op welke plekken het gevaarlijk is voor fietsers. Nadien wordt deze theorie getoetst aan de werkelijkheid. De firma stortbeton Declercq stelt daarvoor een vrachtwagen ter beschikking en De Lijn voorziet een bus. Aan de hand van een spelsituatie waarbij leerlingen zowel in het voertuig plaatsnemen als errond gaan staan, kunnen ze aan den lijve ondervinden waar de dode hoeken zich bevinden.

Ruth Vandenberghe, burgemeester: “Doordat de leerlingen zelf eens op de chauffeursstoel van de camion en de bus mogen gaan zitten, kunnen ze met eigen ogen zien waar zij op de fiets onzichtbaar zijn. De lessen worden aangeboden aan leerlingen van het zesde leerjaar omdat zij vaak in die periode voor de eerste keer alleen met de fiets naar school gaan in aanloop naar het secundair onderwijs.”
Sofie Demyttenaere, Directeur Basisschool ’t Hoge: “Op deze infosessie met vrachtwagen kunnen onze leerlingen zelf ervaren hoe je als chauffeur niet alles kunt opmerken in de dode hoek. We willen onze kinderen bewust maken en zelf laten ervaren dat je als fietser kwetsbaar bent en niet altijd gezien bent door de bestuurders van vrachtwagens, bussen,… ”

Axel Weydts, Schepen van mobiliteit en openbare werken: “Het allerbelangrijkste blijft investeren in veilige fietsinfrastructuur waar de kans op dode hoekongevallen zoveel als mogelijk wordt vermeden. Maar ook het bewust leren omgaan met vrachtwagens in het verkeer is van groot belang. Je mag nog honderden filmpjes of tekeningen tonen waar het gevaar van de dode hoek schuilt, maar niets gaat boven een echte vrachtwagen op de speelplaats waar de leerlingen zelf kunnen ervaren waar ze onzichtbaar zijn voor vrachtwagenbestuurders.”
Aandachtspunten voor fietsers
1. Sta nooit vlak voor of naast de cabine van een vrachtwagen.
2. Ga nooit net naast of achter de laadbak of oplegger van een vrachtwagen staan.
3. Maak oogcontact met de chauffeur.
4. Houd afstand, minimum 3 meter voor, naast of achter de vrachtwagen.
5. Val op in het verkeer, draag – zeker tijdens donkere dagen – een fluovestje.
Werfcharter
Naast deze sensibiliserende campagne blijft ook het werfcharter een belangrijk instrument tegen zware ongevallen met vrachtwagens en dodehoekongevallen. Het charter is een engagement dat bouwfirma’s aangaan bij de stad Kortrijk om zo weinig mogelijk zwaar verkeer bij aanvang en het einde van de lesuren in schoolomgevingen te laten passeren. Ook de firma stortbeton Declercq sloot zich bij dit werfcharter aan.
Foto copyright stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.