25 jaar vrede en verzoening gevierd in het Ierse Vredespark van Mesen
Afgelopen weekend vond een symbolische herdenking plaats in het Ierse Vredespark in Mesen. Het vierde de verjaardag van de oprichting van het Vredespark op 11 november 1998. Dit onderstreepte de vrede en verzoening op het eiland Ierland na de ondertekening van het Akkoord van Belfast/Goedevrijdagakkoord in april van datzelfde jaar. Met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België was dit een goed getimede boodschap over de blijvende waarde van vrede en verzoening in deze tijden van conflicten in de wereld.
Familieleden van Paddy Harte en Glen Barr, de oprichters van het Vredespark, lazen een vredesbelofte voor tijdens de ceremonie, die eerst werd uitgesproken bij de oprichting van het Vredespark in 1998. Twaalf jongeren uit Noord-Ierland, Ierland, Engeland, Wales, Oekraïne, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland sloten zich bij hen aan om een nieuwe vredesbelofte voor te lezen. Zo droegen ze de geest van verzoening over tussen generaties.
Een gezamenlijke militaire band van het Britse leger (Royal Irish Regiment) en de Ierse Defence Forces zorgden voor muziek tijdens de ceremonie, ter herinnering aan de gezamenlijke militaire band die in 1998 optrad. Na de ceremonie werd het Pillars of Peace-project onthuld op het nabijgelegen stadsplein van Mesen. De staatssecretaris voor Noord-Ierland, Lord Caine, vertegenwoordigde de regering van het Verenigd Koninkrijk. Minister van Onderwijs, mevrouw Norma Foley, vertegenwoordigde de regering van Ierland en Jayne Brady vertegenwoordigde de Northern Ireland Civil Service.
Staatssecretaris voor Noord-Ierland, Lord Caine: “De oprichting van het Vredespark is van historisch belang als voorbeeld van samenwerking en verzoening, en vandaag vieren we terecht de 25e verjaardag van de opening ervan. We kunnen veel leren van de geest van samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en tussen de mensen van alle overtuigingen op het eiland Ierland. Dit is het verhaal van het Vredespark. Het is belangrijk dat we dit verhaal in onze gedachten blijven houden en proberen die waarden zelf te belichamen. Het is ook gepast om op 11 november eer te bewijzen aan de jonge mannen uit alle provincies en counties van het eiland Ierland. Zij dienden zij aan zij in de Slag om Mesen tijdens de Grote Oorlog om het ultieme offer te brengen voor onze vrijheid.”
Minister van Onderwijs, mevrouw Norma Foley: “Het Ierse Vredespark was het geesteskind van Paddy Harte, een voormalig Iers politicus, die door een oudere buurman was gevraagd om het graf van zijn broer te vinden die in de Eerste Wereldoorlog was gesneuveld. Hij loste die belofte in door tijdens een privébezoek het graf te ontdekken van Henry Taylor, een 21-jarige man uit Lifford in Donegal. En hij werkte onvermoeibaar samen met Glen Barr, een prominente unionist, om het Vredespark te ontwikkelen ter nagedachtenis van gevallen soldaten zoals Henry Taylor van over het hele Ierse eiland. De aanwezigheid van vertegenwoordigers van Ierland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland op de 25e verjaardag van de opening van het Vredespark getuigt van de kracht van deze plek om ons allen te blijven inspireren in ons streven naar vrede en verzoening.”
Achtergrond
Het Ierse Vredespark werd in 1998 ingehuldigd door de Ierse president Mary McAleese, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en Hunne Majesteiten Koning Albert II en Koningin Paola van België. Het is een gedenkplaats voor de meer dan 200.000 soldaten van het eiland Ierland die in de Eerste Wereldoorlog in het Britse leger hebben gediend, waarvan naar schatting 35.000 het leven lieten, velen in de gebieden rond Ieper en Mesen. Het Vredespark ligt vlakbij de plaats waar in juni 1917 de Slag om Mesen plaatsvond, waarbij de 16e (Ierse) divisie samen met de 36e (Ulster) divisie vocht. Het Vredespark en de replica van een Ierse ronde toren die erin staat, zijn tot stand gekomen dankzij de vastberadenheid van Paddy Harte uit Donegal en Glen Barr uit Derry. Het Ierse Vredespark is een vast onderdeel geworden van de herdenkingsroute in West-Vlaanderen en wordt elk jaar door vele duizenden bezocht.
Foto © Thomas Evrard