Home > 1302 krijgt eigen musical in Kortrijk en zoekt nog medewerkers

1302 krijgt eigen musical in Kortrijk en zoekt nog medewerkers

Geschreven op 7 juli 2021 om 10:13 door Mario De Wilde

1302. De geschiedenis is bekend, maar welke Vlamingen ontpopten zich tot helden op het slagveld en hoe speelde de liefde ook hier een doorslaggevende rol … In de zomer van 2022 kan je aan de Verlaagde Leieboorden alles ontdekken. Dan gaat de musical ‘1302, de Slag der Gulden Sporen’ er in première. Je ontdekt op deze historische plek hoe Jan Breydel, Pieter de Coninck en Jacques de Châtillon hun hart volgden, hun vaderland verdedigden en uiteindelijk stuk voor stuk hun levensverhaal schreven …

Van droom … tot project
Nog lang voor corona ons leven even pauzeerde, groeide het idee van een musical rond 1302 bij schepen van cultuur Axel Ronse, waarop hij Tom Hillewaere aansprak. Tom is zelf vooral musical-enthousiast en speelde al vele producties bij allerlei amateurgezelschappen in Vlaanderen. Eerst bij het gezelschap Arte del Sueño in verschillende rollen, maar later ook in Sint-Niklaas als Jezus in de gelijknamige musical. Tom is ook vaste zanger bij Mainstream Music Band uit Kortrijk. Hij realiseert met dit project eindelijk een langgekoesterde droom.

“Ik droom allang van een project als dit, waarbij we samen met alle talent in Kortrijk en de brede regio een unieke voorstelling kunnen brengen in onze thuisbasis. ‘1302, de slag der Gulden Sporen’ wordt een musicalspektakel waar nog vele mensen lang zullen over spreken, en dat in een uniek kader, op de Leieboorden in Kortrijk”, zegt initiatiefnemer Tom Hillewaere. Schepen Axel Ronse zag het zaadje dat zolang geleden werd geplant, uitgroeien tot een ongelooflijk ambitieus project, een unieke voorstelling, die vele Kortrijkzanen en andere bezoekers ongetwijfeld een onvergetelijke avond zal bezorgen in de zomer van 2022. “Ik droomde al enkele jaren van een musical rond 1302. Ik contacteerde musical-enthousiast Tom Hillewaere en de bal ging aan het rollen … Een droom die eindelijk zal uitkomen! Dit totaalspektakel is een extra puzzelstukje in het verhaal van Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030. Op deze manier kunnen we de roemrijke Vlaamse geschiedenis van Kortrijk, de Guldensporenslag en het nieuwe belevingscentrum 1302 op een schitterende wijze in het licht stellen!”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
Creatief team
Na enkele gezellige avonden brainstormen, vloeide het verhaal uit de pen van Stefaan Werbrouck, Vlaams schrijver en scenarist. Een unieke mix van geschiedenis en romantiek en een beklijvend verhaal dat de toeschouwer zal bewegen tot het eind.

Binnen het creatieve team is de regie in handen van Jaak Lema. Jaak startte zijn theatercarrière bij de musical ‘14-18’ en werkte daarna aan zes opeenvolgende Ketnetmusicals. Als assistent van Frank Van Laecke werkte hij mee aan ‘De Rozenoorlog’, ‘The Little Mermaid’ en ‘40-45’. Hij regisseerde het alom geprezen ‘Jesus Christ Superstar’ bij Bohemian Productions en ‘Aladdin’ bij Uitgezonderd, het theaterhuis van James Cooke en Bob Jennes waar Jaak ondertussen Creative producer is.

De musical zal bij elke voorstelling begeleid worden door een live orkest van het Conservatorium Kortrijk. Het orkest zal bestaan uit meer dan 20 muzikanten, onder de deskundige leiding van directeur Erik Desimpelaere, die ook zelf de gloednieuwe muziek voor dit musicalspektakel componeert. Erik werkte in het verleden reeds samen met diverse ensembles en artiesten in binnen- en buitenland. Hij kreeg de microbe voor musical te pakken in Harelbeke, bij Arte del Sueño, maar componeert nu ook zelf voor het eerst musicalmuziek.

