Home > 15de Filmfestival van Oostende start vanavond: 70 avant-premières en veel eigen talent

15de Filmfestival van Oostende start vanavond: 70 avant-premières en veel eigen talent

Geschreven op 27 januari 2023 om 13:01 door Mario De Wilde

Eindelijk is het dan zover! Vanavond gaat de langverwachte vijftiende editie van Filmfestival Oostende van start. Van vrijdag 27 januari t/m zaterdag 4 februari ben je welkom in Oostende voor meer talent van eigen bodem dan ooit, meer dan 70 avant-premières, verschillende kortfilms en spannende series. Er komen 170 (inter)nationale professionals hun werk voorstellen en Natali Broods selecteerde maar liefst tien straffe masterfilms. FFO kijkt ongelooflijk hard uit naar je komst!

Belgisch en internationaal talent
Tijdens de vijftiende editie mag Filmfestival Oostende opnieuw heel wat nationaal en internationaal talent verwelkomen op de rode loper. Voor de openingsfilm ‘The Chapel’ zullen regisseur Dominique Deruddere, Taeke Nicolaï, Ruth Becquart en Kevin Janssens aanwezig zijn. De Amerikaans-Belgische regisseur Jessica Woodworth komt maandag haar film ‘LUKA’ voorstellen en brengt niemand minder dan Geraldine Chaplin, Jonas Smulders en Samvel Tadevossian mee. Ook de voltallige cast van ‘Arcadia’, met o.a. Natali Broods, Lynn Van Royen, Ellie de Lange, Abigail Abraham, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Melody Klaver en Lukas Bulteel ontvangen we deze week op de rode loper. De avant-première van ‘Dalva’ wordt gepresenteerd door regisseur Emmanuelle Nicot en actrice Zelda Samson. Voor ‘Rose’ ontvangen we hoofdrolspeelster Sofie Gråbøl (bekend als de eigenzinnige inspecteur Sarah Lund uit ‘The Killing’) en regisseur Niels Arden Oplev. De Belgische regisseur Pola Rapaport komt haar aangrijpende documentaire over de laatste levensjaren van paralympisch kampioene Marieke Vervoort voorstellen en kunstenaar Luc Tuymans laat samen met regisseur Jacques Servaes zijn docu ‘Argwaan’ voor het eerst los op het publiek. Opvallend is de introductie van de nieuwe game ‘Ad Hominem’ van Alex Verhaest met Anemone Valcke, Hélène Devos, Aurélie Lannoy en Marijke Pinoy. Voor de première van ‘Aller/Retour’ zakken regisseurs Dorothée van den Berghe en hoofdrolspelers Ruth Beeckmans en Welket Bungué (bekend van ‘Berlin Alexanderplatz’) af.

Buurland Nederland stuurt ook heel wat afgevaardigden. Regisseur Martijn de Jong is aanwezig voor ‘Narcosis’ samen met actrice Thekla Reuten, die dit jaar een ster krijgt op de zeedijk. Om ‘Mascotte’ te introduceren is regisseur Remy van Heugten aanwezig samen met acteurs Maartje Remmers en Liam Jeans, maar ook met onze eigenste Geert Van Rampelberg. Regisseur André van Duren zakt af naar Oostende samen met Bracha van Doesburgh en oud-Master van FFO Matteo Simoni ter ere van ‘Faithfully Yours’. Maar ook de Cambodjaans-Franse regisseur Davy Chou komt zijn nieuwe dramafilm ‘Retour à Séoul’ voorstellen. Voor de avant-première van ‘The Woodcutter Story’ zal de Finse regisseur Mikko Myllylahti afreizen, net als de IJslandse regisseur Elfar Adalsteins dat doet voor ‘Summerlight… and Then Comes the Night’. Ontdek de volledige lijst van aanwezig talent op onze website.
Sterleggingen en Lifetime Achievement Award
Eerder kondigde FFO al de sterlegging aan van Natali Broods en Dominique Deruddere op vrijdag 27 januari, Thekla Reuten op zaterdag 28 januari, François Beukelaers op zondag 29 januari en Geraldine Chaplin op dinsdag 31 januari, maar op donderdag 2 februari krijgt de zeedijk er nog een ster bij: Lubna Azabal wordt vereeuwigd in de Walk of Fame. Op zondag 29 januari vindt de Lifetime Achievement Award plaats voor François Beukelaers voor zijn uitzonderlijke prestaties in de Belgische filmgeschiedenis. Zijn indrukwekkende rol als dolende Max in ‘Brussels by Night’ kan je tijdens FFO (her)bekijken op het witte doek want de film van regisseur Marc Didden maakt deel uit van Dominique Derudderes retrospectieve.

Oog voor opkomend talent
Filmfestival Oostende wil een platform bieden aan jonge makers en organiseert verschillende events voor filmprofessionals én het grote publiek. In het FFO Talents industrie-luik zit o.a. The Student Pitch powered by Sabam, waar frisse, talentvolle makers hun nieuw project voor een professionele jury pitchen om kans te maken op tal van prijzen, een vierdaagse Cinemasterclass presented by PlayRight+ voor professionele acteurs en REwriteIT – feature ScriptLab presented by BNP Paribas Fortis: een elf maanden durend ontwikkelprogramma voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede speelfilm.
Kortfilm is het medium bij uitstek om de eerste stappen in de filmwereld te zetten. Op zaterdag 28 januari en op vrijdag 3 februari krijgen vier korte films hun Vlaamse première op Filmfestival Oostende. Beide vertoningen worden afgesloten met een Q&A in aanwezigheid van de filmmakers en op vrijdag 3 februari worden de prijzen van de kortfilmcompetitie uitgereikt.
Ook de VAF Wildcards On Tour doen Filmfestival Oostende aan. De beste eindwerken van de Vlaamse filmscholen in vier categorieën kan je zien op het grote scherm op zondag 29 januari. Bovendien zullen de makers van de kortfilms tijdens de vertoning aanwezig zijn.

De Jamies & De Ensors live
Op woensdag 1 februari worden De Jamies uitgereikt, de awards voor Vlaams online videotalent, tijdens een awardshow waarop heel wat influencers aanwezig zullen zijn zoals Jamie-Lee Six, Average Rob, Nicolas Caeyers en het duo van Supercontent. Een vakjury en het publiek bekronen 14 winnaars in evenveel categorieën waaronder Vlog, Lifestyle, Comedy, De Kastiop Award voor gamestreaming en Content creator van het jaar. Met categorieën als Opkomend talent wil De Jamies dit jaar extra aandacht schenken aan nieuwe makers.
Wie van de meer dan 120 genomineerden valt in de prijzen? Je ziet het woensdag 1 februari op VRT MAX en YouTube of tijdens de exclusieve watch party in De Grote Post.
De Ensors vieren dit jaar feest op zaterdag 4 februari. Tijdens de awardshow – gepresenteerd door Kawtar Ehlalouch en Erhan Demirci – komen we te weten of de Oscar genomineerde ‘Close’, de Vlaamse blockbuster ‘Zillion’, de nieuwste van Hollywoodduo Adil en Bilal – ‘Rebel’ -, of de reeks van debutanten Kato De Boeck en Flo Van Deuren hun nominaties verzilveren. Vanaf 19.00 uur flaneert BV Vlaanderen over de rode loper van Kursaal Oostende om het beste van de Vlaamse audiovisuele sector te vieren en met een Ensor te bekronen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.