23 jongens en meisjes van Buitengewoon Basisonderwijs de Zandkorrel in Ichtegem de natuur in
23 jongens en meisjes van Buitengewoon Basisonderwijs de Zandkorrel in Ichtegem staken vandaag de handen uit de mouwen in Provinciaal Domein De Groene 62 in het kader van Educatief Natuurbeheer van Natuurpunt. Dit project, dat in 2022 opstartte in de Provincie West-Vlaanderen, wil leerlingen in contact brengen met natuurbeheer en natuurbeleving.
Gedeputeerde voor milieu, natuur en landschap Jurgen Vanlerberghe is verheugd dat de leerlingen aan de slag gaan in het Provinciaal Domein: “Het is belangrijk dat leerlingen in contact komen met hun lokale natuur, en dat ze al doende kennismaken met het nut en belang van natuurbeheer in het kader van soortenbescherming. Door zelf actief te participeren, ga je alles veel beter onthouden. En niet te vergeten: het is ook gewoon heel plezant! Een echte topnatuurbeleving!”
De Provinciale Domeinen hebben net als andere natuurgebieden een zeer specifiek beheer nodig. De leerlingen gingen aan de slag langs de Groene 62, een oude spoorweg van 22 km die Oostende met Torhout verbindt. Ze hielpen de beheerders met de zorg voor de rijke flora die langs deze groene as groeit. Ze verzamelden en verwijderden afgemaaid hooi. Door het maaisel van het perceel af te halen, verschraalt de onderliggende grond, waardoor grassen en brandnetels moeite krijgen met groeien. Dit geeft dan weer (letterlijk!) ruimte aan andere kruiden om te bloeien, waar meer vlinders, wilde bijen, sprinkhanen en andere soorten van profiteren, hetgeen de biodiversiteit aldus ten goede komt.
Educatief Natuurbeheer
Beheerwerken vormen de kern van het project Educatief Natuurbeheer, een project van Natuurpunt binnen het kader van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en kan sinds 2022 rekenen op de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen. “Het succes van het project berust op zijn uniciteit: een drie maal terugkerende afspraak met dezelfde groep, in een natuurgebied in hun eigen buurt. Als eerste stap zie ik de kinderen in de klas waar ze les krijgen over de natuur, haar diverse biotopen en de noodzaak van natuurbescherming. Biodiversiteit is het kernconcept. Vervolgens dragen ze hun steentje bij aan het beheer van een gebied in hun buurt. Tot slot gaan ze in de lente samen met een lokale natuurgids op ontdekking en leren ze over alles wat er groeit en leeft,” weet Johan Rys (Medewerker Educatief Natuurbeheer West-Vlaanderen).
Natuur beschermen wordt op die manier heel tastbaar en letterlijk beleefd. Ook op andere terreinen in West-Vlaanderen is Educatief Natuurbeheer actief. De beheerwerken zijn heel gevarieerd en worden afgestemd op de lokale noden. Tijdens het beheer wordt er niet alleen veel gedaan voor de natuur in kwestie, de leerlingen leren ook hoe ze een taak efficiënt aanpakken, materiaal hanteren op een veilige wijze (rieken, zaagjes,…), ze leren over historische technieken (erfgoed), samenwerken en elkaars grenzen respecteren en er wordt tijd gemaakt voor plezier en ontdekking. Kortom: een echte teambuildingactiviteit!