“Dit is voor mij een heel boeiend project. Tijdens het componeren zal ik op zoek gaan naar de ideale mix tussen mijn eigen muzikale taal en het musicalgenre”, voegt Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium, daar nog aan toe.

De communicatie en vormgeving van deze musical worden in goeie banen geleid door Pieter-Jan Mollie. Pieter-Jan is niet alleen het stamhoofd van Thinkedge en Thinkademy in Kortrijk en een gepassioneerd, ambitieus marketingexpert. Daarnaast is hij zelf de bezieler van Theater Rodenburg in Marke.

“In 2016 bracht ik in de Kortrijkse Schouwburg het spektakel ‘Paradox’ met 15 acteurs en 35 figuranten. Ik was vereerd toen Tom naar mij kwam om de communicatie en vormgeving van 1302 in goede banen te leiden. Ik sta te popelen om met veel creatieve goesting m’n schouders onder dit spektakel te zetten”, besluit Pieter-Jan Mollie, stamhoofd Thinkedge
1302
Meer dan 700 jaar geleden wou de Franse koning Vlaanderen toevoegen aan zijn kroon. De rijkdom van de Vlaamse steden was een doorn in het oog. Reden genoeg voor Filips De Schone om Vlaanderen en zijn graaf de oorlog te verklaren. Een Frans leger met ruiters, ridders met gulden sporen, trekt Brugge binnen in het voorjaar van 1302.

Bij de Vlamingen heb je voor- en tegenstanders … de Leliaards juichen als Jacques de Châtillon de Franse troepen de Brugse binnenstad binnen leidt; echter een bonte garde wevers, onder leiding van Pieter de Coninck, slagers, onder leiding van Jan Breydel, en nog heel wat andere ambachten hebben andere plannen. Deze wilde massa, de Klauwaerts, verjagen de Franse troepen uit Brugge.

Enkele maanden later, op de historische grond van Kortrijk, aan de Groeningekouter, zinnen de Fransen op wraak … Op 11 juli 1302 verdedigen de Vlamingen zich met hand en tand. Met messen, pieken en goedendags, slagen de Vlamingen er in het Franse leger af te houden en te verslaan. Een heldhaftige prestatie van de verzamelde Vlaamse troepen, waarbij de gulden sporen van de Fransen buit werden gemaakt. Een overwinning die tot op vandaag een enorme naklank heeft …

Kortrijk, de Guldensporenstad, toneel voor deze historische veldslag, huisvest vandaag nog het museum 1302, in de historische Groeningeabdij. In 2022 heeft Kortrijk grootse plannen om haar roemrijke geschiedenis nog wat meer glans te geven.

Praktisch
Musicalspektakel ‘1302, de Slag der Gulden Sporen’ gaat door op de Leieboorden in Kortrijk in juli 2022. De tribune zal op de Verzetskaai staan en kan tot 600 toeschouwers een plaatsje bieden. Het spektakel zelf zal aan de Broelkaai worden gespeeld. Elke toeschouwer zal met een individuele koptelefoon in alle comfort de voorstelling kunnen volgen. Zo genieten ze maximaal van een complete, 360° live-ervaring. De première gaat door op vrijdag 1 juli 2022. Er zijn nu al zeker 13 voorstellingen gepland. De reeks voorstellingen wordt afgesloten op woensdag 13 juli 2022.

De creatives van dit musicalspektakel in openlucht zijn op zoek naar:

Enthousiaste vrijwilligers
Partners voor dit unieke project
Getalenteerde zangers en dansers
Kandidaten en geïnteresseerden kunnen nu al mailen naar talent@1302.live. Meer informatie over de audities volgt later deze zomer, vanaf half augustus.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.