Home > 22 straten in Brugge zijn straks goed voor 159 bladkorven

22 straten in Brugge zijn straks goed voor 159 bladkorven

Geschreven op 15 oktober 2021 om 14:29 door Mario De Wilde

De herfst komt eraan. Brugge wordt ondergedompeld in een nieuwe sfeer, nieuwe kleuren en vallende bladeren kondigen de herfst en winter aan. Deze bladeren vormen een tapijt op het openbare domein. Om bladeren efficiënter te verzamelen start Stad Brugge een proefproject in 22 straten met 159 bladkorven. “Met dit proefproject geven we de bewoners de gelegenheid om de bladeren van de stoep of openbare groenzone in een uniforme bladkorf te deponeren”, zegt schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem. “Het is de bedoeling om de bladrondes van de stadsdiensten hierdoor vlotter te laten verlopen. De evaluatie van het proefproject gebeurt in het voorjaar van 2022. Een bladkorf is iets heel simpel, twee inklapbare stevige panelen worden modulair aan elkaar gekoppeld tot de gewenste grote van de bladkorf. “Door het uniforme karakter en de vaste locatie, bepaald door de stadsdiensten, zal het ruimen van bladeren efficiënter zijn. Een win-win situatie voor de bewoners en de stadsdiensten”

Voordelen
Een bladkorf in de straat biedt tal van voordelen. Bladeren die worden verzameld op het voetpad door de bewoners waaien niet meer weg. De bewoners moeten zelf geen kosten maken voor aanschaf van een bladkorf of groenzak. De volledige straat kan er gebruik van maken. Zo tracht het stadsbestuur van Brugge problemen rond overlast van bladval te kanaliseren en te minimaliseren.
Beleidsprogramma
Met het proefproject rond bladkorven zet de Brugse bestuursploeg haar bestuursakkoord kracht bij. “We streven naar een groen en net openbaar domein. Met het proefproject willen we het gebruik van bladkorven bij bewoners stimuleren en zo de betrokkenheid van de Bruggeling bij een net openbaar domein aanwakkeren”, klinkt het nog bij schepen Van Volcem.

Hoe gaat het in zijn werk?
Dienst openbaar domein zal in de tweede helft van oktober 2021 de bladkorven plaatsen in de straten die opgenomen zijn in het proefproject. De bewoners van deze straten krijgen de gelegenheid om de bladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein, die op het voetpad of aanpalende groenstrook liggen, in de bladkorven te deponeren. Voor bladeren uit privétuinen en andere groenafval blijven we verwijzen naar één van de Brugse recyclageparken. Er wordt geen specifieke ronde voorzien om de bladkorven leeg te maken. De bladkorven zullen volgens noodzaak (vullingsgraad) leeggemaakt worden en meegenomen worden samen met de andere bladeren in de straat die niet in de bladkorven gedeponeerd werden.

Schepen Mercedes Van Volcem: “We stellen de bladkorven ter beschikking aan onze inwoners. Uiteraard verwachten we geen tuinafval of ander sluikstort in deze bladkorven. Daarom vragen we aan onze inwoners om actief mee te werken aan een nette buurt. Bemerk je problemen met de bladkorf ? Laat het ons weten op de website https://www.brugge.be/meldpunt of per mail openbaardomein@brugge.be of met brief aan Openbaar Domein, Burg 12, 8000 Brugge.”

Locaties

sector loacaties

aantal

 
centrum Leopold II-laan

5

centrum Maria van Bourgondiëlaan

9

centrum Filips de Goedelaan

4

centrum Houtkaai

3

west Betferkerklaan

30

west Amazonedreef

20

oost Lindenlaan

20

oost Odegemstraat

20

oost Petegemstraat

10

noord Koolkersesteenweg  

7

noord Pannebekestraat 

4

noord Frans Willemsstraat

2

noord Zwanestuk

2

noord Pleinstraat

1

noord Groenestraat

5

noord Tempelhofstraat

5

noord Paulusstraat

1

noord Karelmestdagstraat

2

noord Berkenstraat

2

noord Rustenburgpark

2

noord Zeezwaluwstraat

4

noord Doornweg

1

22 locaties totaal

159

stuks

4 reacties

Maertens Walter
Geschreven op 2021-11-19 12:10:28
Wij zijn hier vergeten of tellen onze bomen niet ?
Tine Devroye
Geschreven op 2021-11-17 18:46:12
Ja, ik deel de mening van Carine D. Waarom nog een proefperiode, terwijl het al in zoveel steden gewoon is. gewoon zulke korven aanbieden aan mensen die er om vragen voor het openbaar domein, natuurlijk met alle regels die vanzelfsprekend zijn toch? Het kan alleen maar positief zijn. Hier op ons 'pleintje staan ook grote Lindes en verliezen veel blad nu. Met een korf zou het veel netter zijn, en men kan er compost van maken, of nog beter: laten liggen in de korf ,als meststof voor de bomen toch ??
Declercq carine
Geschreven op 2021-11-03 11:43:40
De bladkorven zijn sinds herfst 2016 in het leven geroepen. Jammer dat men nu nog altijd 5 jaar later een proefproject moet opzetten. Men weet dat deze bladkorven efficiënt en ten goede komen van de netheid en veiligheid van de straat. Temeer de mensen zullen geneigd om vlugger de straat mooi te maken. Dit geeft ook nog eens een winst naar de stadsdienst toe: kunnen gerichter en sneller werken. (Ook budgetair is een betere en goedkopere oplossing) Dit is een win win situatie. Waar wachten jullie op om dit te lanceren??
Callewaert willy
Geschreven op 2021-11-02 11:19:54
Een goe gedacht zouden ook graag zulke bladkorven willen lagebekeweg en varenslaan liggen hier ook veel bladeren en door het druk verkeer van de doctersbezoeken worden de bladeren druk verspreid dank grt. Debuurt

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.