15 jaar Sans Cravate in Brugge: nieuwe focus op ‘à la carte’, menu’s enkel op zaterdag
Het bekende Restaurant Sans Cravatte in Brugge viert haar vijftiende verjaardag. Menu’s zal chef Henk Van Oudenhove nog enkel op zaterdag serveren. Tijdens die 15 jaar zag ook de chef van het Brugse restaurant Sans Cravate de trend om vooral menu’s aan te bieden aan momentum winnen. Zowel voor de gast als de chef werkt dat een stuk makkelijker dan in een restaurant waarbij men vrij uit een kaart kan kiezen. Maar teveel automatisme in de keuken zorgt, volgens hem, voor minder werkplezier. Op restaurant uit een kaart volgens eigen goesting kunnen kiezen, geeft aan uit eten gaan extra plezier en glans. Voor wie moeilijk zijn gading vindt of zich liever laat leiden, is er een door de chef vooraf samengestelde menu. Kaart en menu’s werden jarenlang evenwichtig aangeboden. In het weekend hebben langere menu’s succes omdat mensen meer tijd hadden dan in de week. Vooral om praktische redenen nam het aantal restaurants met een keuzekaart af en ontstond het fenomeen ‘menurestaurants’. Lekkerbekken die liever minder lang aan tafel willen zitten, hebben vandaag minder keuze. “Enkel een menu aanbieden is een stuk makkelijker, goedkoper en efficiënter omdat je minder mensen nodig hebt. Maar het voortdurend herhalen van dezelfde gerechten maakt het keukenwerk, voor mij althans, minder boeiend,” aldus Henk Van Oudenhove. Zoals wel eens meer ligt de ideale weg tussen beide opties. Op zaterdag werkt hij nog met een vijf- of zesgangen menu en n de week ’s middags met een driegangenlunch. Daarnaast zorgt de kaart voor veel keuzemogelijkheden. Op die manier wil de klassiek geïnspireerde chef zijn verfijnde productkeuken terug meer op de voorgrond brengen.
In die zin serveert de chef nog één hapje bij het aperitief en voor de liefhebbers een kaart met fingerfood. Hij verlegt daarmee de focus naar volwaardige voor- en hoofdgerechten waarin de ambachtelijke bewerking van het hoofdingrediënt centraal staat. Zijn bereiding van boeuf Wellington of Bressekip in varkensblaas zijn daarvan bekende schoolvoorbeelden. Net zoals bereidingen van tarbot, griet, tong, kreeft, hele kip, kalfskotelet of lamsvlees aan een zacht draaiend spit. In diezelfde geest kunnen de gasten kiezen uit nagerechten die de chef zelf presenteert. Klassiekers zoals Paris-Brest, Baba au Rhum en soesjes naast vers gedraaid vanille-roomijs of exotisch Antillen roomijs geparfumeerd met steranijs, kaneel en curry. Tegelijkertijd biedt echtgenote en gastvrouw Véronique Bogaert een vernieuwde en sterk uitgebreide wijnkaart aan. Gasten kunnen onder meer uit 300 extra topreferenties kiezen die ze aan zeer gunstige prijs aanbiedt. “We hebben de laatste jaren aanzienlijk extra wijn kunnen aankopen die nu op dronk zijn,” aldus Véronique Bogaert. “Die kunnen we nu voorstellen zodat we daarmee wijnkenners extra kunnen verwennen.”
www.sanscravate.be
Sans Cravate
Langestraat 159, Brugge. Tel.: 050 678310