Home > 21 nieuwe bomen ronden tweede fase van vergroenen van Freinetschool Context Brugge af

21 nieuwe bomen ronden tweede fase van vergroenen van Freinetschool Context Brugge af

Geschreven op 27 februari 2023 om 11:48 door Mario De Wilde

Naar aanleiding van het onthardingsproject van de speelplaats van de Freinetschool Context in Sint-Kruis werden 21 hoogstammige bomen en fruitbomen aangeplant. Hiermee rondt het stadsbestuur van Brugge het vergroenen van de speelplaats af: de leerlingen kunnen vanaf nu genieten van een volledig vernieuwde, natuurrijke speelplaats.

1. Onthardings- en vergroeningsproject Freinetschool Context
Freinetschool Context is gelegen in een groene omgeving in Sint-Kruis. Het schooldomein van 1 hectare groot situeert zich tussen de straten Brieversweg, Vijversdreef, Puienbroeklaan en De Waterwilgen. De leerlingen en directie klopten aan bij Stad Brugge met de vraag om de speelplaats te ontharden en een groene invulling te geven. “Hier gingen we meteen mee akkoord,” aldus de schepen Mercedes van Volcem. “In 2021 werd 1255 m² aan verharding weggenomen.” De ontharde zones werden ingezaaid met gazon en de ondergrond waar minder zon scheen, werd ingezaaid met speciale bloemenmengsels voor schaduwrijkere plekjes.
2. 21 nieuwe hoogstammige bomen en fruitbomen
In een tweede fase van de werkzaamheden werden 21 bomen aangeplant op de site. Tijdens de krokusvakantie plantten de leerlingen 21 hoogstammige bomen en fruitbomen aan op de site. Ze kozen voor veldesdoorn, sierkers, berk, meidoorn, pluimes, valse christusdoorn, honingboom, linde, notelaar, moerbei en appelbomen. Deze inheemse boomsoorten zijn zowel esthetisch als ecologisch van onschatbaarde waarde. Voor opgroeiende kinderen zijn bomen in de omgeving zonder twijfel een meerwaarde. Op deze plaats zullen de bomen, die voldoende groeiruimte hebben, uitgroeien tot prachtige en waardevolle toekomstbomen.

3. Aanplant kadert in het 300+ bomenverhaal
Stad Brugge engageert zich ieder jaar om 300+ bomen aan te planten in Brugge en de deelgemeenten. Via het 300+ bomenverhaal kijkt de schepen nog verder om bomen te kunnen planten op het openbaar domein parken, pleinen, straten, verkavelingen. Hier behoren ook nieuwe bomen op het openbaar domein die via het ‘ik wil een boom’- initiatief aangevraagd zijn. Voor 2023 verwachten de stad zo’n 400 park- en straatbomen te kunnen aanplanten. Ook de 21 bomen in Freinetschool Context behoren tot dit initiatief.
4. Het belang van ontharden en meer bomen
In een stad is de temperatuur, door het hitte-eilandeffect, hoger dan in niet-stedelijke gebieden. Planten hebben een verkoelend effect en gaan zo deze temperatuurstijging tegen. Zo zorgen daarnaast ook voor een betere luchtkwaliteit.

5. Zorg ook voor een groenere schoolomgeving ! Verschillende scholen deden het al voor
Wil je ook je schoolomgeving net zoals Freinetschool Context groener en aangenamer maken? Stuur dan zeker een mailtje naar openbaardomein@brugge.be”. Kwamen reeds aan de beurt..

• Stedelijke Basisschool De Geluksvogel: reeds 64 m² onthard en een groene speelzone met natuurlijke speelelementen.
• Stedelijke Basisschool De Ganzenveer: 130 m² aan speelruimte onthard en nieuwe speeltoestellen
• Stedelijke Basisschool De Triangel: twee nieuwe semi-groene speelzones
• Stedelijke Basisschool Ter Poorten: hier werd 150 m² onthard en hebben ze vier fruitbomen, haagjes en gevelplanten aangeplant. Ook kwam er een nieuwe zandbak gemaakt uit boomstammen.

• OLVA Assebroek: de voortuin werd omgetoverd om tot een mooie, groene ontmoetingsplek voor de leerlingen én buurtbewoners. Onder andere hangmatten, een pingpongtafel en een fitnesstoestel werden ook toegevoegd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.