25 Jaar ‘meters en peters’ bij Westtoer: 624 vrijwilligers werden gehuldigd
In provinciehuis Boeverbos huldigde Westtoer honderden vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Het begon met 81 vrijwilligers in 1998 maar is nu uitgegroeid tot een enthousiaste groep van 624 meters en peters. Deze vrijwilligers spelen een essentiële rol in het behoud en de verbetering van recreatieve routes en netwerken in West-Vlaanderen.
Pilootproject in 1998
In 1998 begon het meter- en peterprogramma van Westtoer met 81 vrijwilligers die de recreatieve routes controleerden. Na 25 jaar telt de vrijwilligersgroep maar liefst 624 actieve deelnemers, met nog eens 220 enthousiaste kandidaten op de reservelijst.
“Het werk van al deze vrijwilligers is cruciaal voor de beleving van miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen. Ze zorgen ervoor dat iedereen optimaal kan genieten van de vele routes en netwerken in de mooiste en meest diverse fiets- en wandelprovincie van Vlaanderen. Westtoer koestert het enthousiasme en de inzet van de meters en peters”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
23.000 palen en 44.000 borden
Bijna 23.000 palen en 44.000 borden maken de recreant wegwijs in West-Vlaanderen. Het fietsnetwerk is op vandaag 3243 kilometer groot en de wandelnetwerken zijn samen goed voor 1549 kilometer wandelplezier. Daarnaast zorgen lusvormige fiets- en wandelroutes voor extra beleving voor de fietser en wandelaar.
Voor elk parcours doet Westtoer beroep op een viertal vrijwilligers die ‘hun’ route één à twee keer per jaar controleren. Onvolkomenheden worden gemeld in een speciaal daarvoor ontworpen digitale databank. Jaarlijks komen er ongeveer 2500 meldingen binnen via de meters en peters, deze gaan meestal over bewegwijzering maar soms ook over de staat van het wegdek of onveilige situaties op en langs de routes. Door dit systeem van preventieve controles via de meters en peters krijgt Westtoer erg weinig opmerkingen van recreanten over de bewegwijzering van routes in West-Vlaanderen.
Eigen onderhoudsploeg
Westtoer heeft een eigen onderhoudsploeg die verantwoordelijk is voor zowel het plaatsen van de nieuwe recreatieve producten als het behandelen van de meldingen. Westtoer blijft ook investeren in projecten die de recreatieve ervaring in West-Vlaanderen verrijken. Op 18 oktober worden heel wat nieuwigheden gelanceerd rond het wandelaanbod van de provincie.