Home > 168 leerlingen uit het zesde leerjaar van Diksmuide leggen fietsexamen af

168 leerlingen uit het zesde leerjaar van Diksmuide leggen fietsexamen af

Geschreven op 17 mei 2022 om 14:25 door Mario De Wilde

In het voorjaar trekken alle leerlingen van het zesde leerjaar per fiets door het stadscentrum. Een bepijld fietsparcours brengt de kinderen van de tien Diksmuidse lagere scholen langs verschillende gebouwen of plaatsen die voor hen herkenbaar zijn, en brengt hen diverse fietsvaardigheden bij. Na enkele oefensessies legt elke leerling deze week het fietsexamen af, dat hen moet wapenen om straks veilig richting de middelbare school te trekken. Binnen een viertal maanden ruilen leerlingen van het zesde leerjaar hun lagere school in voor de middelbare school. Heel wat leerlingen trekken dan per fiets naar één van de middelbare scholen in Diksmuide. Om die overgang veilig te laten verlopen legt elke leerling uit het zesde leerjaar het fietsexamen af.

Nieuwe bebording

Met hulp van heel wat vrijwilligers langs het parcours leggen alle leerlingen het fietsexamen af. Nieuw dit jaar zijn de bordjes die voortaan het hele jaar lang het parcours van het fietsexamen aanduiden. De kostprijs hiervan bedroeg zo’n 550 euro.

Permanente zichtbaarheid

De voorbije jaren maakten we gebruik van tijdelijke bepijling die kort voor en na het fietsexamen weggenomen werd door stadspersoneel. Door de plaatsing van permanente borden is dit niet langer nodig en wordt het traject van het fietsexamen een stuk zichtbaarder in het straatbeeld. Zo kunnen ouders voortaan het hele jaar door oefenen met hun kinderen. Ook andere weggebruikers zien nu duidelijk dat ze zich op het parcours van het fietsexamen bevinden.

Diploma

De afgelopen weken trokken alle leerlingen onder begeleiding van de gemeenschapswachten langs het parcours om zich voor te bereiden op het examen. Na het examen ontvangt elke deelnemer een diploma waarop verschillende vaardigheden vermeld staan zoals stuurvastheid, veilig afslaan, voorrangsregels, anticiperend fietsen … Vaardigheden waar nog wat werk aan is, worden aangeduid, zodat kinderen thuis verder kunnen oefenen. 168 kinderen uit alle tien lagere scholen in Diksmuide leggen dit jaar het fietsexamen af.

Op de foto herken je leerlingen, leerkrachten en directie van enkele gemeentelijke basisscholen, samen met het schepencollege, de voorzitster van de gemeenteraad en enkele vrijwilligers die het examen in goede banen helpen leiden

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.