Home > 24ste editie van Oostende voor Anker goed voor 175.000 bezoekers

24ste editie van Oostende voor Anker goed voor 175.000 bezoekers

Geschreven op 26 mei 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Oostende voor Anker 2025 heeft de afgelopen dagen weer zijn stempel gedrukt als het grootste maritieme festival van de Noordzee, ondanks de uitdagingen met het weer. Deze 24e editie van 22 mei tot en met 25 mei stond in het teken van “Werken op Zee” en bracht een rijke mix van traditie, innovatie, cultuur en culinaire hoogstandjes. De organisatie kijkt tevreden terug en communiceert ook ineens de data van de volgende editie van 28 tot en met 31 mei 2026. Een eerste blik op de cijfers toont een bezoekersaantal van ongeveer 175.000 bezoekers.

Van 22 tot en met 25 mei streek Oostende voor Anker neer in Oostende. Met een indrukwekkende vloot van 130 schepen, gezellige optredens, authentieke culinaire gerechten en ambachtslieden uit heel Europa werd het opnieuw een kleurrijke mix rond de kaaien van de Stad aan Zee. Voor het eerst werden ook gesprekken met experts georganiseerd voor het publiek. Ticketkopers kon dit nieuwe luik duidelijk overtuigen. Ondanks de soms mindere weersomstandigheden was de sfeer uitstekend en kijk de organisatie terug op een geslaagd evenement met veel positieve reacties en een sterke verbinding met het maritieme erfgoed van Oostende. Het festival wist opnieuw meer dan honderdduizend bezoekers bekoren en onderstreepte de unieke band van de stad met de zee.

 

“Oostende voor Anker is een maritieme traditie. Deze editie zat in een nieuw jasje, met aandacht voor de traditionele én nieuwe beroepen op zee. Wat regen hield overigens niemand tegen: het was genieten van de prachtige schepen en de sfeer langs de kades, in combinatie met gesprekken met maritieme experts. Oostende voor Anker biedt visueel spektakel én groeit als plek waar kennis en passie voor de zee samenkomen. We zijn alle bezoekers, deelnemers – van schippers tot bedrijven – en vrijwilligers dankbaar voor hun aanwezigheid en inzet”, aldus Burgemeester John Crombez

Thema “Werken op Zee” en Innovatie

Het thema “Werken op Zee” werd op diverse manieren uitgedragen. Experts uit de maritieme sector deelden hun kennis en ervaring tijdens gesprekken en workshops op het Sint-Petrus- en -Paulusplein en aan boord van de Hydrograaf. Partners zoals VLIZ, RelyOn, Elia, DEME en Jan De Nul droegen bij aan een gevarieerd programma waarin innovatie en technologische ontwikkelingen centraal stonden. Er was aandacht voor diverse aspecten van de sector, van kapiteins en ambachtslieden tot onderzoekers en innovators.

Maritiem Paspoort

Een geslaagd initiatief was het “Maritiem Paspoort” voor kinderen. Jonge avonturiers verdienden hun paspoort door verschillende opdrachten te voltooien, waarmee ze werden opgeleid tot toekomstige ambassadeurs van de zee. Dit droeg bij aan de educatieve en interactieve beleving van het festival.

Culinaire Verwennerij

Het Oostends food-dorp op het Sint-Petrus- en -Paulusplein was een culinair hoogtepunt. Bezoekers konden genieten van lokale lekkernijen uit de Noordzee, zoals garnaalkroketten, kabeljauwsalade, garnalenbisque en zeewierkroketten. Ook de traditionele haringroker, zalmroker en de Oostendse Visbakkers waren van de partij. Het food-dorp, in samenwerking met René Q, toonde Oostende als een ware thuishaven van culinair genieten van Noordzeevis.

Wim Opbrouck

Muziek was een belangrijke sfeermaker tijdens het festival. Meer dan 15 muziekgroepen traden op, met als bijzondere gast Wim Opbrouck. Hij verzorgde niet alleen gesprekken rondom “Werken op Zee”, maar bracht ook zeemansliederen met Ron Reuman en vermaakte de jongste bezoekers met een optreden samen met Kapitein Winokio. Op zaterdag zorgden Wim Opbrouck en het Orchestre International du Vetex voor een ongeziene en feestelijke sfeer op het plein. Met het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeëen zorgden ze ook voor de invulling van de gesprekken met experts. “Het was een eer om curator te zijn van deze editie van Oostende voor Anker. Op dit festival komen maritieme tradities samen met de maritieme innovatie en toekomst van onze Noordzee. We moeten dit koesteren en vooral blijven vieren”, besluit Wim Opbrouck

Ambachten en Activiteiten

Ter hoogte van de Mercator konden bezoekers terecht in het ambachtendorp, waar ze zelf aan de slag konden met knopen leggen, netten breien en meer te leren over seinvlaggen. Een smid demonstreerde zijn vakmanschap en bezoekers werder getrakteerd op diverse mobiele animatie op de pleinen en straten. Het festival bood zo een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijden.

Scheepsbezoeken en Vaartochten

De regen en hevige wind zorgden voor een aanpassing in het programma op zaterdag en zondag, waarbij de geplande vaarten met de Mare Frisium en Minerva werden geannuleerd. Dit bood echter onverwacht voordeel, want alle bezoekers kregen zo de kans om deze historische schepen uitgebreid te bezichtigen. Naast de twee driemasters konden bezoekers diverse historische en authentieke schepen bewonderen. De mix van grote schepen, kleine sloepjes, een actief vissersschip en schepen van de marine maakte het festival aantrekkelijk voor een breed publiek. De Hydrograaf, het Sinterklaasschip, wist dan weer veel kinderen en volwassenen te verbazen met zijn prachtige interieur.

Daarnaast speelde toegankelijkheid een grote rol. Het volledige evenement is toegankelijk en Zeezien maakte samen met WetWheels het voor mensen met beperkte mobiliteit mogelijk om een tocht op zee te beleven, wat de inclusiviteit van het evenement onderstreepte.

Volgende editie
Oostende voor Anker is een organisatie van Toerisme Oostende vzw met de vele vrijwilligers van Oostende voor Anker vzw. Wie al uitkijkt naar de 25e editie kan alvast 28 tot 31 mei 2026 in de agenda aanstippen.

Voor meer informatie en een terugblik op het festival, bezoek onze website: www.oostendevooranker.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.