Home > 15% meer West-Vlamingen nemen deze zomervakantie het vliegtuig naar de zon

15% meer West-Vlamingen nemen deze zomervakantie het vliegtuig naar de zon

Geschreven op 22 juni 2023 om 11:51 door Mario De Wilde

Na twee jaar sanitaire crisis en een jaar energiecrisis is 2023 het jaar waar de reizigers reikhalzend naar uitkeken: totaal onbekommerd je vakantie beleven waar en zoals je het zelf wil. Deze zomer zullen 15 procent meer Vlaamse gezinnen op vliegvakantie vertrekken dan vorig jaar, zo blijkt uit de boekingscijfers van TUI, de grootste reisorganisatie van het land. Spanje, Griekenland en Turkije vormen de top drie. De hotelresorts en de all-inclusive formule zijn weer bijzonder in trek bij gezinnen. Wie met de wagen reist, kiest steeds vaker voor een groene bestemming.

De zomervakantie nadert en voor veel Vlamingen staat er binnenkort een buitenlandse reis op het programma. Anders dan de twee vorige jaren werd er dit jaar opnieuw massaal vroeg geboekt en profiteerde de reiziger van de vroegboekvoordelen in combinatie met een grote beschikbaarheid. Intussen is het aanbod op veel bestemmingen flink geslonken en maakte de vroegboeker dus de juiste keuze.

Bij de huidige cijfers vertrekt 60% van de gezinnen in juli en 40% in augustus. Het echte hoogseizoen is de periode van 15 juli, bij de start van het bouwverlof, tot 15 augustus. Van oudsher zijn de eerste week van juli en de laatste week van augustus de meest prijsgunstige periode van de schoolvakantie. Dit prijsverschil is vanaf dit jaar nog uitgesprokener door de Franstalige schoolvakantie die een week later start en een week vroeger eindigt dan de Vlaamse.

Bij de vliegvakanties heeft Spanje, ook deze zomermaanden het populairste vakantieland bij de Vlamingen, een marktaandeel van 30%. Tenerife en Mallorca zijn veruit de best geboekte bestemmingen maar ook de Costa del Sol, Gran Canaria en de Costa Blanca blijven goed scoren bij een trouw publiek.

Griekenland, het tweede populairste land, doet het dit jaar uitstekend en overtuigt 25% van de reizigers. De toenemende kwaliteit van de hotels in combinatie met de unieke vakantiebeleving op de Griekse eilanden geeft het land een zeer aantrekkelijk imago dat overigens op alle Europese markten aanslaat. Griekenland heeft van alle vakantielanden het laagste percentage nog beschikbare hotelkamers voor deze zomervakantie.

Eén Vlaams gezin op vijf heeft een vliegvakantie naar Turkije geboekt. Het land heeft een lange kustlijn en TUI fly Belgium vliegt er op vier luchthavens. De Turkse Riviera (Antalya) is evenwel de absolute koploper. Bekend om zijn grote vijfsterrenresorts in all-in is deze vakantieregio voor het tweede jaar weer veruit de populairste van alle TUI-bestemmingen. Door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de aanwezigheid van spectaculaire waterpretfaciliteiten in vele hotels beschouwt liefst 13% van de Vlamingen de Turkse Riviera als de beste ‘value for money’ vakantiebestemming voor families.

De vliegvakantie van de Vlaming duurt gemiddeld 9 dagen. Hoe verder de bestemming, des te langer duurt de vakantie. Een verblijf in Mexico, Cuba of Jamaica is bijvoorbeeld gemiddeld 13 dagen terwijl er op de goedkope en dichtbijgelegen bestemmingen als Bulgarije, Kroatië of Montenegro meestal een verblijf van een week wordt geboekt.

Net zo verloopt het met het budget. Gemiddeld spendeert de Vlaming voor zijn reis in juli/augustus €1457 per volwassene, ongeveer hetzelfde bedrag als in 2022. Een vakantie in Tunesië of Bulgarije kost gemiddeld €1100 per persoon terwijl er voor de Dominicaanse Republiek, Cuba en Mexico dubbel zoveel wordt neergeteld.

Bij de autovakanties ziet TUI dezelfde trends als vroeger: Frankrijk blijft de favoriete bestemming van de Vlaming en trekt 1 op 4 vakantiegangers aan. Oostenrijk maakt een mooie inhaalbeweging met een marktaandeel van 20%. Duitsland prijkt op de derde plaats met succesvolle cijfers voor het Zwarte Woud en het Eifelgebergte. Een vakantie in de bergen of in een groene omgeving, immens populair sinds 2020 toen vakanties in eigen bubbel sterk werden aangeraden, beantwoordt dus ook na de pandemie nog perfect aan de vraag. Ook het groene maar minder bekende vakantieland Slovenië is aan een opmars bezig en haalt de top 5 net niet. Het Oostenrijkse Tirol is al enkele jaren de populairste bestemming en kan die positie moeiteloos handhaven. Ook de noordelijk gelegen Spaanse Costa Brava en Costa Dorada, vlot te bereiken met de wagen voor wie liever niet vliegt, blijven een vaste waarde binnen de top 5 van de autovakanties. Het gemiddelde budget per persoon voor een autovakantie is €507, idem als in zomer 2022.

Bij de stedentrips zijn de klinkende namen van oudsher weer helemaal van de partij. Goed nieuws voor Londen weliswaar, dat zijn plaats binnen de top 5 opnieuw verovert na enkele moeilijke zomers. De noodzaak om een ​​internationaal paspoort te hebben na Brexit was daar toen niet vreemd aan maar lijkt intussen niet langer een belemmering.

Top 5 vliegvakanties (landen) : Spanje, Griekenland, Turkije, Tunesië, Egypte

Top 5 vliegvakanties (regio’s) : Turkse Riviera, Tenerife, Mallorca, Rhodos, Kreta

Top 5 autovakanties (landen) : Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Spanje

Top 5 autovakanties (regio’s) : Tirol, Costa Brava, Gardameer, Costa Dorada, Provence

Top 5 citytrips : Rome, Parijs, Barcelona, Londen, Lissabon

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.