Home > 19-jarige Zara vertrekt deze middag in Wevelgem voor solotocht rond de wereld

19-jarige Zara vertrekt deze middag in Wevelgem voor solotocht rond de wereld

Geschreven op 18 augustus 2021 om 08:36 door Mario De Wilde

De 19-jarige Zara Rutherford begint deze middag vanop de luchthaven van Wevelgem aan haar poging om als jongste vrouw ooit solo de wereld rond te vliegen en dat in een klein vliegtuig. Het huidig record staat op naam van de Amerikaanse Shaesta Waiz, een record dat inmiddels 30 jaar oud is. Als Zara haar solovlucht volbrengt, zal ze over 52 landen vliegen en meer dan 51.000 kilometer afleggen. Ze zal zo’n twee tot drie maanden onderweg zijn, afhankelijk van het weer. Normaal moet ze in november weer aankomen in Wevelgem. In het voorjaar van 2022 is het volledige reisverslag te zien in een docureeks op Eén en VRT NU.

Wie is Zara Rutherford?
Zara Rutherford (°5 juli 2002) zit al sinds haar dertiende achter de stuurknuppel. Ze kreeg de liefde voor de luchtvaart met de paplepel binnen: vader Sam Rutherford diende als helikopterpiloot in de Britse luchtmacht, haar moeder Beatrice De Smet (afkomstig uit West-Vlaanderen) is juriste en in haar vrije tijd pilote. Ook Zara’s grootvader en overgrootvader waren allebei piloot, en haar zestienjarige broer Mack vliegt met sportvliegtuigen.

Zara’s grote droom is om de eerste Europese astronaute bij NASA te worden. Om dat doel te bereiken wil ze volgend jaar haar opleiding starten aan een prestigieuze universiteit in het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten. De afgelopen jaren studeerde ze STEM op een Engelse kostschool, maar tot haar veertiende volgde ze les op een tweetalige school in Sint-Genesius-Rode. Ze spreekt dus vlot Engels, Frans en Nederlands.

Ambitieus project
Zara vatte haar ambitieus project – dat ze Fly Zolo doopte – amper drie maanden geleden op, aanvankelijk niet als een wereldrecordpoging. De jongste persoon die solo rond de wereld vloog, is de Amerikaan Travis Ludlow, op dat moment achttien jaar oud. Het verschil met de vrouwelijke recordhouder is groot: Shaesta Waiz was dertig toen ze haar toer rond de wereld volbracht. Als Zara in haar poging slaagt, zal ze meteen elf jaar van het huidige record halen.

Zara’s route is specifiek uitgetekend om geregistreerd te worden als Guinness World Record. Zara doorkruist 57 landen en 5 continenten, passeert twee keer de evenaar en legt meer dan 51.000 kilometer af. Hoe snel ze dat doet, is niet belangrijk, maar ze schat dat de reis drie tot vier maanden zal duren. Zara maakt de reis helemaal alleen: er is maar één zetel in het vliegtuigje en er is geen volgvliegtuig dat met haar meevliegt. Onderweg is ze dus op zichzelf aangewezen.

Zara’s tocht is de komende drie maanden volledig en exclusief op de voet te volgen bij verschillende VRT-netten. Op VRT NU verschijnen regelmatig video’s (reisverslagen) van Zara’s avontuur en ook op de online kanalen van Eén is haar tocht te volgen. Radionet MNM zal verschillende keren met Zara bellen voor een update. In het voorjaar van 2022 is het volledige reisverslag te zien in een docureeks op Eén en VRT NU. Productiehuis Geronimo volgt Zara op haar tocht en produceert de video’s en het tv-programma.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.