126 trappen garanderen je een fenomenaal uitzicht op de kerktoren van Lampernisse
De kerktoren van Lampernisse (Diksmuide) is voortaan dagelijks toegankelijk als uitkijkpunt. Op 24 meter hoogte geniet de bezoeker voortaan geniet van een adembenemend 360° uitzicht over de historische komgronden rond Lampernisse, van de West-Vlaamse heuvels tot aan de Kust. Het nieuwe uitkijkpunt maakt deel uit van Horizon 2025. Met dit project wil Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap.
Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelroutes. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan de fiets-en wandelmogelijkheden in West-Vlaanderen.
“Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon2025. De kerktoren in Lampernisse is het 14e uitkijkpunt dat we al kunnen openen, de komende maanden zullen we nog een drietal bijkomende uitkijkpunten kunnen inhuldigen: het Belfort in Menen, de Pompentoren in Eernegem en het Westerpunt in De Panne. Alle punten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.
Martin Obin, schepen van kerkfabrieken in Stad Diksmuide, vult aan: “`Door in te stappen in Horizon 2025 met de kerktoren van Lampernisse wil het stadsbestuur nog meer ruimte creëren voor het ontmoeten, genieten, uitblazen en het verkennen van het buitengebied”.
Indrukwekkende beleving
Dankzij de openstelling van de kerktoren als uitkijkpunt kan de bezoeker van op bijna 24 meter hoogte genieten van een 360° zicht over de historische komgronden rond Lampernisse, en bij uitbreiding over de hele Westhoek: van de West-Vlaamse heuvels tot aan de Kust.
Lies Laridon, burgemeester Diksmuide: “Inwoners en bezoekers zoeken steeds een stuk streekeigenheid in hun eigen omgeving of vrijetijdsbestemming. Het stadsbestuur speelt in op die zoektocht via allerhande imagoversterkende initiatieven: het stiltepad, dorpsonthaalpunten, veerdiensten, herwaardering van de IJzerdijk, . Die initiatieven moeten leiden tot een aangenamer beeld van onze plattelandsregio, maar versterken ook de connectie tussen de ondernemer op het platteland en de consument”.
De toren telt 126 trappen en wie naar boven stapt, krijgt boeiende informatie over de landschap en de geschiedenis van de streek. De bezoekers worden door herenboer Nicolaas Zannekin en auteur Clem Schouwenaars naar boven gegidst.
Unieke ligging voor recreanten
Het uitkijkpunt is een ideaal vertrekpunt om de regio te verkennen, dankzij de gunstige ligging op het provinciale fietsnetwerk, de IJzerbroeken-en de Boterlandfietsroute, de roze Vive le Vélo-fietsroute en de Zannekinwandelroute. De kerktoren is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9.00u en 17.00u. Tijdens de zomer is dat tot 20.00u.
Martin Obin, schepen van kerkfabbieken stad Diksmuide: “Ik ben bijzonder fier en preus dat dit project kon gerealiseerd worden waardoor de herbestemming van dit kerkgebouw af is en dit gebouw een groter maatschappelijk draagvlak heeft gekregen en dankbaar omdat de oproep en de financiële steun van Horizon perfect passen in onze doelstellingen.”
“Met het stadsbestuur kregen we de kans om in te stappen in het Horizon-project. Twee projecten werden ingediend : nl. de Belfort toren als uitkijkpunt en het toegankelijk maken van de kerktoren van Lampernisse om vanop de wandeling rond de toren het prachtig panorama te kunnen bewonderen. Lampernisse werd door de jury weerhouden en we konden verder aan de slag. Eigenlijk een beetje een droom die werkelijkheid geworden is en die een prachtige aanvulling vormt op de reeds mooie herbestemming van deze kerk, deels als urnenkerk en deels als ontmoetings-en tentoonstellingsruimte met een uniek hoogstaand architecturaal dorpshuis. Door in te stappen in het Horizon-project met deze kerktoren van Lampernisse wil het stadsbestuur nog meer ruimte creëren voor het ontmoeten, genieten, bewonderen, verkennen en vooral ook kennis opbouwen van deze regio en de prachtige omgeving die Lampernisse rijk is. Dit is ook zo eentje van die typische imagoversterkende toeristische initiatieven waar zowel onze eigen burgers, de recreant als de toerist mee van kunnen geniete.”
“Naast de materiele ingrepen is er ook aandacht besteed om de rijke geschiedenis van Lampernisse met als kernfiguur Nicolas Zannekin, te verhalen op de aangebrachte panelen in het kerkportaal en bovenaan op de wandeling.”
“Dit project is een pareltje aan de horizon geworden en vanaf vandaag kunt u dit pareltje zelf bewonderen. Maar pareltjes kosten geld. Dit project, (zowel het materiele luik als het toeristische luik) kost ongeveer een 240.000 euro. Enorm veel dank aan de provincie en aan Westtoer voor deze Horizon-bijdrage van 150.000 euro . Zonder deze steun ging dit project niet kunnen gerealiseerd worden en ging de droom geen werkelijkheid geworden zijn. Mijn dank gaat vooral uit naar:
– De Provincie en Westtoer voor de Horizon bijdrage,
– Het architectenbureau Peter Seys voor de plannen en opvolging van de werken
– NV Tilcon en haar onderaannemers voor de technische uitvoering
– Grafisch Bureau Karakter uit Gent voor de vormgeving van de infopanelen.
– De betrokken stedelijke diensten en de collega’s uit het schepencollege.