Home > 2 km lange wandelpad Elsie en Mairi in Veurne feestelijk geopend

2 km lange wandelpad Elsie en Mairi in Veurne feestelijk geopend

Geschreven op 21 juni 2022 om 14:02 door Mario De Wilde

Ontdek dit gloednieuwe zorgwandelpad door het historische centrum van Veurne. Deze wandeling van zo’n 2 kilometer brengt je, via wegen die voor iedereen toegankelijk zijn, langs enkele van onze zorgvoorzieningen. De route voor het Elsie en Mairipad kan je volgen door de olijfgroene borden te volgen die je nu in het centrum ziet hangen. Op die borden staat een logo van Elsie en Mairi, onder het aantal stappen en minuten tot aan een bepaald punt. Je kan de begeleidende folder gratis afhalen in Dienstencentrum De Zonnebloem. Deze zorgwandeling toont ook aan dat je in ons centrum alles makkelijk te voet kan bereiken.

Het wandelpad is een initiatief van Dienstencentrum De Zonnebloem, in samenwerking met de Seniorenadviesraad. Het wandelpad brengt je langs enkele van onze (voormalige) zorginstellingen, zoals het dienstencentrum zelf, woonzorgcentrum Ter Linden, het bisschoppelijk college, assistentiewoningen Lime …

Het nieuwe wandelpad is een ode aan Elsie en Mairi, twee Britse verpleegsters die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Veurne de oorlogsslachtoffers hebben verzorgd. Elsie Knocker en Mairi Chrishom werden al 1914 vrijwilligers bij het ambulancekorps. De twee heldinnen besloten zelf om een verbandpost op te richten aan de frontline in Pervijze. Het werd er echter te gevaarlijk en ze belandden zo in het college van Veurne. Van daaruit maakten ze riskante tochten naar het front tussen Nieuwpoort en Diksmuide om honderden gewonden te proberen te redden. Ze voeren de gewonden af van de frontlinie, zeer dikwijls in grote riskante omstandigheden en opdrachten. Vaak waren de soldaten al dood voor ze in het ziekenhuis van het college aankwamen … Zowel Elsie en Mairi overleefden de oorlog.

Guido Hoste, schepen van Welzijn: “We zijn blij om een wandelpad te kunnen aanbieden dat écht voor iedereen toegankelijk is, want nergens zijn er opstapjes of drempels die een hindernis vormen voor minder mobiele mensen. We brengen een ode aan al onze zorginstellingen en aan twee heldinnen die een verschil hebben gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Foto1) Schepen Guido Hoste opent het nieuwe wandlepad, samen met voorzitter van de Seniorenadviesraad Dennis Casteleyn, centrumleider van Dienstencentrum De Zonnebloem John Calcoen, vrijwilligers van het dienstencentrum en leden van de seniorenadviesraad.

Foto2: De intussen bekende richtingaanwijzers, met links onderin een bord met het logo van het Elsie en Mairpad.

Foto3: Elsie Knocker en Mairi Crisholm

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.