Home > 118 piloten voor Kampioenschap zeilwagenrijden. Goud voor Pannenaar Henri Demuysere

118 piloten voor Kampioenschap zeilwagenrijden. Goud voor Pannenaar Henri Demuysere

Geschreven op 8 oktober 2023 om 16:08 door Mario De Wilde

De afgelopen dagen had voor de twaalfde keer het Europees Kampioenschap Zeilwagenrijden plaats in De Panne. Honderdachttien piloten uit 8 landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten), namen deel aan de wedstrijden in de klassen van zeilwagens 2, 3, 5 en Standart, de grootste en meest performante zeilwagens van de zeilwagenfamilie. Drieëndertig Belgische piloten namen deel. De Franse piloten (42) waren het talrijkst.

Bijna alle medaillewinnaars van het 54ste Europees Kampioenschap vorig jaar in Frankrijk zeilden ook dit jaar mee. Na de zeer talrijke opkomst van het publiek bij de Openingsceremonie op zaterdag 30 september op de Esplanade in De Panne, werd de belangstelling op de eerste wedstrijddag op zondag zelfs overweldigend. Op het zonovergoten strand volgden rijen toeschouwers van Koksijde tot de Franse grens de wedstrijden op de twee wedstrijdomlopen – samen goed voor bijna 1/10de van de Belgische kust.

Op maandag was het windstil en kon er niet gereden worden. Op dinsdag vormden de toestand van het strand, de windkracht en de windrichting een combinatie waarbij het onmogelijk was om een veilig verloop van de wedstrijden te verzekeren voor de piloten. De piloten stonden bij hun zeilwagens op het strand gespannen te wachten op gunstiger wind, maar die kwam niet op tijd vóór het opkomende tij het strand innam.

Van woensdag tot en met vrijdag kon er gelukkig weer gezeild worden, met wind uit zuidwestelijke richting. Het bijzondere aan deze windrichting is dat de zeilwagen moeten laveren over de hele breedte van het strand. Dit maakt dat het voor het publiek een bijzonder spektakel wordt. Het zeer goeie weer met veel zon maakte het nog mooier. De wedstrijdorganisatoren en de piloten zijn tevreden over het in totaal gereden manches. Na de spanning van de dagelijkse tussenstanden, is het eindresultaat nu bekend. Voor de Belgen met een héél mooi resultaat, de gouden medaille van Henri Demuysere uit De Panne in de imposante klasse 2.

Te vermelden valt de zeer mooie prestatie van de Franse dames in klasse Standart (51 deelnemers), met Anne Lefebvre in de tussenstanden op een bepaald moment op de tweede plaats, en in de eindstand op de vierde plaats -vóór 37 mannen- en Nathalie Devigne op de negende plaats in de eindstand. Alle deelnemende piloten waren bijzonder tevreden over dit kampioenschap. Volgend jaar meten ze zich weer aan elkaar, in het Wereldkampioenschap in Asnelles (Frankrijk).

De leerlingen van verschillende lokale scholen bezochten het kampioenschap. Misschien gaf dit een aantal onder hen zin om te leren zeilwagenrijden. Dat zou goed zijn voor de toekomst van deze sport. De Royal Sand Yacht Club (RSYC), die het Kampioenschap organiseerde, en de leden van de jongerenzeilwagenclub De Krab, die voor de jeugd een Activity Center had opgezet aan ‘de rampe’ tijdens het eerste weekend van het Kampioenschap, zijn verheugd over deze interesse.

Individuele klassement :

Klasse 2 (19 deelnemers), 6 manches gereden : 1. Henri Demuysere (B15); 2. Xavier Godet (F963); 3. Vianney Coppin (F253).
Klasse 3 (32 deelnemers), 6 manches gereden. 1.Richard Pochet (F582). 2. Clément Touron (F339); 3. Hugo Perron (F188).

Klasse 5 (16 deelnemers), 7 manches gereden. 1. Franck Le Vaillant (F1476). 2. Brice Petit (F706). 3. Aurélien Morandière (F578).
Klasse Standart (51 deelnemers), 7 manches gereden. 1. Arnaud Martin, Frankrijk (S518), 2. Sven Harder, Duitsland (S481), 3. Maxime Roptin, Frankrijk (S407).

Landenklassement :
In klasse 2 wonnen de Belgen zilver in het landenklassement (Henri Demuysere, Lucas Demuysere (B6) Kurt Vandenbroucke (B165)).
In klasse 3 behaalde het Belgische team eveneens zilver (Ivan Ameele (B21), Egon Plovier (B99), Jan Vercammen (B43)).
In klasse 5 behaalden de Belgen brons in het landenklassement (Marc Depauw (B426), Thierry Aussems (B436) en Pascal De Wilde (B119).
In klasse Standart namen 16 Belgen deel, het hoogste aantal Belgen ooit in deze klasse. Het Belgische team behaalde brons in het landenklassement (Joren Saubain (S12), Herbert Vermeulen (S2019), en Yann Demuysere (S593)).

5 reacties

lieve De Waele
Geschreven op 2023-10-08 21:50:26
Als vrijwilliger meegewerkt en het was een erg warme week. Zowel letterlijk (geen echt oktoberweer) maar ook in mijn hart vanwege de verbondenheid en de grote bereidwilligeheid van iederen. Misschien nog een toevoeging aan het artikel : Ivan Ameele (vijfde in het eindklassement; brons in de beide vorige Europese Kampioenschappen, in Camiers en Terschelling) en Egon Plovier (zevende; goud op het Europees Kampioenschap in Terschelling), multipele medaillewinnaars in klasse 3 in het verleden, hebben bijzonder goed gezeild, zoals u kunt zien in de resultatenlijst. Ze staan allebei dicht bij het podium. Na de eerste wedstrijddag stond Ivan tweede in het tussenklassement. En ook Lucas Demuysere ( jawel, zoon van Henry) is tweede Belg. Apetrots dus als echte Pannenoare op deze Pannenoars.
Kamoen luc
Geschreven op 2023-10-08 21:10:14
Als fervent strandzeiler heb nu mogen meewerken met de organisatie. Een grote groep super gemotiveerde mensen. Allen voor het welslagen van deze activiteit. En of ze erin geslaagd zijn Superkampioenen streden in een super ambiance. Een niet te missen ervaring
mario wattenberghe
Geschreven op 2023-10-08 20:17:34
Als vrijwilleger een zalige tijd beleeft met een super team . Iedereen was super enthousiast. Waren een hechte groep vrienden samen .
Vik vanlerberghe
Geschreven op 2023-10-08 20:14:08
Was toffe beleving gedreven team om mee samen te werken toffe ambiance gans de week!
Ingrid Van de Steene
Geschreven op 2023-10-08 20:04:53
Een prachtig evenement Zeer leuke ervaring Nieuwe vrienden

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.