Home > 226 bedevaarders uit bisdom Brugge trekken zondag voor zeven dagen naar Lourdes

226 bedevaarders uit bisdom Brugge trekken zondag voor zeven dagen naar Lourdes

Geschreven op 10 juli 2024 om 11:38 door Mario De Wilde

Van komende zondag 14 tot 20 juli zullen 226 bedevaarders uit het bisdom Brugge, dat samenvalt met West-Vlaanderen, deelnemen aan de grote Vlaamse bedevaart naar het bekende Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. In totaal zullen meer dan 1.400 bedevaarders uit Vlaanderen samen reizen. De vier bisschoppen van de Vlaamse bisdommen zullen meereizen als voorgangers.

“Ieder jaar wordt er in de zomer een grote bedevaart naar Lourdes georganiseerd door de bisdommen van Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt”, zegt Herman De Backer van de dienst bedevaarten van het bisdom Brugge. “Een heel gevarieerd publiek trekt samen op reis naar het bedevaartsoord. Onder hen zijn ook zieken, en brancardiers die hen als vrijwilliger ondersteunen. Vanuit het bisdom Brugge nemen ook zeventien jongeren deel aan de groep van de brancardiers.”

Jubeljaar

De dienst bedevaarten van het bisdom heeft bovendien een programma om de bedevaart te subsidiëren voor wie het financieel moeilijk heeft, maar toch mee wil. Herman: “Alles kadert in het beleven van een positieve kerkervaring. Dit jaar belooft een bijzondere editie te worden, we kijken namelijk al uit naar het internationale kerkelijke jubeljaar dat op 24 december van start gaat. De aanloop van dat feestelijke jaar staat, op vraag van de paus, in het teken van bezinning en gebed. Met ons jaarthema ‘Dat men in processie hiernaartoe komt’ sluiten we daar mooi bij aan.”

Hoogtepunten

“De hoogtepunten van het bezoek zijn ongetwijfeld de lichtprocessies met kaarsen en de ziekenzalving”, zegt Herman. “De processie gaat elke dag uit om 21 uur en gaat richting de Rozenkransbasiliek, er komt altijd een heel internationaal gezelschap op af. De ziekenzalving is voor veel gasten een belangrijke reden om naar Lourdes te trekken, dit jaar organiseren we de zalving in de parochiekerk van Lourdes. Ikzelf kijk ook uit naar de verzoeningsviering die we zullen meemaken in het mooie groene domein van Cité Saint-Pierre.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.