Home > 23 personen met drugs op zak en 2 illegalen tijdens grote overlastcontrole in Kortrijk

23 personen met drugs op zak en 2 illegalen tijdens grote overlastcontrole in Kortrijk

Geschreven op 19 juni 2023 om 09:14 door Mario De Wilde

Eergisteren zaterdag 17 juni voerde de Politiezone VLAS in het NMBS-station van Kortrijk een hele namiddag en avond een grootschalige gerechtelijke controleactie uit op de aankomende treinen. Zowel de treinen vanuit Frankrijk als vanuit de grote steden in het binnenland werden gecontroleerd. Alle treinreizigers werden bij het uitstappen aangesproken, geïnformeerd en gecontroleerd worden in het station. De controles gebeurden in samenwerking met de NMBS en Securail.

“Aan de actie namen ook 12 politie-inspecteurs, in opleiding aan de West-Vlaamse politieschool (WPS), deel. Het in de praktijk leren uitvoeren van dergelijke grootschalige acties maakt een belangrijk deel uit van hun opleiding. Zij werden uiteraard bijgestaan door de ervaren politiemannen en -vrouwen van PZ Vlas.”

In totaal namen 32 politiemensen deel aan deze gerechtelijke controleactie. Zij kregen ook de steun van zowel de PZ Vlas drughond als de federale drughond. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken nam deel. De treinreizigers werden gecontroleerd op drugsbezit/handel, wapendracht, fiets/stepdiefstal, illegaliteit … kortom, alle vormen van stedelijke overlast waar Kortrijk potentieel mee te maken kan krijgen. Ook personen die rondhangen in de onmiddellijke stationsomgeving, de stationshal, in de doorgangstunnels en op de perrons, die bovendien helemaal niet de intentie hebben om een trein te nemen, konden gecontroleerd worden. Ze zorgen vaak voor overlast bij de echte treinreizigers en de treinbegeleiders (softdrugs, alcohol, lawaai, gebruik elektrische steps, sluikstorten … ).
Resultaten:
In totaal werden 1500 personen gecontroleerd. 53 personen werden door de drugshond uitgehaald, waarvan er 23 effectief positief bleken te zijn en dus drugs op zak hadden. 30 personen waren bijgevolg vals positief, wat betekent dat ze eerder drugs gebruikt of op zak hadden. Naast marihuana en hasj werden ook gebruikershoeveelheden XTC, MDMA, Heroine, cocaine, mefidrone en ketamine aangetroffen.
Voor de gebruikershoeveelheden werd telkens een PV opgesteld. 3 van de 23 personen hadden grotere hoeveelheden mee, dit werd via de procedure van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) afgehandeld.
Andere vaststellingen:
– 2 pv’s wegens illegaal verblijf – de verdere afhandeling gebeurde door de Dienst Vreemdelingenzaken
– 1 pv wegens het gebruik van een valse identiteitskaart
– 1 verdacht persoon was in het bezit van een verboden wapen (mes), het mes werd in beslag genomen en er werd pv opgesteld
– 1 verdwenen minderjarige werd aangetroffen
– 3 personen stonden geseind voor informaticafraude, zij werden verhoord
– 1 persoon kreeg een pv wegens het verstoren van de openbare orde

“Deze grootschalige actie verliep heel vlot en zonder incidenten. Ook de gedrevenheid en inzet van de aspirant-inspecteurs van de West-Vlaamse Politieschool waren zeker een meerwaarde voor de politiemensen van PZ Vlas, die graag hun skills en ervaringen deelden. Zelfs op een zaterdagnamiddag en -avond was het opvallend hoeveel mensen er de trein naar Kortrijk nemen. Het is dus zeker de moeite om ook in het weekend dergelijke controles uit te voeren. De actie was dan ook heel geslaagd”.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.