Home > 25-jarig jubileum Samana Dudzele met veel bloemen en welverdiende felicitaties

25-jarig jubileum Samana Dudzele met veel bloemen en welverdiende felicitaties

Geschreven op 6 december 2019 om 16:25 door Mario De Wilde

Gisteren vierde Samana Dudzele in zaal De Polder haar 25-jarig bestaan. Dat gebeurde in aanwezigheid van o.a. burgemeester Dirk De fauw en tal van bloemen en felicitaties. Tijdens de feestnamiddag werden vier nog levende stichters gehuldigd. Burgemeester De fauw overhandigde eveneens een aandenken van de stad.

Historiek

Op 21 maart 1994 kwam een aantal Dudzeelse mensen samen bij de toenmalige pastoor Laleman om een afdeling van Ziekenzorg op te richten.
Uit die groep werd een kern gevormd die het bestuur zou vormen. Die bestond in 1994 uit de volgende personen: proost E.H. Gaspard Laleman,  Angèle Sneyaert, Irène Maenhout, Jozef Vermeulen, Julienne Sneyaert, Marcella Van Parys, Maria De Weert, Marie-Louise Vermeire, Simonne Van de Sompele en Valère Obreno. Zij kwamen nog drie keer bijeen: op 9 mei, op 2 augustus en ten slotte op 19 september om de allereerste activiteit voor te bereiden. Dan was het zover: op woensdagnamiddag 28 september 1994 in de zaal van De Lenaard had de voorstelling van Ziekenzorg Dudzele plaats. Er werden toen al pannenkoeken aangeboden, uiteraard met lekkere koffie of thee. De verwachtingen waren verdeeld; uiteindelijk werden er niet minder dan 61 aanwezigen geteld.

En zo was de basis gelegd van een nieuwe Dudzeelse vereniging die een definitieve plaats veroverde binnen het ruime aanbod van cultuur en ontspanning in onze parochie. Dirk Pieters, voorzitter Samana Dudzele: “De tweede activiteit vond toen kort nadien plaats in november 1994 maar er werd verhuisd naar De Schorre, omdat dit wat ruimer was dan De Lenaard. Nochtans voor de prijs moesten zij het niet doen: voor De Schorre betaalden zij toen 750 fr. aan Stad Brugge terwijl De Lenaard slechts 100 fr. vroeg. Wij zijn heden beter af in de zaal De Polder hier en de vergoeding valt nog mee ook. De eerste voorzitter (ster) was Maria De Weert, zij bleef dit doen tot 2003. Haar man Jozef Vermeulen deed het secretariaat-penningmeesterschap. Als ondervoorzitter werd Simonne Van de Sompele aangesteld, zij is dit nog steeds. In 1996 vervoegde Marie-Jeanne Dendooven het bestuursteam. Op 1 september 2003 werd Maria De Weert opgevolgd door Imelda Van de Vyvere in een duobaan met Simonne Van de Sompele en twee jaar later (in 2005 dus) gaf Jozef Vermeulen het papierwerk en het goede beheer van onze financiën door aan Christiane Huys, die dit nog steeds met enorme nauwkeurigheid doet. Enkele jaren later werd het bestuur versterkt met: Antoon Claeys, Monique Van Acker, Irène Dobbelaere, Aimé Kerckhof, Yvette Vanden Bossche en Magda Ceuterick. En mocht je nog twijfelen: Imelda gaf haar voorzitterschap door in september 2014 aan Dirk Pieters, de huidige voorzitter.

Werking
Dirk Pieters, voorzitter Samana Dudzele: “Vanaf het prille begin hebben wij ons voor 100% ingezet om boeiende en aangename activiteiten te organiseren en vooral niet te vergeten: ons maandelijks bezoekje aan onze chronisch zieke of minder mobiele leden. Sinds 1998 gaan we in de meimaand trouw op bedevaart naar Sint-Rita te Moerkerke waarna steeds een traktatie volgt met pannenkoeken. Wij quizzen al van in 1995 en de bingo-namiddagen kennen we al sedert 1996. Van in het begin (1995) houden we de Ziekennamiddag, nu heet dit “de Dag van de Chronisch Zieken en Mantelzorgers”. Nog een jaarlijks weerkerend succes zijn de 2 uitstappen met het ‘Treintje’ in de maand juni. Dankzij onze burgemeester Dirk De fauw kunnen we terug opstappen in onze vertrouwde Amaat Vynckestraat en dienen we ons niet meer eerst te begeven naar Damme.”

Hulde aan de stichters
Angèle Clyncke, Valère Obreno en Simonne Van de Sompele
Maria Deweert en Marcella Van Parys konden niet aanwezig zijn.

Het huidig bestuur anno 2019 is samengesteld uit de volgende kern:
Aimé Kerckhof, Angèle Sneyaert, Antoon Claeys, Christiane Huys, secretaris-penningmeester, Dirk Pieters, voorzitter, Imelda van de Vijver, Irène Dobbelaere, Marie-Jeanne Dendooven, Magda Ceuterick, Monique Van Acker, Simonne Van de Sompele, ondervoorzitter, Yvette Van den Bossche.

Dank aan:
De losse medewerkers mogen wij ook niet vergeten; zij stonden steeds paraat om de zaal in orde te zetten: tafels en stoelen, het podium enz.. en achteraf een handje helpen om af te ruimen en de opkuis te doen. Merci aan:
Germain en Simonne Gryson-Costers,
Gilbert en Godelieve Barremaecker-Brusselle,
de broers René en Roger Monbaliu
de echtgenoten van onze bestuursleden:
Luc Braet, Eric Hoste, Frieda Monbaliu, Guido en Jacques Dierckens, Christiane Willems en ten slotte Martin Van Acker die wij hier met z’n allen een spoedig herstel wensen.

1 reactie

Annie Pieters
Geschreven op 2019-12-21 22:41:29
Proficiat Dirk en medewerkers, prachtig werk groeten van je zus Annie

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.