Home > 120-jarige Constantin Meunier reist van Kortrijk naar Mechelen

120-jarige Constantin Meunier reist van Kortrijk naar Mechelen

Geschreven op 18 oktober 2021 om 14:30 door Mario De Wilde

Het 19de-eeuwse schilderij Begrafenis van een Trappist van Constantin Meunier is een topwerk in de collectie Schone Kunsten van de stedelijke musea Kortrijk. Het kolossale schilderij werd geselecteerd voor de prestigieuze tentoonstelling Het Kunstuur 3 in Mechelen, een privé-initiatief van de broers Joost en Hans Bourlon. Constantin Meunier debuteerde in 1857 met donkere schilderijen, meestal met een religieuze thematiek. Inspiratie voor “Begrafenis van een Trappist” haalde Meunier waarschijnlijk uit zijn eigen verblijf in de abdij van Westmalle. “Het Kunstuur is een uniek en prachtig concept waar enkel de beste werken worden tentoongesteld. Kortrijk draagt graag zijn steentje bij door het werk van Constantin Meunier in bruikleen te geven aan Het Kunstuur”, verklaart Axel Ronse, schepen van cultuur

Op het schilderij zien we een begrafenisstoet. Broeders dragen een kist, paters dragen brandende kaarsen. Opvallend zijn de serene figuren die tegelijk anoniem en toch zeer realistisch weergegeven zijn. In tegenstelling tot de vier broeders, die door hun bruine pij lijken op te gaan in de achtergrond en haast één massa vormen met de overledene, springen de paters in witte kledij uit het beeld. Ook de brandende kaarsen, zowat het enige warme kleurgebruik op het doek, vallen op.

Constantin Meunier (1831-1905) is vooral bekend voor zijn beeldhouwwerk van de sociale realiteit met arbeiders en mijnwerkers. Hij debuteerde echter in 1857 met donkere schilderijen, meestal met een religieuze thematiek. Inspiratie voor dit werk haalde Meunier waarschijnlijk uit zijn eigen verblijf in de abdij van Westmalle in 1857.

Het Kunstuur stelt topwerken tentoon uit de periode 1850 – 1950. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Bij dit werk van Constant Meunier beluister je een opname van acteur Jan Decleir. Hij vertelt je meer over de kunstenaar. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie, de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren.

De tentoonstelling loopt van 17 oktober tot 30 april 2022.

Meer info op www.hetkunstuur.com.

Het schilderij “Begrafenis van een trappist” vertrok op 13 oktober met een kunsttransport richting Mechelen. Copyright Stad Kortrijk.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.