Home > 23 nieuwe streekproducten (vooral streekbieren) krijgen erkenning van 100% West-Vlaams

23 nieuwe streekproducten (vooral streekbieren) krijgen erkenning van 100% West-Vlaams

Geschreven op 8 december 2021 om 09:52 door Mario De Wilde

Drieëntwintig nieuwe streekproducten krijgen de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct*’, verdeeld over 8 nieuwe hoeve- en streekproducenten, waaronder 3 hoevewinkels. Dat werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) in oktober 2021. In totaal zijn er nu reeds 564 erkende streekproducten en 410 producenten en verkooppunten die het label kregen.

23 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren en confituren. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen. Deze keer zijn het vooral de nieuwe streekbieren die sterk vertegenwoordigd zijn. In de Leiestreek vinden we de meeste nieuwe erkenningen. Daar mag Huisbrouwerij Klondiker (Meulebeke) maar liefst 14 streekbieren ‘100% West-Vlaams’ noemen. SOSAB (SOSAB (Science Of Sour Ale Brewing) uit Heule vult het rijtje aan met twee nieuwe streekbieren: XII West-Vlaams roodbruin en XX Grand Cru.

Verder in de Leiestreek zijn ook drie wijnen (Mr. Grey, Midsummer en Monaco) en één digestief ‘Shrapnel’ van Wijngoed Mikken (Rumbeke) erkend. De Westhoek levert ook een drietal nieuwe streekproducenten. Het Smuids Zwientje en de bierbitterballen van Slagerij Nautilus (Diksmuide) worden aan de lijst toegevoegd en ook de confituren van De Fruitoase uit Zonnebeke zijn erkend.

8 nieuwe producenten
Naast vijf nieuwe streekproducenten (SOSAB, Huisbrouwerij Klondiker, Wijngoed Mikken, Slagerij Nautilus, De Fruitoase) zijn er ook 3 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In het Brugse Ommeland is de hoevewinkel De Elzenhoeve (Torhout) en de zelfpluktuin Het Fruitbos (Veldegem) voortaan erkende verkooppunten. In de Leiestreek heeft hoevewinkel ’t Bloemblaadje uit Meulebeke het label gekregen voor hun groenten en fruit van eigen kweek. www.100procentwestvlaams.be

* ‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

Foto Westtoer© Davy Coghe

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.