Geschreven op 28 september 2020 om 12:53 door Mario De Wilde

Ondanks het grauwe weer kwam een groepje trouwe leden van Brugge-Mariastad vzw, in gezelschap van deken Lieven Soetaert, burgemeester  Drik De fauw, en enkele buren, samen in de Peperstraat in Brugge waar aan huis nummer 69 het vernieuwde gevelnisje met Mariabeeldje werd ingezegend. Het geheel werd opgeknapt door bewoonster mevrouw Patricia Devriendt-Serruys. Het wordt later nog voltooid met het aanbrengen van verlichting. Omkaderd met passende gebeden, werd het beeldje ingezegend door kanunnik Adelbert Denaux. Willy De Four secretaris BMS vzw: “Op deze stormachtige zaterdagvoormiddag opnieuw een inzegening van een Mariabeeld in Coronatijden, het derde op een rij in drie maanden tijd (juli – augustus – september) en voorlopig zullen wij het hierbij houden en onze activiteiten met de inzegeningen volgend jaar hervatten met de komst van de lente. Brugge-Mariastad heeft de afgelopen maand een viertal mooie Mariabeelden ontvangen om in gepaste lege nissen te plaatsen.”

“Na de overwinning op Covid-19 zullen we elkaar opnieuw kunnen ontmoeten voor een gezellige babbel met een glaasje bubbels als symbool van ons bruisend enthousiasme om ons Mariaal erfgoed in ere te houden. Vandaag bevinden wij ons in de Peperstraat 69, waar sinds lange tijd een muurkapelletje met Mariabeeld de gevel sierde. Meer dan 10 jaar geleden was het kapelletje plots verdwenen, en wist bijna niemand van het bestaan nog af want het was zelfs niet opgenomen in de inventaris van het toen pas verschenen boekje ’t Onze Vrowtjie an mien fasaade’. In 2018 ontdekte Michel Timmermans, actief lid van Brugge-Mariastad, tijdens zijn onderzoek naar verdwenen verlichting bij muurkappellen dat hier op de gevel ooit een kapel met muurverlichting zou geweest zijn. (foto met kapel en zonder kapel).”

“Er werd contact opgenomen met de eigenares en zij bevestigde dat het kapelletje werd weggenomen om wille van de slechte staat en het groot gevaar dat het naar beneden zou vallen. Verder vertelde zij dat ze haar huis zou verkopen maar dat ze eerst een nieuw kapelletje wil laten maken zoals het oorspronkelijk was. Aangezien de eigenares geen afbeeldingen had van het verdwenen kapelletje is de secretaris van BMS op zoek gegaan in het Brugse stadsarchief. Op een bouwaanvraag van 1963 (SAB 514/1963) voor het vernieuwen van een voordeur is op het bouwplan van architect Jan Waes het muurkapelletje getekend. Bij de bouwplannen van 1976 (SAB 1859/76) zat een foto van de voorgevel van het huis met het originele kapelletje.”

“Aan de hand van die foto’s werd een nieuw kapelletje gemaakt door schrijnwerker Van Parys & Vanhullebus uit Asebroek. Het schilderwerk werd door de eigenares mevr. Serruys verricht. Het werd volledig in het zwart geschilderd met witte omlijstingen. Het Mariabeeld staat op een ingewerkte sokkel zodat het beeld perfect zichtbaar is vanaf de straatkant. Het Mariabeeld is een Onbevlekt Hart van Maria. Het verwijst naar het fysieke hart van Onze-Lieve-V rouw en staat symbool van Maria’s innerlijk leven: vreugde, verdriet, haar deugden en verborgen volmaaktheden en haar grenzeloze liefde. Het is tevens een symbool van de pure liefde en de totale toewijding aan haar zoon en haar universele moederliefde. Oorspronkelijk was de Latijnse titel ‘Purissimum Cor’ – Allerzuiverste Hart , maar later werd dit ‘Immaculatum Cor’ – Onbevlekt Hart om te benadrukken dat zij niet met de erfzonde is besmet. Opgelet naast het type ‘Onbevlekt Hart van Maria’ bestaat er ook een type ‘Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart’ waarbij Maria het Kind bij zich heeft en wijst naar diens Heilig Hart. Het kindje zelf houdt zijn armen gespreid of zegent de voorbijganger.”

“Dit Mariabeeld is gemaakt in biscuit porselein, het is heel discreet gepolychromeerd en krijgt daardoor een mooiere en rijkere uitstraling dan een beeld in zuiver witte biscuit. Lichtblauwe en lichtroze kleuren sieren het beeld. Het Hart is rood afgebeeld als een brandend Hart en op de mantel zijn links en rechts rode rozen afgebeeld. Maria vrij jong afgebeeld, zij draagt een kleed met daarboven een gedrapeerde mantel. Haar hoofd is bedekt met een sluier waaronder haar zwart haren nog zichtbaar zijn. Karel Verschelde vond geen aanvaardbare verklaring voor de naam Peperstraat, maar intussen zijn er vermeldingen uit de 13e eeuw met de naam Peperstraat. Wellicht kunnen we aannemen dat de straatnaam niets met peper te maken heeft omwille van de vroege datering van de naam. Er moet eerder gedacht worden dat de naam afgeleid is van een familienaam. In de 13e en 14e eeuw was de familie Peper in Brugge bekend: Johannes Peper (1298), Willem Peper en Clais Peper (1339). De Peperstraat is tijdens de pestepidemie in Brugge (1666-1667) zwaar getroffen geweest, geen enkele bewoner van de straat heeft de pest overleefd. In de straat stonden hele rijen houten huisjes die allemaal in brand werden gestoken om de pest tegen te houden, maar tevergeefs, alle bewoners stierven.
Op een oorlogsfoto van 1917 zien we het huis naast nr. 69 dat getroffen werd door een bominslag. Een bom bedoeld voor de nabijgelegen kazerne. Bij dit bombardement in oktober 1917 viel één dode, in de nabij gelegen Balsemboomstraat was het drama veel groter. Na de oorlog werd het huis met nummer 69 afgebroken en werd de huidige woning in de jaren 1920 door de familie Caestecker gebouwd, voorzien van een muurkapel met een Mariabeeld. De familie Caestecker was een welstellende en vooraanstaande familie. Zoon, Hubert Caestecker was van 1959 tot 1989 directeur van de school ‘Koninklijk Werk Ibis’ te Oostende, een opleidingsschool voor het visserijwezen. Een andere zoon was politiecommissaris te Brugge. In 1976 was er een bouwaanvraag door mevr. Debondt met architect Robert Michielssens /Brugge voor een verbouwing binnen, maar deze werd nooit uitgevoerd. Toen was hier een kleine typo-offset winkel die enkele jaren later met het huis verkocht werd aan een jong koppel die het dan in 1982 heeft verkocht aan de familie Devriendt -Serruys. Weduwe Patricia Serruys zal zorgen dat het kapelletje verlicht wordt.”

“Laat mij toe te eindigen met een woord van dank aan E.H. Denaux voor de inzegening van dit Mariabeeld en ook aan jullie allen voor jullie komst. Als afsluiter en als aandenken aan deze viering en inzegening van het Mariabeeld met als titel ‘Onbevlekt Hart van Maria’ schenkt BMS aan alle aanwezigen een zakje snoep met witte onbevlekte hartjes.”

foto’s © Brugge-Mariastad vzw.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.