Home > 14 Brugse scholen gaan bomen planten. Ook elke inwoner kan een boom aanvragen

14 Brugse scholen gaan bomen planten. Ook elke inwoner kan een boom aanvragen

Geschreven op 19 december 2022 om 14:54 door Mario De Wilde

Bomen zijn belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om de leefomgeving te verbeteren. “In Brugge zetten we enorm in op het aanplanten van bomen. Zo kunnen Bruggelingen aanvragen indienen om bomen op het openbaar domein en in de eigen voortuin te laten planten. Nieuw dit jaar is dat ook scholen bomen kunnen aanvragen”, vertelt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “In de basisschool Manitoba worden er deze middag alvast 14 bomen aangeplant”.
Het derde jaar op rij bomen in de voortuin
Bruggelingen kunnen voor het derde jaar op rij een boom aanvragen. Het enthousiasme was groot: de voorbije twee plantseizoenen werden in totaal maar liefst 451 (338 voortuinen + 113 openbaar domein) aanvragen ingediend. Via de stadswebsite kunnen inwoners aanduiden waar ze in Brugge graag extra bomen op het openbaar domein willen, maar ook in de eigen voortuin kunnen bomen aangevraagd worden. Er werden 338 aanvragen ingediend om een boom in de voortuin te planten. Hiervan werden er 237 goedgekeurd. Ook dit plantseizoen komen er al zeker 61 bomen in de voortuin bij.

Ook voor het openbaar domein werden de voorbije twee jaar 113 suggesties ingediend. Dit jaar kwamen er nog eens 32 aanvragen bij. Van deze 145 aanvragen zijn 95 bomen goedgekeurd. Groene ingrepen en de aanwezigheid van groen in al zijn vormen of het nu bloembollen, struiken, bomen of gevelplanten winnen meer en meer aan belang: Brugge is on board. De actie blijft lopen: dus laat die boomvoorstellen maar komen! Naast deze aanvragen plant het stadsbestuur ook jaarlijks zelf ook minstens 300 bomen. De bosteller staat in de stad Brugge op 72.000 bomen voor de jaren 2019-2020-2021. Dat is het aantal bomen die erbij kwamen op het Brugse grondgebied.
Deelgemeenten
Van alle deelgemeenten werden zowel in Sint-Michiels als in Sint-Andries al de meeste bomen in de voortuin aangeplant. In elk van deze deelgemeenten werden al 69 bomen geplant. Assebroek volgt met 64 bomen in de voortuin en Sint-Kruis met 49. In het Centrum en Christus-Koning worden minder bomen aangevraagd, maar daar zijn er uiteraard ook minder voortuinen om in te planten. Op het openbaar domein daarentegen werden de meeste bomen aangeplant in de Brugse binnenstad.

Blijven inzetten op aanplanten
Bomen die aangeplant worden, moeten voldoende oud kunnen worden. Bomen die op geringe afstand van de riolering, nutsleidingen of openbare verlichting geplant worden, zorgen vroeg of laat voor problemen. Om dit te voorkomen wordt iedere aanvraag individueel bekeken en komt een medewerker van de dienst Openbaar Domein ter plaatse om te kijken of een aanplant mogelijk is. Op plaatsen waar de voortuin of het openbaar domein het toelaat, kunnen uiteraard ook meerdere bomen aangeplant worden. In dicht bebouwde gebieden zoals de binnenstad is het niet evident om een boom aan te planten. Bewoners waarbij het niet mogelijk is om een boom te planten, kunnen bijdragen aan een groen straatbeeld door het aanvragen van een gevelplant via www.brugge.be/gevelplant.

Scholen aanzetten tot vergoenen van hun speelplaats
Naast de aanvragen die Bruggelingen kunnen doen voor de aanplant van een boom in hun voortuin en de suggestie voor aanplant op openbaar domein kunnen scholen sinds dit jaar ook een beroep doen op de actie “Ik wil een boom” om hun schoolomgeving te vergroenen. De aanwezigheid van (hoogstammig) groen in een leeromgeving zorgt immers voor tal van voordelen. Speelplaatsen zijn nog te vaak grote verharde oppervlakten waarbij de temperatuur op een warme dag gemakkelijk tot boven de 30° C kan oplopen. Bomen zorgen in deze omgeving voor welgekomen schaduw, dragen bij aan de biodiversiteit en hebben ook educatieve waarde. Zo werd onlangs de speelplaats van Stedelijke Basisschool De Geluksvogel onthard en kwamen er 6 nieuwe bomen bij.

De bevoegde schepen wil daarom alle directeurs oproepen om een aantal bomen op de speelplaats te planten als cadeau voor hun leerlingen. Er kan ook met een aantal kinderen en leerkrachten door de buurt gegaan worden om te kijken of er bomen in de buurt aangeplant kunnen worden. Tot nu toe hebben al 13 scholen een aanvraag ingediend: bij het eerste plantmoment worden al in 6 scholen 21 bomen aangeplant.

Verdere uitbreiding van het assortiment

Uit vorige oproepen bleek dat er heel wat vraag is naar fruitbomen en bomen met een beperkte omvang. Om hieraan tegemoet te komen heeft het stadsbestuur een bestaand assortiment van hoogstammige en meerstammige bomen uitgebreid met onder andere hoogstammige en laagstammige, zelfbestuivende appel- en perenbomen. Zo krijgen inwoners de mogelijkheid om een fruitboom in de voortuin te hebben én te genieten van hun eigen fruit.

Vraag nog tijdens het plantseizoen je boom aan!

Via de website http://www.brugge.be/ikwileenboom kan iedere Bruggeling nog een aanvraag indienen voor het komende plantseizoen. Het plantseizoen loopt van november tot en met maart en de aanplant gebeurt kort na goedkeuring van de aanvraag. Er zijn veel redenen om een boom te planten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij een geboorte of een huwelijk. Dit maakt de gelegenheid nog specialer en zorgt ervoor dat dit moment vereeuwigd is. Het is dan ook belangrijk om zeker nog tijdens het plantseizoen je boom aan te vragen!

Bijlage 1: Aanvragen door scholen

School

Aantal bomen

Basisschool Manitoba

14

Basisschool Sint-Leo Hemelsdaele

3

Basisschool Mozaïek

1

Basisschool Pim Pam Poen

1

Basisschool Het Kleurenpalet

1

Basisschool Sint-Lodewijkscollege

1

Basisschool OLVA De Meersen

1

Basisschool Kantelberg

1

Basisschool De Zessprong

1

Basisschool De Stempel

1

Basisschool Het Palet

1

Basisschool De Zonnetuin

1

Bassisschool OLVA Sint-Katarina

1

Freinetschool Context (reeds aangeplant)

21

Totaal

49

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.