Home > 17 ooievaarsjongen kregen een ringetje om in Zwin Natuur Park

17 ooievaarsjongen kregen een ringetje om in Zwin Natuur Park

Geschreven op 8 juni 2021 om 09:51 door Mario De Wilde

Eergisteren werden 17 ooievaarsjongen uit 7 nesten in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist geringd. Dit jaar zijn er dertien bezette ooievaarsnesten geteld in het park. Op negen nesten in het natuurpark zitten in het totaal minstens 19 jongen, wat meer is dan vorig jaar. Op twee nesten bevinden er zich nog jongen die nu nog te klein zijn om te ringen. Ondanks het slecht voorjaar met een kille lente, hebben de jongen in het Zwin toch goed stand gehouden. Jonge ooievaarskuikens zijn immers erg gevoelig aan de weersomstandigheden en erg kwetsbaar in hun eerste levensweken. Dat het aantal ooievaarsjongen een stuk hoger ligt dan het voorbije jaar, is dan ook goed nieuws voor het Zwin Natuur Park.

Om tot bij de ooievaarsnesten te komen wordt er gewerkt met een hoogtewerker. Iets meer dan de helft van de nesten bevindt zich op paalnesten. De andere zijn grote takkenplatforms in bomen die soms moeilijk te bereiken zijn. De jongen worden even uit het nest gehaald en naar beneden gebracht. De ringer controleert de jongen, weegt en meet ze en voorziet ze van een officiële ring aan de poot.

Wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek
Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het Zwin Natuur Park werkt nauw samen met het Instituut, en een belangrijk deel van die samenwerking heeft betrekking op het onderzoek naar de Zwin-ooievaars. Op de ring staat een uniek nummer. Voor de ooievaars worden speciale, grote ringen gebruikt. De code op de ring kan worden afgelezen met behulp van een verrekijker of telescoop. Daardoor is de kans dat geringde ooievaars worden gemeld veel groter dan bij de meeste andere soorten.

Het Zwin Natuur Park huisvest de oudste broedkolonie ooievaars van het land. Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Tot en met 2020 werden hier al 204 jonge ooievaars op hun nest geringd. Dat leverde al honderden terugmeldingen op in binnen- en buitenland, de verste in Algerije.
Aan de hand van de ringgegevens kon het Zwin Natuur Park vaststellen dat dit jaar twee jonge ooievaars, die de voorbije jaren als kuiken in het Zwin Natuur Park werden geringd, zich als broedvogel in het Park hebben gevestigd. Eén daarvan is bezenderde ooievaar Hadewijch.

Extra activiteiten over de ooievaars
De hele zomer lang zijn er extra activiteiten tijdens ‘Zomer in het Zwin’ en zet het Zwin Natuur Park de ooievaars extra in de kijker. Een Zwingids geeft aan de ooievaarstoren uitleg over deze Zwinbewoners en hun nesten in het park. Vanop de ooievaarstoren kan je zo in hun nesten kijken en kom je héél dicht bij de ooievaars, zonder ze te storen uiteraard. Kijk voor alle activiteiten op zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.